Sănătatea organismului, imunitatea, valoarea colesterolului, tensiunea arterială, obezitatea, până și riscul de a dezvolta Alzheimer sunt influențate de microbiom - microorganismele care trăiesc în intestin. În acest articol poți descoperi câteva dintre cele mai eficiente metode de a avea grijă de flora ta intestinală.


  1. Consumă suficiente legume


În special legumele cu frunze verzi au un efect benefic extraordinar asupra florei intestinale. Legumele sunt o sursă bogată de fibre pe care organismul uman nu le poate digera, dar care reprezintă o importantă sursă de hrană pentru bacteriile benefice din intestin. S-a observat că persoanele care optează pentru o dietă bogată în fructe și legume au un risc mai mic de a dezvolta afecțiuni digestive ca urmare a proliferării bacteriilor patogene. Câteva dintre legumele benefice sunt ceapa, asparagusul, broccoliul, spanacul sau anghinarea.


  1. Evită zahărul și alimentele procesate


Zaharurile cu digestie rapidă sunt absorbite atât de repede în circulația sangvină, încât bacteriile din flora intestinală nici nu apucă să le „guste”. Așadar, atunci când consumi monozaharide în cantitate mare, flora ta intestinală nu primește suficienți nutrienți pentru a se dezvolta. Rezultatul? O stare de inflamație cronică la nivelul intestinului, pe care îți dorești să o eviți!

Dacă e vorba despre a consuma dulciuri sănătoase, câteva opțiuni sunt reprezentate de:


  • Miere;


  • Ciocolată neagră;


  • Făină de cocos;


  • Mere;


  • Fructe de pădure;


  • Banane;


  • Mango;


  • Cartofi dulci.



  1. Nu te zgârci la probiotice


Probioticele reprezintă o sursă de bacterii benefice, care reîmprospătează și susțin flora intestinală. O variantă este să cumperi din farmacie produsele de la Protectis sau de la alt brand - cu atenție la numărul de bacterii vii și la speciile pe care le includ. Cealaltă este să consumi alimente fermentate de tipul iaurtului, kefirului sau murăturilor. Cele două variante nu se exclud, din contră: se completează de minune!


  1. Redu consumul de carne roșie


Consumul de carne roșie are mai multe dezavantaje pentru sănătate, prin urmare specialiștii consideră că acesta ar trebui limitat. În primul rând, majoritatea animalelor de fermă, crescute în sistemul intensiv, primesc doze mici de antibiotice pe termen lung, pentru prevenirea unor boli. În al doilea rând, studiile efectuate au demonstrat că persoanele care au o dietă vegetariană au un microbiom mai sănătos decât cei care consumă carne.

Citeste si:
Sarantis România continuă și anul acesta grija pentru mediul...
Sarantis România împreună cu...


  1. Nu face compromisuri în ceea ce privește orele de somn


Poate te întrebi ce legătură o fi între orele de somn și microbiomul intestinal, dar există studii care demonstrează că persoanele care dorm mai puțin de 8 ore din 24, care lucrează ture de noapte sau care au tipare de somn diferite de cele considerate normale au un risc crescut de a suferi de alterări ale florei intestinale și de a dezvolta afecțiuni de tip inflamator.


  1. Fă mișcare!


Da, până și flora ta intestinală are nevoie să duci un stil de viață sănătos și să fii în mișcare. Microbiomul persoanelor active este mai sănătos și mai diversificat decât cel al indivizilor sedentari. De asemenea, exercițiul fizic este considerat o metodă excelentă de eliminare a stresului, care are un impact negativ puternic și recunoscut inclusiv asupra bacteriilor intestinale.

Citeste si:
10 moduri prin care poți să fii sustenabil în viața de zi cu zi
10 moduri prin care poți să...

Mersul pe jos timp de 30 minute pe zi este suficient pentru ca bacteriile benefice din intestin să se simtă mai bine. Mai mult decât atât, nivelul de stres este reglat, sănătatea mintală are numai de câștigat, iar aparatul cardiovascular îți va mulțumi.


  1. Fă-ți timp pentru tine!


Învață să spui Nu, testează meditația, yoga și practicile de mindfulness, găsește punctul de echilibru între activitatea profesională și viața personală, și toate acestea te vor ajuta să fii mai sănătos și să îți îmbunătățești calitatea vieții, inclusiv calitatea bacteriilor intestinale. Atunci când nu ai grijă de tine, riști să intri într-un cerc vicios din care e dificil să mai ieși ca să îți recapeți energia.

Având în vedere impactul major pe care flora intestinală îl are asupra stării generale de sănătate, adoptarea unor obiceiuri simple reprezintă unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poți face. Nu mai amâna!

Citeste si:
Patru moduri de a trezi dimineața fără cafea
Patru moduri de a trezi...

Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Decembrie 2022 - 09 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.