Un nou incendiu a izbucnit, joi dimineață, într-un spital COVID. S-a întâmplat la Ploiești, la Spitalul de Boli Infecțioase. Doi pacienți au murit, iar 18 au fost evacuați de pompieri. Unei infirmiere care a încercat să salveze un bolnav i s-a aprins combinezonul și a suferit arsuri pe corp. Tragedia a fost marcată și de un alt moment. Forțele de ordine au împiedicat accesul managerului spitalului, Bogdan Nica, în curtea unității medicale. Doctorul a fost nevoit să poarte un schimb de replici cu cei de la pază și cu jandarmii. 

Schimb de replici între managerul Spitalului Ploiești și jandarmi după incendiu

Managerul spitalului a aflat, când a ajuns cu autoturismul personal în fața porții de intrare în curtea secției de boli infecțioase, că poliția a dispus ca nimeni să nu intre cu autovehicule în curtea unității.

„Lăsaţi-mă să intru. (..) Chemaţi-l pe băiatul de la jandarmi să mă lase să intru în curtea spitalului, sunt director, vă rog!", le-a transmis managerul Bogdan Nica.

„De la poliție nu ne dă voie să dăm drumul la nicio mașină străină”, ia spus o persoană de la pază.

Directorul instituției a întrebat dacă trebuie să își lase mașina la poarta spitalului pentru a intra în curte să semneze, alături de reprezentanții ISU, procesul verbal.

„E spitalul unde sunt eu director. Cui să cereţi aprobare? Lăsaţi-mă să intru! Am treabă! Sunt cu colegii de la ISU să încheiem procesul verbal. Deschideţi-mi poarta!", a mai spus el.

În cele din urmă, managerul a fost lăsat să intre.

Dosar penal după incendiul de la spitalul din Ploiești

A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în urma incendiului de la spitalul Ploiești în care au murit doi oameni, iar o infirmieră a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului. Doi bărbați de 74, respectiv 75 de ani, au murit și 15 pacienți au fost evacuați. Angajata unității medicale a fost transferată la Spitalul Floreasca din București.

„Avem o suprasolicitare a sistemului medical românesc”, spune ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, după incendiul de la Spitalul suport Covid din Ploiești. ”Din păcate, nu e ceva nou, din păcate va mai ţine, pentru că valul pandemic mai ţine”, a declarat Cseke Attila.

Citeste si:
Ploieștenii protestează! Nu vor avea apă caldă timp de o lună
Ploieștenii protestează! Nu...

Managerul spitalului Movila, Bogdan Nica, a declarat că secția în care s-a produs incendiul era renovată, instalația electrică verificată și existau detectoare de oxigen. Flăcările s-ar fi aprins în timp ce o infirmiera încerca să îi repună masca unui bolnav de COVID-19.

„Există o autorizație parțială, a trebuit să refacem documentația [...] Am modificat instalația de oxigen, am pus-o pe stocator, nu pe butelii. Bolnavii se tratează cu oxigen pe stocator, cu oxigen lichid, inclusiv în camera respectivă. Nu de la instalația de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, fie de la un pulsoximetru, fie la pat s-a produs o scânteie.

O scânteie între pat și parchet, se întâmplă, e un risc asumat. Orice mică scânteie sau spontan se poate aprinde oxigenul. Încerca să îi repună masca unui bolnav foarte agitat, s-a mișcat patul, a apărut o flamă, o colegă a venit cu extinctorul", a precizat managerul unității medicale.

Citeste si:
Cum a risipit statul 15 milioane de euro. Epopeea continuă
Epopeea Spitalului Modular de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Noiembrie 2021 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.