S-a dat zvon în țară că vom mânca alimente mai sănătoase de la sfârșitul lunii. Comisia Europeană impune cantități mai mici de metale grele în produse precum carne, fructe, legume și lapte praf pentru copii. Rămâne o necunoscută: legea românească se bazează pe cuvântul producătorilor, dar mai puțin pe controale.
Metalele grele din farfuria românilor. Responsabilii trec cu vederea controalele
Plumbul și cadmiul sunt două metale grele întâlnite în multe fructe și legume, care pot fi detectate numai cu ajutorul analizelor obligatorii prin lege. În teorie, testarea produselor reprezintă obligația producătorilor sau a importatorilor.
Însă, autoritățile se bazează pe binevoința comercianților, astfel că testează alimentele aleatoriu. Așadar, pe piață putem avea la orice tarabă fructe și legume contaminate cu metale grele peste limita admisă. Motivul îl reprezintă, evident, costul.
Partea neplăcută este că putem regăsi metale grele inclusiv în produsele pentru copii, de pildă laptele praf sau piureurile la borcan. Pe listă mai găsim carnea, fructele, legumele și vinurile. Cu cât crește ponderea în alimentație pentru anumite tipuri de alimente, trebuie să luăm în considerare că vom ingera mai mulți contaminanți din acele fructe și legume.
Riscul s-a dublat pentru anumite metale grele, căci în timp poate duce la probleme de sănătate. Produsele contaminate cu plumb și cadmiu sunt periculoase, iar contaminarea provine din mediu. Poate veni din sol sau din aer.
Modificările legislative intră în vigoare din data de 30 august 2021 pentru plumb și din data de 31 august 2021 pentru cadmiu. Acestea se aplică la nivel național ca atare. Produsele alimentare introduse pe piață înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări pot rămâne pe rafturi până în 28 februarie 2022.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Nu te-ngriji de mâine
Sursa: garbo.ro
-
Sebastian Siemiatkowski, CEO Klarna: Intrăm în România pentru a oferi...
Sursa: start-up.ro
-
Cortina North începe vânzarile la faza a treia a ansamblului din Pipera:...
Sursa: retail.ro
-
Ciprian Ciucu vine pe 29 iunie la Green Start-Up Sustainability Forum & Awards
Sursa: green.start-up.ro
-
Platforma CloudCart s-a lansat în România
Sursa: futurebanking.ro
-
Shakira nu se uită la bani când vine vorba de copiii ei! Incredibil cât...
Sursa: kudika.ro
-
Bruxelles-ul a propus bugetul pentru 2024: câți bani va avea UE pe mână
Sursa: wall-street.ro