Vom mai face o vizită la centrele de vaccinare anti-covid-19 după rapel, pentru a treia doză. Cercetătorii americani vor cere aprobările oficiale în zilele următoare. Măsura se va aplica și în România. Un studiu european scoate în lumină același lucru: pentru un nivel mai mare de anticorpi, care să ofere protecție și în fața tulpinilor mutant, este nevoie de o a treia doză de vaccin. Anunțul împarte românii în tabere. Unii spun că nu vor să mai audă de vaccin.

E necesară a treia doză de vaccin anti-COVID-19, spun specialiștii

Cercetătorii companiei americane Pfizer susțin că testele făcute până acum arată că doza cu numărul trei este mult mai puternică și poate asigura protecție împotriva tulpinilor mutant. Conform informațiilor oferite de specialiști, nivelul de anticorpi dezvoltat după cea de-a treia doză este de aproape zece ori mai mare decât cel observat după primele două doze.

Argumentul medicilor infecționiști este că o imunizare în masă rapidă cu a treia doză de ser anti-COVID-19 face ca variantele genetice să nu poată să mai apară. Dezideratul este greu de atins, în special din cauza faptului că mulți preferă să se ghideze după teoriile conspirației.

Un alt studiu, realizat luna trecută de Astrazeneca, confirmă necesitatea celui de-al treilea vaccin. În schimb, cercetătorii ruși au acționat rapid în această direcție. Rusia și Turcia au început deja administrarea dozei cu numărul trei din serul Sputnik, pentru a crește protecția în fața tulpinilor mutant.

Cum au fost dezvoltate atât de repede serurile împotriva noului coronavirus?

Întâi de toate, s-au făcut investiții mari, apoi oamenii de știință au reușit să accelereze anumite părți ale procesului, combinând diferitele etape ale studiilor clinice sau realizând unele studii în același timp. Agenția Europeană pentru Medicamente a început să examineze datele rezultate chiar înainte de a primi din partea companiilor o cerere de autorizare a unui ser.

Citeste si:
STUDIU: Anticorpii COVID-19 durează cel puțin nouă luni după infectare
STUDIU: Anticorpii COVID-19...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

În plus, unele vaccinuri anti-COVID-19 au fost dezvoltate utilizându-se aceleași metode ca pentru ale vaccinuri, ceea ce înseamnă că este mai ușor să se folosească instalații existente pentru a produce seruri împotriva noului virus în cantități masive. Pe de alte parte, unele vaccinuri au fost dezvoltate prin metode noi, care permit creșterea volumului și a vitezei de producție în comparație cu alte tipuri de vaccin. În ultimul rând, companiile și-au mărit capacitatea, pentru a produce rapid milioane de doze de vaccinuri aprobate împotriva COVID-19, potrivit ec.europa.eu.

Aprobarea vaccinurilor în UE


  • La fel ca toate medicamentele, aceste seruri sunt testate mai întâi în laborator.

  • Ulterior, sunt testate pe persoane voluntare în mai multe runde de studii numite „studii clinice”.

  • Studiile clinice contribuie la confirmarea modului în care funcționează vaccinurile și garantează că beneficiile acestora trec de orice eventuale efecte secundare ori riscuri.

  • Când există destule date provenite din cercetare și din studii clinice, companiile pot cere Agenției Europene pentru Medicamente autorizația de introducere a serului pe piața UE.

  • Agenția Europeană pentru Medicamente filtreacă toate datele și efectuează o evaluare științifică independentă și aprofundată a vaccinului.

  • Comisia Europeană, pe baza evaluării, acordă o autorizație de introducere pe piață în UE, apoi vaccinul poate fi folosit.

Citeste si:
Lege promulgată/ Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19...
Lege promulgată/ Persoanele...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.