Zilnic înghițim sute de aditivi alimentari care pot provoca probleme serioase de sănătate. Totuși, mulți sunt nepăsători în fața acestor situații și continuă să sară peste un pas esențial în alegerea alimentelor de la raft: cititul etichetei. Însă, cu timpul, un asemenea comportament dăunează grav organismului.

E-urile ne pândesc la orice pas. Un studiu arată că un om mănâncă, în medie, 2 kg de aditivi pe an

Pe cât de apetisante sunt, pe atât de nocive aflăm că sunt după ce citim eticheta. Puțini știu că produsele de la raionul de afumături, de pildă, nu sunt întotdeauna afumate la propriu, ci sunt fie injectate cu o aromă de fum, fie tratate cu o soluție de fum lichid. Specialiștii avertizează că astfel de proceduri nu fac decât să aducă un aport considerabil de aditivi alimentari în dieta noastră.

Estimările arată că înghițim zilnic, fără să ne dăm seama, zeci de E-uri. Se poate să ajungem la o singură masă să depășim 60 sau chiar 160 de aditivi. Doar dacă mănânci un mic alături de muștar și pâine ai ingerat 21 de aditivi. Pericolul ne pândește, iar singura salvare este să citim ce scrie pe etichetă și să nu fim nepăsători în fața ei. Studiile arată că, în medie, un om ajunge să consume până la două kilograme de aditivi pe an.

Substanțele chimice numite sunt acceptate în UE

Aditivii adăugați în mâncarea noastră sunt acceptați de Uniunea Europeană. Problema este că nimeni nu ne spune în ce cantitate să îi consumăm. Niciun om nu stă să-și numere substanțele chimice ingerate. De asemenea, nu mulți cunosc însemnătatea cuvintelor notate pe etichetă. Ca în cazul prezentat mai sus, cel al produselor afumate, pe spatele mezelului poate fi trecut „aromă de fum”, dar câți știu că aceasta este, de fapt, un alt E?

Totuși, vorbim din nou de substanțe chimice admise pentru conservare, dar care nu au nimic în comun cu afumarea naturală tradițională. Un cotrol efectuat în 2018 al Autorităţii Naţionale Sanitar Veternitare a scos la iveală doat câteva depășiri.

Citeste si:
STUDIU: Munca de acasă crește riscul de a deveni ținta unui atac...
STUDIU: Munca de acasă crește...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


  • E127 - este un colorant roșu, pe bază de iod, care este folosit în general în industria prăjiturilor. În cantități mari, acesta poate afecta glanda tiroidă.

  • sulfați - sunt folosiți drept conservanți în pișcoturi, biscuiți și fructe uscate și au, de asemenea, un risc crescut pentru sănătate. În cantități mari, aceștia pot determina suferințe respiratorii și alergii până la probleme digestive.



Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.