Trăim un coșmar fără sfârșit. Joi a fost consemnat al 13-lea incendiu din acest an într-un spital din România. S-a întâmplat la Ploiești, la Spitalul de Boli Infecțioase. Doi pacienți au murit, iar o infirmieră a suferit arsuri și a fost adusă la București pentru tratament. Secția în care a avut loc tragedia nu avea autorizație de funcționare la incendiu și unitatea medicală chiar a fost amendată anterior din acest motiv. Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Pentru moment, nu se cunosc clar cauzele incendiului, dar anchetatorii au două ipoteze. 

 

Anchetatorii au două ipoteze pentru incendiul din Ploieşti

Câte familii trebuie să-și mai plângă rudele moarte în locul unde aveau o singură șansă să trăiască pentru ca autoritățile să ia măsuri? Întrebarea răsună ca un ecou în acest an, cel puțin, când șirul tragediilor din spitale pare de neoprit. La spitalul suport-COVID Movila, nenorocirea a lovit puternic. În salonul care a ars se aflau doi pacienți în stare gravă.

Asistenta ieșise din încăpere de câteva secunde să ia un pulsoximetru și o infirmieră a rămas lângă cei doi. Pe secție mai erau 19 pacienți. Focul nu a ajuns și la ei. 13 minute a durat incendiul care a luat două vieți, un bărbat de 74 de ani și un altul de 75.

Ipoteze

Una dintre ipoteze este că incendiul ar fi izbucnit de la un scurtcircuit. Unul dintre bolnavii din salon ar fi încercat să își smulgă masca de oxigen. Bărbatul ar fi fost agitat și s-ar fi mișcat cu tot cu pat. În vreme ce infirmiera încerca să-l liniștească, cadrul metalic al patului s-ar fi atins de priza din perete și s-a produs scurtcircuitul. A doua supoziție este că focul ar fi izbucnit de la electricitatea statică de pe combinezonul infirmierei.

„Am avut o firmă autorizată care a făcut verificare pe toate prizele. (...) E un risc asumat când lucrezi cu cantități mari de oxigen”, a spus Bogdan Nica, managerul spitalului.

Întâmplarea ridică din nou semne de întrebare privind siguranța spitalelor din România. Secția de boli infecțioase a spitalului din Ploiești se află într-un corp exterior, abia renovat, dar care nu avea autorizație de incendiu.

„E autorizație parțială aici”, a completat managerul clinicii.

Ulterior, i s-a atras atenția că nu există acest termen, iar directorul spitalului a adăugat: „Undeva în 20-40 de zile și secția exterioară de boli infecțioase va primi autorizația definitivă”.

Spitalul a fost amendat în februarie cu 10 mii de lei pentru nereguli găsite la secția de boli infecțioase, mai exact, pentru că nu a solicitat aviz după renovări, pentru că personalul nu era instruit și nu existau proceduri în caz de incendiu.

Citeste si:
Percheziții DNA la Administrația Spitalelor București. Ancheta...
Percheziții DNA la...

Este al 13-lea spital din țara noastră în care izbucnește un incendiu în ultimul an. În octombrie, la Constanța, șapte bolnavi COVID-19 au murit arși și intoxicați cu fum. La începutul anului, alți pacienți și-au pierdut viața la spitalul Matei Balș din București, iar peste câteva zile se împlinește un an de la tragedia de la Piatra Neamț, unde zece pacienți și-au găsit sfârșitul în flăcări.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Noiembrie 2021 - 02 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.