Sanatate 16 Iulie 2022 09:17 de Advertorial
Durerile musculare, denumite mialgii în literatura de specialitate, sunt foarte frecvente. Fiecare persoană a trecut printr-un asemenea episod de disconfort la un moment dat, fie sub forma unei dureri difuze sau a uneia intense, de scurtă durată. În funcție de cauzele determinante, durerea musculară se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, dar există unele măsuri generale pe care le poți lua pentru a o ameliora.

Hidratează-te adecvat

Chiar dacă hidratarea pare să fie un fel de panaceu - auzi de ea tot timpul - ea este importantă inclusiv pentru recuperarea musculară după efort. Apa contribuie la circulația eficientă a fluidelor în țesuturi și la hrănirea mușchilor, ameliorând inflamația și ajutând la eliminarea reziduurilor [1].

Majoritatea oamenilor suferă o stare ușoară de deshidratare înainte de apariția senzației de sete, prin urmare e important să consumi o cantitate de apă adecvată greutății tale corporale și nivelului de efort fizic efectuat. Soluțiile cu electroliti pentru sportivi pot reprezenta, în unele cazuri, o alegere inspirată. În timp ce apelezi la diverse consumabile medicale pentru recuperare, nu uita să bei apă [2]!

Fă masaj imediat după efort

Utilizarea dispozitivelor de masaj profund pentru eliberarea tensiunii musculare imediat după antrenamentul fizic pare să aibă efecte pozitive, probabil pentru că previne acumularea de lichide în țesuturi.

Aparatele de masaj corporal vibratoriu sunt o altă metodă populară de recuperare post efort. Ele îmbunătățesc fluxul de sânge prin intermediul vibrațiilor rapide pe care le emit, dar trebuie utilizate cu multă blândețe după efort [3].

Mănâncă în prima jumătate de oră după eforturi intense

Recomandarea medicului este în favoarea unui aport de 20 - 40 g proteine, respectiv carbohidrați, în primele 30 minute după terminarea exercițiului fizic. Proteinele furnizează aminoacizii indispensabili structurii musculare, iar carbohidrații refac rezervele de energie consumate în timpul sportului [2].

Alternează diferite tipuri de antrenamente

Mușchii dureroși au nevoie de odihnă, dar nu trebuie să exagerezi în direcția pasivității. După un antrenament intens, în ziua următoare poți opta pentru un antrenament ușor - de pildă o sesiune de yoga, o plimbare în pas vioi, o sesiune de înot sau de mers cu bicicleta. Ideea de bază este să eviți să folosești aceleași grupe musculare, în exerciții susținute desfășurate în zile consecutive [4].

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Renunță la antiinflamatoarele nesteroidiene

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt una dintre cele mai mari invenții ale omenirii, dar oricât de tentant ar fi să le folosești într-o simplă febră musculară, evită să faci asta. Excesul poate determina efecte adverse severe și blochează și progresul pe care îl aduse o serie de antrenamente susținute [1].

În caz de accident sau suprasolicitare, acționează corect imediat

Remediile casnice sunt adeseori suficiente pentru intervenția în cazul unei accidentări minore de tipul suprasolicitării. Există 4 pași pe care ar trebui să îi urmărești:


  • Repaos: Zona afectată trebuie să stea în repaos câteva zile, iar tipul de exercițiu fizic care a declanșat accidentarea trebuie întrerupt temporar.

    Citeste si:
    Cum să economisești bani: metode simple și eficiente
    Cum să economisești bani:...

  • Rece: Gheața aplicată pe zona afectată poate determina reducerea inflamației și a edemului local. Se aplică gheață timp de 15 - 20 minute, în măcar 3 reprize pe zi, în primele 3 zile după accident. Dacă există disconfort local și după acest interval de timp, specialiștii recomandă aplicarea de căldură locală pentru a grăbi vindecarea.


  • Presiune locală: Un bandaj compresiv poate ajuta la prevenirea edemelor intense ale zonei accidentate, reducând durerea locală [3].


Când ar trebui să contactezi medicul?

Majoritatea accidentărilor ușoare se remediază rapid prin metodele amintite mai sus, iar febra musculară, chiar și cea intensă, nu reprezintă un motiv de îngrijorare. P de altă parte, există și situații în care ar trebui să programezi o vizită la medic:

Citeste si:
6 metode de deplasare urbană sănătoase și cool
6 metode de deplasare urbană...


  • Dacă apar semne de infecție (roșeață, edem, temperatură crescută generală sau locală)


  • Dacă durerile musculare apar consecutiv unei înțepături de căpușă


  • Dacă apare o erupție cutanată concomitent cu durerile musculare


  • Dacă există motive să crezi că durerile musculare sunt declanșate de medicație [4].


Durerile musculare pot varia în intensitate de la un disconfort minor până la o senzație intensă și acută, care te trimite la camera de gardă. Indiferent dacă se impune sau nu intervenția medicală, remediile menționate mai sus sunt de natură să te ajute să te simți mai bine.

Bibliografie


  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322869#takeaway afisat la 5.05.2022


  2. https://www.everydayhealth.com/fitness/quick-fixes-for-sore-muscles.aspx afișat la 5.05.2022

    Citeste si:
    Cum să reduci costurile în businessul tău: 3 metode care funcționează
    Cum să reduci costurile în...

  3. https://www.healthline.com/health/muscle-aches#when-to-see-a-doctor afișat la 5.05.2022


  4. https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17669-muscle-pain#:~:text=Rest%20and%20elevate%20the%20painful,acetaminophen%2C%20ibuprofen%2C%20naproxen afișat la 5.05.2022



Despre autor:


Ultima actualizare: 14 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.