Reducerea costurilor este una dintre principalele preocupări ale oricărui antreprenor. Indiferent că administrezi o afacere mică sau o companie de mari dimensiuni, identificarea unor modalități de a economisi bani poate să facă diferența dintre succes și eșec.

Din fericire, există multiple metode de reducere a costurilor unui business fără a-i afecta activitatea. Le poți implementa chiar și tu, indiferent de dimensiunea businessului tău. Descoperă care sunt acestea:


 1. Analizează și gestionează eficient stocurile


Analiza și identificarea nivelului optim de stocuri poate fi un proces complex, însă există câteva tehnici pe care le poți folosi pentru a ajunge la o decizie bună. Iată 2 dintre acestea:


 • Analizează istoricul vânzărilor din ultimul an și folosește metoda ABC pentru a clasifica produsele tale în funcție de valoarea lor și prioritatea de a fi stocate. Analiza stocurilor îți oferă informații relevante cu privire la volumul de vânzări din ultimul an, așa că te poți baza pe aceste informații pentru a identifica tendințele în ceea ce privește vânzările.


 • Utilizează un software de gestiune a stocurilor pentru a monitoriza nivelul stocului și pentru a face predicții în timp real în funcție de vânzări și de comportamentul consumatorilor.


Prin păstrarea nivelului optim de stocuri, poți să minimizezi costurile legate de depozitare și de transport. Mai mult decât atât, contribui și la prevenirea costurilor legate de stocurile rămase nefolosite care ar putea expira sau deveni inutile.


 1. Investește în obținerea eficienței energetice


Acțiunile de reducere a costurilor cu energia nu numai că te ajută să reduci costurile afacerii tale, dar contribuie și la crearea unui business sustenabil. Iată 3 metode care te pot ajuta să reduci costurile cu energia pe termen lung:


 • Izolează țevile cu un politub adecvat care să îndeplinească toate criteriile de izolare termică a conductelor de încălzire centrală, a instalațiilor de climatizare etc. O astfel de izolatie pentru tevi te ajută la reducerea pierderilor de căldură și la menținerea temperaturii constante, ceea ce poate duce la economii semnificative de energie.

  Citeste si:
  3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
  3 metode prin care poți să...

 • Investește în echipamente mai eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi becurile LED sau aparatele de aer condiționat cu eficiență energetică ridicată.


 • Monitorizează și ajustează temperaturile din hala de producție și birouri în funcție de nevoile angajaților și de temperaturile exterioare. Setează sistemele de încălzire la temperaturi optime pentru a economisi energie. 1. Negociază prețurile cu furnizorii


O altă modalitate de a economisi bani în afacerea ta este de a negocia prețurile cu furnizorii. Iată câteva sfaturi care îți pot fi utile în acest proces:


 • Cunoaște-ți cât mai bine furnizorii. Înainte de a începe negocierile, cercetează piața, află detalii despre produsele și serviciile pe care le oferă, care sunt politicile lor de vânzare și care le sunt concurenții. Toate aceste informații îți pot oferi o poziție mai bună în timpul negocierilor.

  Citeste si:
  Ce servicii oferă o agenție funerară profesională și ce costuri...
  Ce servicii oferă o agenție...

 • Stabilește-ți obiective clare. Atunci când îți cunoști obiectivele, eviți să fii luat prin surprindere sau să faci compromisuri nedorite. Stabilește-ți un preț pe care dorești să îl obții și motivează-ți bine propunerea.


 • Construiește o relație de colaborare. Comunicarea deschisă și sinceră este cheia oricărei negocieri. Încearcă să îți prezinți punctul de vedere într-un mod cât mai clar și concis, dar nu uita să asculți și punctul de vedere al furnizorilor. Negocierea poate fi benefică de ambele părți, așa că trebuie să ai o abordare pozitivă în timpul discuției.


Gestionarea eficientă a stocurilor, reducerea costurilor cu energia și negocierea prețurilor cu furnizorii sunt câteva dintre cele mai eficiente soluții pe care le poți implementa pentru a reduce costurile afacerii tale. Folosește-te de informațiile din acest articol și ia cele mai bune decizii care se potrivesc specificului afacerii tale.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Mai 2023 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.