Inflamația apare ca o reacție a organismului la o varietate de cauze printre care se numără leziunile de origine termică, mecanică sau chimică, prezența unui agent infecțios, blocarea vaselor de sânge. Fie că este vorba de roșeață, temperatură ridicată, durere sau  umflare, ne afectează pe toți.

 

Antiinflamatoarele sunt substanțe naturale sau de sinteză cu rol în stoparea inflamației și a durerii. Pe lângă medicamentele antiinflamatoare pe care le găsim în farmacii, există și o serie de plante și suplimente alimentare care au un puternic efect antiinflamator și reconstructor la nivelul țesuturilor.

Din această categorie fac parte următoarele: Boswellia sau „tămâia indiană”; turmericul sau „șofranul indian”; Gheara-diavolului, cunoscută și drept Devil's Claw; Gheara-Mâței, plantă din America de Sud cu o incredibilă acțiune imunostimulatoare; Bromelaina, o enzimă provenită dintr-o anumită specie de ananas.

În cele ce urmează, veți afla care sunt beneficiile celor mai cunoscute antiinflamatoare naturale care aduc o mulțime de beneficii organismului.

Bromelaina

Bromelaina este un amestec enzimatic prezent în ananas care are o mulțime de beneficii pentru sănătate precum îmbunătățirea digestiei, reducerea inflamației sau ameliorarea sinusurilor. A fost folosită începând cu anii ’50 pentru o gamă largă de scopuri terapeutice, de la tratarea rănilor uşoare până la boli cardiace. Ba mai mult, este dovedit științific faptul că această enzimă ajută la combaterea bolilor cardiovasculare, reducând riscul de tromboză şi durerea anginoasă, relaxând constricția arterială, grăbește recuperarea după operații și vindecarea rănilor, reduce vâscozitatea mucusului și congestia nazală, ceea ce poate fi de folos în prevenirea sau tratarea răcelilor comune, sinuzitei, bronșitei. De asemenea, trebuie să menționăm faptul că bromelaina ajută în procesul de slăbire, reduce balonarea și flatulența.

Citeste si:
Roxana Vancea, ultimele pregătiri înainte de a naște: „Sunt în 38...
Roxana Vancea, ultimele...

Turmericul

În scrierile vechi asiatice, turmericul sau curcuma apare menționat nu cu rol de condiment, ci pe post de tratament naturist pentru diferite afecțiuni. Substanțele active din turmeric ajută la tratarea inflamațiilor, artritei și durerilor articulare. Turmericul are puternice proprietăți antiinflamatorii, fiind atât de puternic, încât poate concura cu anumite medicamente antiinflamatorii, fără efectele adverse ale acestora. Este bine de știut faptul că turmericul ajută și la îmbunătățirea memoriei, protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare, reglează nivelul zahărului din sânge, previne anemia și reduce colesterolul “rău”.

Gheara-diavolului

Este o plantă originară din Africa de Sud utilizată ca remediu tradițional pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, cum ar fi artrita, febra sau indigestia, dar și pentru a trata problemele digestive și pentru calmarea durerilor. Gheara diavolului este unul din cele mai eficiente remedii pentru bolile reumatice, având proprietăți terapeutice extraordinare și poate fi folosită ca adjuvant în: inflamații la nivel muscular și osteoarticular, artrită, artroză, poliartrita, spondiloza, coxartroza, tratamentul gutei. Pe lângă toate aceste beneficii, gheara diavolului poate suprima pofta de mâncare, fiind de ajutor în procesul de slăbire.

Citeste si:
Specie nouă de broască, descoperită într-un parc natural din Amazonia
Specie nouă de broască,...

Boswellia

Denumită și “tămâia indiană”, este o plantă veșnic verde ce își are originea în India, utilizată în medicină pe bază de plante pentru scopuri de vindecare, din al cărui trunchi se obține tămâie. Este cunoscut faptul că posedă proprietăţi antiinflamatoare şi analgezice, tocmai de aceea este indicată persoanelor care suferă de afecţiuni reumatismale. Tămâia Boswellia ameliorează și simptomele astmului, reduce roșeața și iritațiile pielii, susține sănătatea plămânilor, are efect analgezic, susține sănătatea inimii și a funcțiilor mentale. De asemenea, datorită mirosului său deosebit, extractul de Boswellia poate fi găsit în diverse produse de uz cosmetic: creme, săpunuri, parfumuri, geluri de duș.

Citeste si:
3 remedii naturale pentru stimularea creșterii părului și...
3 remedii naturale pentru...

Gheara-Mâței

Cat’s Claw, cunoscută și sub numele de Gheara Mâței, este una din cele mai apreciate plante utilizate în medicina naturistă, fiind un remediu util pentru o varietate de afecțiuni, printre care artrita și un sistem imunitar slăbit. Având o compoziţie bogată în vitamine, minerale, antioxidanţi şi proprietăţi antimicrobiene, antialergice şi antiinfecţioase, Gheara mâţei este o plantă complexă, benefică în: protejarea sistemului cardiovascular, combaterea stresului şi a oboselii cornice, grăbirea procesului de vindecare a rănilor. Mai multe studii arată că scoarța interioară și rădăcina plantei pot ajuta la tratarea cancerului. Practic aceasta împiedică tumorile să se dezvolte, ajutând celulele care distrug virusurile. Gheara Mâței este recomandată inclusiv bolnavilor care fac chimioterapie, deoarece grăbește refacerea globulelor albe care sunt distruse de boală.

Citeste si:
Ridurile de pe gât pot fi prevenite! Cum să scapi de acestea în mod...
Ridurile de pe gât pot fi...

Trebuie să punctăm și faptul că există câteva alimente care îți vor fi de ajutor în combaterea inflamației, cum ar fi: uleiul de nucă de cocos, uleiul de măsline extravirgin, avocado, scorțișoara, ardeiul iute, peștele gras sau usturoiul. Pentru a preveni inflamarea, este bine să evităm consumul de carne procesată, alimente prăjite și alimente care provoacă alergii: lactate, grâu, ouă sau nuci.

Așadar, pe lângă tratamentul medicamentos, este bine să luăm în considerare și varianta pe care natura ne-o pune la dispoziție. Ingredientele naturale pe care le conțin aceste suplimente pot suplini cu succes antiinflamatoarele pe bază de ibuprofen, ajutând la menținerea sănătății celulelor.

Surse foto: freepik.com , pexels.com .


Despre autor:


Ultima actualizare: 8 Decembrie 2021 - 05 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.