În România ar exista trei persoane infectate cu variola maimuței. Două dintre cazuri sunt confirmate de infecționiști, iar al treilea, în cauză un bărbat de 36 de ani, ar fi fugit din spital înainte să îi fie făcute analizele. Acesta este căutat și acum. Autoritățile vor să afle dacă aceste trei cazuri au legătură între ele.

Primul caz de variola maimuței depistat în România s-ar putea transforma în dosar penal

Primul caz de variola maimuței, identificat în urmă cu două zile, s-ar putea transforma în dosar penal. Bărbatul de 26 de ani, internat la Victor Babeș, în izolare, refuză să ofere amănunte despre partenerul de la care s-ar fi îmbolnăvit și despre alte persoane cu care ai fi intrat în contact.

Acțiunea de a respinge colaborarea cu cei de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) pentru ancheta epidemiologică poate fi interpretată ca zădărnicirea combaterii bolilor, infracțiune pedepsită de Codul Penal cu închisoarea. Ancheta DSP trebuie să stabilească cine sunt contacții direcți ai bărbatului și dacă aceștia trebuie sau nu să stea în izolare.


  • Tânărul, care este şi seropozitiv, a primit tratament. Starea lui în acest moment este una bună.

Al doilea caz de variola maimuței

Al doilea caz a fost confirmat marți, tot în București. Un bărbat de 32 de ani a fost izolat la domiciliu, starea sa de sănătate fiind bună. Simptomele în cazul persoanelor infectate cu această boală sunt febră, dureri de cap şi musculare, inflamarea ganglionilor limfatici. În cazurile mai grave apar erupţiile cutanate.

Al treilea caz de variola maimuței

Un al treilea bărbat cu simptome specifice ar fi fugit din spital înainte să îi fie recoltate probe pentru analize, conform unor surse Observator. Acesta ar fi contact direct cu unul dintre cazurile confirmate.

Cum a început epidemia

Investigațiile sunt în curs de desfășurare, dar pentru moment se cunoaște că cele mai multe cazuri sunt depistate prin intermediul serviciilor de supraveghere a bolilor cu transmitere sexuală.

Citeste si:
Administratorul firmei care făcea lucrările lângă căminul din...
Administratorul firmei care...

Acest lucru este neobișnuit și se fac investigații suplimentare pentru a determina sursa probabilă de infecție, ce evenimente ar fi putut contribui la amplificarea transmiterii și cum să se limiteze răspândirea ulterioară.

Pentru moment, tratament există doar pentru a ameliora simptomele, iar primele doze de vaccin vor ajunge în țara noastră în perioada următoare. La nivel mondial au fost confirmate peste 1.400 de cazuri, cele mai multe din Europa fiind în Anglia - aproximativ 470 de cazuri.

Cum se transmite variola maimuței

Medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat că pacientul infectat transmite cu o mare probabilitate în momentul în care are erupție cu vezicule. Boala se poate transmite în mai mică măsură prin obiectele contaminate sau suprafețele contaminate și putem discuta de o trasnmitere prin intermediul fluidelor.

Citeste si:
România înregistrează un nou caz de variola maimuței
România mai înregistrează un...

„Cel puţin OMS spune că risc mai mare este în cazul persoanelor care au parteneri sexuali multipli, dar nu e neapărat o problemă a persoanelor din grupul LGBT-Q. Iar noi lucrăm aici şi cu grupuri LGBT şi cu persoane vulnerabile şi i-am pus în temă şi sunt atenţi”, a explicat Maria Georgescu de la Asociația Română Anti-SIDA (ARAS).


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iunie 2022 - 09 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.