Sezonul estival este în toi. În această perioadă avem parte de mult soare și temperaturi caniculare. Chiar dacă ne bucurăm de o vreme destul de frumoasă să nu uităm de arsurile solare care ne pot face zile fripte la propriu. Dorința de a obține un bronz frumos și uniform de multe ori se transformă în arsuri solare. Pentru a preveni acest lucru este necesar să folosim crema SPF. Iar în cazul în care ne-am ales totuși cu arsuri solare, venim în ajutor cu câteva remedii naturale care pot calma și trata pielea iritată de razele soarelui.

Arsurile solare, cea mai întâlnită problemă pe timpul sezonului estival. Remedii naturale pentru tratarea acestora

Vara este cel mai probabil să ne alegem cu arsuri solare dacă nu ne asigurăm din timp. Este nevoie de doar 15 minute de expunere la soare puternic pentru a ajunge la arsurile solare. Efectele acestora se vor observa imediat: piele roșie și iritată, care provoacă durere și disconfort chiar și la cea mai mică atingere.

Arsurile solare produc usturime, uneori durere, băşicarea pielii cu risc de suprainfecţie, pătare, accentuarea cuperozei şi apoi îmbătrânirea prematură a pielii cu accentuarea ridurilor, modificarea texturii cutanate şi apariţia leziunilor ca urmare a supraexpunerii la UV. Pe termen lung, pielea agresată de lumină poate dezvolta diverse forme de cancer cutanat, carcinomul fiind cel mai frecvent întâlnit.”, spune medicul Mihaela Leventer.

O cremă SPF este obligatorie și una „after sun (de după soare n.r)” sunt absolut obligatorii pe perioada verii. Acestea vă vor feri de arsurile solare. În cazul în care totuși v-ați ars și nu vreți să apelați la creme și loțiuni, puteți să folosiți ingrediente naturale care vă vor ajuta la fel de bine.

Sunt sau nu recomandate iaurtul și mierea pentru arsurile solare

Chiar dacă acestea sunt recomandate drept remedii naturiste, specialiștii sunt de părere că aceste „leacuri băbești” ar putea provoca mai mult rău decât bine. Iaurtul, mierea sau untul nu fac altceva decât să reţină toată căldura în interiorul ţesuturilor, fâcând ca arsura să se extindă și să se inflameze. Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi în cazul unei arsuri de orice fel este să ţineţi rana sub un jet de apă rece timp de 10-15 minute.

Citeste si:
Calmează arsurile solare cu ingrediente naturale
Calmează arsurile solare cu...

Nu vă sfătuiesc să puneţi pe arsuri solare albuş de ou, roşii, miere, leacuri aparent inofensive. În realitate, în caz de arsuri apar modificări ale structurii pielii care se agravează când se adaugă astfel de „minuni.”, a explicat medicul Mihaela Leventer, care activează în cadrul unei clinici dermatologice.

Remedii naturiste cu ceai de mușețel și lapte răcit

Totuși, există unele recomandări populare care ne pot veni în ajutor în asemenea cazuri. Ceaiul de mușețel și laptele rece calmează piele și reduc usturimea și roșeața.

Nu toate leacurile băbeşti sunt bune pe arsură. Dintre cele utile amintesc compresele reci cu ceai de muşeţel sau lapte răcit. Mai simplu ar fi să se facă duşuri reci. Recomand şi administrarea de ibuprofen tablete pe cale orală, aplicarea unui lapte de corp sau gel antiarsură solară uşor, gel de arnică, o cremă cu muşeţel.”, a continuat medicul.

Citeste si:
Arsurile solare: 6 remedii care funcționează și 4 pe care să le eviți
Arsurile solare: 6 remedii...

Apă cu bicarbonat de sodiu sau apă cu oțet

Specialiștii spun că în cazul arsurilor solare sunt recomandate compresele cu apă rece, la care se pot adăuga bicarbonat de sodiu sau oțet. În cazul unor arsuri mai grave De asemenea, puteți administra și un paracetamol care va reduce inflamația. Pielea trebuie să se hidrateze, așa că folosiți o cremă calmantă pentru arsurile solare. Bicarbonatul de sodiu se poate folosi în cadă împreună cu apa rece sau puțin călduță, sau să fie preparată sub formă de pastă și aplicată pe zonele problematice.

Recomand mai degrabă comprese cu apă rece, apă cu bicarbonat de sodiu (o lingură la un litru de apă) sau apă cu oţet (o lingură de oţet la o cană de apă). Pentru calmarea senzaţiei de arsură sunt bune şi cremele de îngrijire după soare, foarte puternic hidratante. Dacă arsura este extinsă, se poate folosi o cremă pe bază de cortizon şi se poate lua paracetamol (reduce edemul şi anflamaţia) sau un medicament anti-alergic.”, a adăugat doctorul specialist.

Citeste si:
Alunite, arsuri solare, expunere fara protectie solara? Riscul de...
Alunite, arsuri solare,...

Ceai verde și negru sau loțiune cu aloe vera

Ceaiul verde şi cel negru au conțin compuși vegetali, denumiți taninuri, care stimulează refacerea pielii. Pentru a trata arsurile solare este nevoie de comprese de infuzie răcită, după care aștepți 15-20 de minute pentru ca remediul să își facă efectul. O loțiune cu aloe vera este, de asemenea, o variantă foarte bună deoarece aloe vera are rol calmant și antiinflamator.

Ovăzul

Ovăzul este cunoscut pentru miracolele lui în domeniul frumuseții pielii. Totodată, acesta este indicat și în cazul arsurilor solare. Pentru acestea este nevoie să se prepare un terci din fulgi de ovăz. Se întinde pe zonele cu arsuri și se lasă o vreme. Se clătește cu apă rece și se repetă până când arsurile se calmează.

Ce să NU faci în caz de arsură solară

Dacă te-ai ciocnit de arsurile solare, în niciun caz nu este indicat să folosește gheață pe zonele iritate. Dacă v-ați ars în zonele în care vreți să vă epilați, este recomandat să așteptați până când pielea se regenerează, altfel situația se va agrava.

Citeste si:
Remedii naturiste pentru arsurile solare: 10 tratamente eficiente
Remedii naturiste pentru...

Produsele de îngrijire personală trebuie să fie cât mai blânde, fără particule care exfoliază, fără parfum sau parabeni. În cazul în care în urma arsurilor apar băşici sau bătături, nu trebuie să le spargeţi pentru că veți întârzia vindecarea.

Arsurile solare durează, în medie, între trei și șapte zile, după care pielea începe să se vindece. În cele mai multe dintre cazuri piele face coajă.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Iunie 2022 - 07 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.