Spitalul Modular de la Lețcani a fost repornit la începutul acestui an, în urma creșterii incidenței COVID-19 în județul Iași. Majoritatea pacienților au fost evacuați în noiembrie 2021 și transferați la spitale din Iași, din cauza riscului de hipotermie, dat fiind că sistemul de încălzire de aici nu a făcut față vremii geroase. De câteva zile, la unitatea medicală din Lețcani nu mai e niciun pacient. Autoritățile iau în calcul mutarea centrului COVID-19 care blochează în prezent și funcționalitatea unui centru agricol, în curtea căruia a fost amplasat. Este vorba despre 15 milioane de euro, bani pe care statul i-a risipit. Acum, pentru mutarea unității spitalicești, aleșii trebuie să bage din nou mâna în buzunar.

Spitalul Modular de la Lețcani, investiție risipită pe un centru COVID-19 care nu funcționează

În curtea centrului agricol Transagropolis bate vântul. Investiția, și așa prea puțin folosită, este blocată de aproape doi ani de Spitalul Modular amplasat aici. Acestea au costat împreună 17 milioane de euro. Deși sunt din domenii complet diferite, au un lucru în comun: ambele zac nefolosite.

„Odată cu venirea Spitalului Covid de la Leţcani, practic acest proiect a fost anulat. Ne dorim revenirea la acest proiect important pentru a dezvolta agricultura în zona Moldovei”, a declarat Stelian Turcu, primar Lețcani, pentru Observator.

Soluția găsită de autorități

Singura soluție pentru ca ambele centre să își găsească din nou utilitatea ar fi mutarea Spitalului Modular, acțiune care ar aduce o nouă cheltuială. Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care a preluat spitalul, caută deja variante.

„Singurul loc de care noi dispunem este pe C.A. Rosetti, unde avem poligonul de pregătire. Nu neapărat mutarea, cât amenajarea terenului costă mult. Trebuie făcută platformă, trebuie trase utilităţi. Pentru platformă (n.r. costul) e undeva la un milion, un milion şi ceva de euro”, a spus Ionuț Grădinaru, șef ISU Iași, pentru sursa citată.

„În nicio clipă nu s-a pus problema ca aceea să fie o locaţie definitivă, căci spitalul este unul mobil şi modular, care poate fi mutat şi reconfigurat în funcţie de o situaţie de risc”, a explicat Alina Popa, director EURONEST Iași.

În continuare, Spitalul Modular rămâne în administrarea asociației Euronest, iar directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, a adăugat că momentan asociația nu a înaintat niciun proiect de strămutare a spitalului, potrivit G4Media.

Citeste si:
Reacția Chinei în fața acuzațiilor FBI privind originea COVID-19....
Reacția Chinei în fața...

„La Spitalul Modular de la Lețcani mai sunt doar doi pacienți la terapie intensivă care vor fi preluați de către Spitalul de Boli Infecțioase, după care spitalul rămâne în administrarea Euronest și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași. Spitalul va fi repornit doar la nevoie. Este în conservare până când va fi nevoie de el”, a declarat Vasile Cepoi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Aprilie 2022 - 04 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.