Pentru a-ți atinge obiectivele financiare majore, este recomandat să începi să economisești bani cât mai devreme posibil. Multe persoane se confruntă, însă, cu dificultăți în ceea ce privește gestionarea veniturilor. Astfel, nu reușesc niciodată să pună bani deoparte, chiar dacă își promit mereu că vor începe de luna viitoare. Cheltuielile iraționale reprezintă una dintre cele mai comune obstacole. Te regăsești în această descriere? Descoperă, în continuare, câteva strategii utile pentru a începe să economisești pe termen lung.


  1. Plătește-ți datoriile


Datoriile reprezintă o povară pentru stabilitatea ta financiară. Prin urmare, într-o primă fază, este important să scapi de datorii, pentru a începe apoi să pui bani deoparte. Odată ce le-ai achitat, acea sumă lunară poate fi depusă în contul de economii.


  1. Monitorizează cheltuielile și stabilește cât poți economisi


Fă o analiză a venitului și a cheltuielilor tale din fiecare lună și află cât plătești pentru mâncare, facturi, chirie, rate, produse de îngrijire personală sau alte necesități. Astfel, vei putea calcula care este suma rămasă disponibilă. Din această sumă, stabilește cât ești dispus să pui deoparte lunar și asigură-te că nu te vei atinge de acei bani.


  1. Plătește-te pe tine însuți


Pentru a fi sigur că economisești în fiecare lună fără abateri, poți opta pentru deschiderea unui cont de economii. În acest cont, vei depune lunar o sumă fixă, iar banii nu vor putea fi accesați pentru o perioadă lungă de timp (de exemplu, pentru câțiva ani), în funcție de tipul de contract ales. De asemenea, poți alege să virezi automat suma prin transfer bancar, după primirea salariului.


  1. Evită cumpărăturile impulsive sau nefolositoare


Multe persoane cheltuie sume mari în mod impulsiv pe cumpărături care nu sunt indispensabile, cum ar fi haine pe care le poartă doar de câteva ori, obiecte pe care nu le folosesc niciodată sau alimente nesănătoase care nu aduc beneficii. Chiar dacă ți se pare că anumite produse sunt ieftine, ia în considerare costurile pe termen lung. Spre exemplu, 15 lei pe care îi achiți zilnic pe un suc și o pungă de chipsuri înseamnă 450 de lei pe lună (sau 5400 de lei pe an).

Citeste si:
3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
3 metode prin care poți să...

Unele persoane preferă să utilizeze numai carduri de debit în loc să achite cu bani cash, deoarece au un control mai atent asupra veniturilor, dacă păstrează banii în contul bancar. Cu ajutorul aplicației de mobile banking, monitorizezi în permanență cheltuielile.


  1. Gătește mai des în loc să mănânci în oraș


Este mai confortabil să mănânci în oraș, însă nu este o alegere economică. În loc să mergi la restaurant sau la un local fast-food, începe să gătești acasă mai des și vei vedea cum rămâi cu mai mulți bani în cont. De asemenea, dacă nu poți să renunți la acest obicei, alege să sari peste desert sau aperitiv, iar nota de plată va fi considerabil mai mică.


  1. Planifică-ți mesele și fă liste de cumpărături


Citeste si:
Lora și Ionuț Ghenu, planuri serioase pentru 2024: „Doamne ajută,...
Lora și Ionuț Ghenu, planuri...

Unele persoane se confruntă cu probleme financiare chiar dacă gătesc acasă. O metodă de a reduce cheltuielile pe mâncare și risipa alimentară este să planifici meniul zilnic în prealabil și să faci o listă de cumpărături pe baza acestuia. De asemenea, poți lua în considerare ofertele din supermarketuri, pentru a economisi chiar mai mult.


  1. Anulează abonamentele pe care nu le folosești


Cu siguranță ai mai multe abonamente pe care le folosești foarte rar sau deloc, dar pentru care achiți în fiecare lună o sumă de bani (cum ar fi pentru diferite platforme de filme sau muzică). Este indicat să păstrezi doar ceea ce utilizezi frecvent. De asemenea, minimizează abonamentul de telefonie mobilă, care poate include costuri extra (cum ar fi pentru garanție extinsă).


  1. Redu consumul de energie și apă


Citeste si:
Creditele de nevoi personale rapide: soluția care ne ajută când...
Creditele de nevoi personale...

Transformă-ți locuința în una smart, sustenabilă, care să nu presupună un consum ridicat de energie electrică și apă:


  • Schimbă lămpile și becurile obișnuite cu cele LED;


  • Investește în întrerupătoare care reglează intensitatea;


  • Optează pentru electrocasnice cu consum redus;


  • Fă dușuri mai scurte;


  • Oprește apa în timp ce te speli pe dinți;


  • Repară țevile de apă defecte, care prezintă scurgeri.


În plus, aceste obiceiuri sunt benefice pentru mediul înconjurător.

Așadar, ia în considerare toate aceste strategii, pentru a rămâne cu mai mulți bani în cont la finalul lunii și pentru a-ți putea crește economiile.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Septembrie 2023 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.