Sezonul de vară este în toi, iar temperaturile din termometre urcă tot mai sus cu fiecare zi. Perioadele caniculare au început să își facă apariția, iar oamenii încearcă să se ascundă la umbră, să consume cât mai multe lichide și să fugă din calea soarelui. Mulți sunt cei care preferă să stea în locuri mai răcoroase și să evite temperaturile caniculare. În cazul în care vrei să îți stabilești o senzație de răcoare în permanență, am pregătit o serie de sfaturi utile pentru tine și cei din jurul tău.

Sfaturi pentru vară. Cum creezi senzația de răcoare în zilele caniculare

Perioada de vară este destul de periculoasă din cauza temperaturilor extrem de ridicate și din cauza soarelui. Unele persoanel nu pot suporta căldura, iar organismul lor poate ceda. De aceea este important să cunoști câteva trucuri prin care își poți stabili o ambianță răcoroasă.

Consumă multă apă

Este primul lucru la care ne gândim, însă chiar și așa putem omite acest pas. Răcorirea trebuie făcută mai întâi în interior, consumând lichide destule pentru a rămâne hidratați. Se recomandă să bei între 1,5 şi 2 litri pe zi. Dușurile și băile reci de asemenea te vor ajuta să te răcorești, însă pentru o anumită perioadă de timp.

Evită consumul de alcool

Meteorologii îi îndeamnă pe oameni să nu consume alcool atunci când sunt temperaturi caniculare. Aceeași regulă se aplică la ceaiuri şi cafele, care acţionează ca diuretice şi pot provoca deshidratare.

Poartă haine răcoroase

Poate suna ciudat, însă funcționează. În timpul zilei, pune fața de pernă sau pijamaua în congelator. Scoate-le înainte de a merge la somn. Acest lucru te va ajuta să dormi mai bine și să ai senzația de răcoare. Pe parcursul zilei este recomandat să porți haine din materiale naturale și mai largi pentru a permite aerului să circule. Nu uita de pălării, ochelari de soare sau alte accesorii care te vor proteja de soare. Culorile hainelor la fel sunt importante, respectiv cele deschise vor atrage mai puțină căldură.

Porniţi ventilatorul

Ventilatoarele sunt un real ajutor în această perioadă. Indiferent dacă sunt mici, de masă, sau ventilatoare mari, acestea vor putea reda senzația de răcoare în casă sau în orice altă încăpere.

Citeste si:
Probleme de sănătate ce pot apărea pe timp de caniculă. Persoanele...
Probleme de sănătate ce pot...

Renunţaţi la plapumă

La cât de cald este vara, la sigur nu suporți nimic pe tine atunci când dormi. Așternuturile subţiri din bumbac absorb transpiraţia şi sunt mai confortabile decât plapumele. Dacă acestea sunt groase, pufoase și grele, ele vor contribui la creșterea temperaturii corpului și astfel somnul va fi agitat.

Închide geamurile

Chiar dacă ar putea părea banal, însă senzația de răcoare în casă o poți obține și dacă închizi geamurile, tragi jaluzelele pe timpul zilei. Camerele se vor menține răcoroase, iar aerul cald nu va pătrunde în casă. Deschide geamurile seara pentru a aerisi casa și pentru a intra aer curat și răcoros.

Planifică din timp orele petrecute afară

Dacă ai de gând să petreci timpul afară într-o zi de vară, atunci ar fi bine să îți planifici timpul astfel încât să te asiguri că ai suficientă mâncare, apă şi orice medicamente necesare. Persoanele vulnerabile la efectele căldurii ar trebui să evite soarele în timpul celei mai fierbinţi părţi ale zilei, care este de obicei între orele 11 şi 15. Nu uita de crema cu factor de protecție solar ca să nu te alegi cu arsuri solare.

Citeste si:
Jumătate de țară intră sub avertizare cod portocaliu de ploi...
Jumătate de țară intră sub...

Lasă animalele de companie la umbră

În sezonul de vară nu trebuie să uită de prietenii noștri patrupezi care suferă de căldură și mai mult decât oamenii. Animalele trebuie ținute la umbră și trebuie să ne te asiguri că acestea au apă. Nu le lăsați închise în mașină, deoarece animalele nu vor avea oxigen suficient, căldura îi va face să se agite extrem de mult.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Iunie 2022 - 02 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.