Rinoplastia este una dintre cele mai populare intervenții estetice, iar schimbările pe care le aduce devin vizibile într-un timp relativ scurt. După o rinoplastie, pe lângă aspectul fizic, eventualele aspecte legate de încrederea în sine se îmbunătățesc considerabil.

Intervenția chirurgicală poate varia în funcție de forma nasului, conform dorințelor persoanei care recurge la o astfel de procedură sau a problemelor cu care se confruntă. Cu toate acestea, pacientul trebuie să acorde atenție mai multor factori după intervenția chirurgicală. Iată câteva elemente pe care ar trebui să le iei în considerare!

În ziua operației

După ce trece efectul anesteziei, unul dintre primele instincte va fi să te uiți în oglindă, unde vei descoperi că ai aplicate pe nas o atelă și un pansament. De asemenea, un tampon special este plasat sub nări pentru a colecta orice mică sângerare care poate apărea în prima noapte după operație. Dacă medicul îți recomandă acest lucru, poți lua analgezice pentru orice durere pe care o simți și poți aplica și comprese cu gheață pentru a ameliora inflamația sau presiunea. De altfel, este firesc să simți o presiune pe nas și, în plus, este posibil să ai și congestie nazală.

Pe de altă parte, este important să ai un însoțitor în ziua în care este programată intervenția. Dacă nu stai în spital în noaptea de după rinoplastie, ar trebui să ai alături partenerul, un prieten sau un membru al familiei care să te ducă acasă și care să rețină recomandările medicului și să te ajute să le implementezi.

A doua și a treia zi după operație

A doua și a treia zi de după operație poți resimți dureri și chiar o stare de greață accentuată. Este esențial să iei numai medicamentele recomandate de medic, așa cum ți-au fost prescrise. De asemenea, este indicat să dormi folosind două perne, pentru a minimiza inflamarea zonei. Acest proces este important și pentru a preveni eventuale sângerări.

Pe de altă parte, nu trebuie să faci eforturi fizice prea mari şi este recomandat să nu te apleci. Sunt interzise și activitățile care îți creează o senzație de presiune pe nas sau care limitează respirația. În general, doctorul îți va face și o programare la cabinet în această perioadă pentru a îndepărta o parte din pansamente.

Citeste si:
Ana Baniciu, primele declarații despre operația de rinoplastie:...
Ana Baniciu, primele...

O săptămână după rinoplastie

Vei constata ca atela de pe nas se lasă pe măsură ce te apropii de a șaptea zi postoperatorie. Deși e posibil ca zona să fie încă inflamată, s-ar putea să poți să-ți observi și conturul „noului” nas. De obicei, atelele și cusăturile sunt îndepărtate în prima săptămână de după operație, în majoritatea cazurilor.

După această perioadă, îți poți relua activitățile de zi cu zi, atât timp cât nu faci eforturi prea mari. Nu trebuie să ridici obiecte grele, de exemplu, și nici să te implici în activități sportive.

La două săptămâni după rinoplastie

În general, până în a doua săptămână de după operație, vei descoperi că inflamația nasului cedează treptat și vânătăile dispar în mare parte. Dacă medicul ți-a recomandat să petreci două săptămâni acasă, acum este momentul în care te poți întoarce la serviciu sau la școală.

Citeste si:
Când vor recupera elevii cele trei zile libere nou introduse de...
Când vor recupera elevii cele...

O lună după intervenție

Cel mai probabil, la o lună după intervenția chirurgicală, medicul îți va da voie să reiei activitățile sportive. Cu toate acestea, exercițiile grele nu sunt încă recomandate. Dacă amorțeala persistă pe vârful nasului, nu îți face griji, deoarece acest lucru este normal și senzația va dispărea după un timp.

Ca să te asiguri că te vei bucura din plin de efectele rinoplastiei, este important ca procesul de recuperare să aibă loc în parametri De aceea, este esențial să ții seamă de toate sfaturile medicului și să nu sari nicio etapă!


Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Octombrie 2022 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.