După mai bine de un an de pandemie, situația încă este incertă și este normal să fii stresat sau chiar să te simți depășit de situație. Astfel, este mai important ca oricând să ai grijă de sănătate. Mai jos sunt câteva recomandări în acest sens.

 

Ai grijă de sănătate

Sănătatea este cel mai important lucru din viețile noastre. Pentru a o proteja, este necesar să iei câteva măsuri. Solicitarea de tratamente la domiciliu poate fi o soluție bună în aceste vremuri tulburi. Astfel, poți beneficia de analize de sânge la domiciliu, testarea pentru SARS-CoV-2, administrarea de medicamente intravenos, îngrijirea rănilor, kinetoterapie, EKG, chiar și consultații medicale la domiciliu (medic cardiolog, medic pediatru, medic chirurg vascular, medic oncolog, medicina interna, gastroenterologie, medicina de urgenta, etc).

Fă mișcare

Sportul face bine atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mintală. Poți descoperi filmulețe pentru o gamă largă de activități fizice pe platformele video sau în aplicații. Acestea te ajută să practici yoga, aerobic, pilates, dans etc., în intimitatea propriei case. De asemenea, te poți apuca de alergat sau de exerciții fizice în parc.

Deși multă lume alege să practice sporturile cunoscute deja, poți folosi această perioadă pentru a descoperi noi activități fizice. Zumba, boxul, crossfit sau dansul argentinian pot fi pe lista ta.

Respiră profund

În această perioadă suntem mult mai stresați. Pentru a te calma, poți încerca meditația ghidată sau doar să fii mai atent la activitățile zilnice: luarea mesei, pieptănarea părului, plimbarea cățelului etc. În liniștea dimineții, când îți savurezi cafeaua, fii atent la mirosul cafelei și căldura ceștii, la gustul specific cu note pământii sau poate florale.

De asemenea, dacă ești atent la respirație, te vei putea relaxa mai ușor. Cel mai simplu exercițiu de respirație constă într-o inspirație de 4-5 secunde, menținere 3-4 secunde, apoi expirație lină de 6-8 secunde.

Citeste si:
China a atins un număr RECORD de infectări cu COVID-19
China a atins un număr RECORD...

O altă variantă este respirația alternativă. Expiră tot aerul, apoi inspiră adânc. La următoarea expirație, acoperă nara dreaptă cu degetul arătător și inspiră doar pe nara stângă. Următorul pas este să acoperi nara stângă și să expiri pe nara dreaptă. Continuă acest tip de respirație timp de cinci minute.

Vorbește cu persoanele apropiate

Petrece timp cu familia și vorbește cu apropiații prin mesaje, apeluri video sau chiar la telefon. Vorbește despre ceea ce simți și fii deschis să asculți ceea ce simt și ei. Poți chiar deschide un grup în care fiecare să spună câteva lucruri bune care i s-au întâmplat în ziua respectivă.

O altă variantă este să intri pe forumuri în care se discută lucrurile care te interesează (cărți, animale de companie, călătorii etc.).

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Gătește

Mâncarea bună este importantă indiferent de zi, însă în perioadele stresante o masă caldă pregătită cu dragoste reunește familia. Poți întreba partenerul sau copiii ce rețetă preferă și să o pregătești.

De asemenea, este o idee bună să consumi mai multe fructe și legume. Acestea susțin sănătatea fizică și mintală. Bananele, merele, legumele verzi, citricele și cerealele integrale reprezintă alegeri bune.

Ia o pauză de la știri

Știrile și informațiile de pe social media par a accentua stresul resimțit. Este important să fii informat, însă la fel de importantă este sănătatea. Încearcă să limitezi timpul petrecut vizionând știri și optează pentru surse de încredere.

Fă-ți timp pentru un masaj

Te poți bucura de un masaj chiar și în intimitatea casei. De exemplu, masajul frunții sau al umerilor reduce stresul și ritmul inimii și oferă relaxare. Poți folosi un ulei special pentru masaj sau poți pune câteva picături de ulei esențial de lavandă sau salvie în loțiunea de corp.

Citeste si:
Cum să mănânci sănătos și diversificat. Iată câteva recomandări
Cum să mănânci sănătos și...

Donează pentru o cauză în care crezi

Se pare că ajutarea altor persoane are efecte benefice asupra creierului. Un studiu publicat în 2018 în jurnalul Psychosomatic Medicine a descoperit că orice formă de generozitate ne oferă o stare de bine și contribuie la reducerea stresului și a anxietății. Alte studii au concluzionat că oferirea de cadouri altor persoane ne face mai fericiți.

Fă ordine în casă

Dacă trebuie să petreci mai mult timp în casă, poți face puțină ordine pentru a avea un mediu mai primitor. Începe cu un raft aglomerat. Scoate toate lucrurile de acolo, păstrează ceea ce folosești regulat, iar pe restul fie depozitează-le undeva, fie donează-le. În funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție, poți trece la următorul raft sau îl poți lăsa pentru ziua următoare.

Citeste si:
Oana Roman, despre starea de sănătate a mamei sale. Cum se mai...
Oana Roman, despre starea de...

Învață ceva nou

Ți-ai dorit vreodată să desenezi, să cânți la un instrument sau să înveți o limbă străină? Acum timpul îți permite să faci aceste lucruri. Tot ce ai nevoie este acces la internet. Online vei găsi tutoriale care îți explică o mulțime de lucruri, chiar dacă ești începător.

Ocupă-te de grădină

Dacă stai la casă, poți dedica mai mult timp grădinăritului. Rezultatul va fi unul spectaculos, iar tu îți vei lua gândul de la problemele zilnice. Fie că ai propria grădină sau doar câteva plante pe balcon, grija pentru acestea îți permite să te destinzi și să fii în armonie cu natura.

La fel de benefică este „baia de pădure”. Acest concept se referă la mersul prin zone împădurite, precum o pădure sau chiar și un parc, și acordarea atenției fiecărui pom. Activitatea ajută la reducerea stresului și calmează simptomele depresiei.

Acordă atenție somnului

Somnul este un alt aspect important pentru o sănătate de fier. Un somn odihnitor este asociat unei imunități bune. De asemenea, cercetătorii spun că pe durata somnului se reduce stresul. Pe de altă parte, lipsa de somn ne face mai susceptibili la stres.

Chiar și creierul are nevoie de somn pentru a fi sănătos. În lipsa somnului de calitate ai probleme de concentrare, stări de spirit fluctuante și ești mai iritabil.

De aceea, este important să dormi opt sau nouă ore pe noapte. Menține o rutină a somnului în fiecare zi: aerisește dormitorul, evită ecranele cu minim o oră înainte de culcare, ascultă muzică relaxantă sau citește o carte ușoară. Astfel de obiceiuri te vor ajuta să dormi mai bine.

Perioada aceasta este încărcată de incertitudini și, deși nu putem schimba lucrurile care ne înconjoară, putem lua măsuri pentru a rămâne sănătoși și pentru a avea grijă de cei dragi. Mișcarea, dieta echilibrată, grija față de spațiul înconjurător, precum și pauzele de la știri sunt doar câteva lucruri pe care le poți face pentru a avea grijă de sănătate.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Decembrie 2021 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.