Tot mai multe țări din Europa se îndreaptă către vaccinarea obligatorie a medicilor. Franța vrea să adopte o lege care să prevadă acest lucru, iar în Grecia urmează ca autoritățile să anunțe săptămâna viitoare ce categorii profesionale vor fi obligate să se vaccineze anti-COVID. România are o poziție aparte față de acest subiect.

Mai multe țări din UE vor adopta vaccinarea obligatorie

În Franța se pregătește un proiect de lege prin care angajații din domeniul sănătății vor fi obligați să se vaccineze împotriva COVID-19. Inițiativa este rezultatul ratei scăzute de imunizare în rândul cadrelor medicale. Chiar și așa, președintele francez, Emmanuel Macron, a spus într-un moment că vaccinarea împotriva Covid-19 nu va fi obligatorie.

"Vaccinarea se va face într-o manieră clară, transparentă, împărțită pe etape, toate informațiile vor fi date. Și, în același timp, vreau să fie foarte clar că eu nu voi face vaacinarea obligatorie. Pe scurt, noi vom organiza o campanie de vaccinare rapidă și amplă", a afirmat președintele francez, Emmanuel Macron.

Vaccinarea în Grecia și Italia

Grecia se confruntă cu un număr mare de infectări cu COVID-19. Statul elen urmează să anunţe săptămâna viitoare ce categorii profesionale vor fi obligate să se imunizeze

„Guvernul a primit recomandări relevante de la Comitetul naţional pentru bioetică în privinţa vaccinărilor obligatorii pentru grupuri profesionale specifice”, a declarat Aristotelia Peloni, purtătoarea de cuvânt a Guvernului elen, într-o conferinţă de presă organizată.

Citeste si:
Cele mai bune destinații europene pentru o vacanță de vară în familie
Cele mai bune destinații...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

În Italia, începând cu 25 mai, medicii şi personalul din domeniul sănătăţii sunt obligați să se vaccineze contra COVID-19. Angajații care refuză vaccinarea își vor pierde locul de muncă. Decretul a fost însă atacat în instanţă de 300 de infirmiere italiene, iar o audiere a fost programată pentru data de 14 iulie.

Poziția României față de vaccinarea obligatorie

În România însă, cadrele medicale care nu sunt vaccinate vor fi obligate să se testeze de 4 ori pe lună, anunță autoritățile.

"Este foarte greu să înțeleg ca infecționist și medic cum de cartea de medicină nu i-a învățat pe medici că vaccinarea este o metodă de prevenire a bolilor... Când eram mici, părinții noștri ne vaccinau (...). Eu spun că acele cadre care nu înțeleg sau nu cred ar trebui să se documenteze. Nu numai că suntem în prima linie, ci putem fi sursă de infecție și tocmai aceste puncte de infecție duc la apariti atâtor tulpini", a explicat Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul "Sfânta Parascheva" din Iași.

Citeste si:
Sute de cadre medicale suspendate din funcție după ce au refuzat să...
Sute de cadre medicale...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.