Sezonul de vară este în toi, iar temperaturile sunt din ce în ce mai ridicate. Această vreme poate să nu fie tolerată de toată lumea, deoarece fiecare organism este diferit. Expunerea la temperaturile ridicate poate provoca unele probleme de sănătate, de aceea este recomandat să evitați soarele puternic pe cât de mult posibil și să vă hidratați cât mai bine. Iată cu ce probleme vă puteți confrunta din cauza căldurii și care sunt persoanele cele mai vulnerabile.

Cu ce probleme de sănătate te poți confrunta în vreme de caniculă

Temperaturile și umiditatea ridicată sunt cei doi factori care pot avea consecințe grave asupra sănătății organismului tău. Temperaturile caniculare pot ptovoca insolația, epuizare produsă de căldură, sincopa, crampele calorice, șocul caloric, precum și erupțiile cutanate. Oamenii care știu că sunt sensibili la temperaturile extreme li se recomandă să nu stea în soare, să se hidrateze bine, să evite locurile fără umbră și să folosească chipiuri sau pălării pentru a-și acoperi capul.

Persoanele care suferă de afecțiuni cardiace sau probleme legate de tensiunea arterială trebuie să fie mai atente asupra sănătății sale în această perioadă fierbinte. De cele mai multe ori, problemele de sănătate sunt agravate din cauza temperaturilor caniculare.

Umiditatea poate provoca o răceală, iar să fii răcit vara nu este cel mai bun lucru. Din cauza umidității crescute, persoanele cu o imunitate mai slabă pot cădea pradă unor viruși care vor declanșa o răceală.

Categoria de persoane vulnerabile la căldură

Persoanele cele mai expuse la temperaturile caniculare sunt:


  • Adulții care suferă de boli cardiace, pulmonare și renale

  • Seniorii care au un regim alimentar cu un conținut scăzut de sodiu (sare)

  • Persoanele cu boli ale sistemului circulator

  • Adulții care urmează tratamente cu diuretice, sedative și medicamente pentru tensiune arterială

Copiii sunt la fel de afectați de zilele cu temperaturi extreme. Drept urmare a perioadei caniculare, aceștia pot prezenta tegumente uscate, reducerea cantității de urină, uneori creșterea frecvenței respiratorii și a ritmului cardiac, dar și agitație sau somnolență.

Citeste si:
De ce a întors Tavi Colen un avion la sol: Am întrebat dacă am murit
De ce a întors Tavi Colen un...

Sfaturi pentru a crea senzația de răcoare în zilele caniculare de vară

Sezonul de vară este în toi, iar temperaturile din termometre urcă tot mai sus cu fiecare zi. Perioadele caniculare au început să își facă apariția, iar oamenii încearcă să se ascundă la umbră, să consume cât mai multe lichide și să fugă din calea soarelui.

Mulți sunt cei care preferă să stea în locuri mai răcoroase și să evite temperaturile caniculare. În cazul în care vrei să îți stabilești o senzație de răcoare în permanență, am pregătit o serie de sfaturi utile pentru tine și cei din jurul tău.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.