Mierea de Manuka este un tip special de miere, originară din Noua Zeelandă. Acest tip de miere este produs de albinele care polenizează planta de Manuka (Leptospermum scoparium).

Datorită proprietăților sale antibacteriene, date de compusul numit methylglycoxal, pe care mierea de Manuka îl conține, popularitatea acesteia a crescut peste tot în lume.

Din acest articol poți afla ce beneficii pentru sănătate îți oferă mierea de Manuka și de ce ar trebui să o consumi.

1. Calmează rănile și le grăbește vindecarea

Mierea a fost folosită încă din antichitate pentru tratarea rănilor. În această categorie intră atât tăieturile, arsurile solare, cât și infecțiile cutanate. Mierea de Manuka are proprietăți antibacteriene, care curăță rana și previn suprainfectarea cu bacterii. În același timp, mierea menține zona umedă și hidratată și formează o barieră protectoare.

Mai multe studii au arătat că mierea de Manuka grăbește vindecarea rănilor și susține regenerarea țesuturilor. În plus, aplicarea locală a compreselor cu miere de Manuka poate diminua durerile cauzate de arsuri.

Alte studii au arătat eficiența mierii de Manuka în tratamentul infecțiilor provocate de stafilococul auriu meticilino-rezistent. Dacă suferi de leziuni ale pielii care se vindecă greu, mierea de Manuka ar putea fi soluția. Click aici pentru o selecție bogată de miere de Manuka de la producători autorizați.

2. Menține sănătatea orală

Majoritatea problemelor dentare, precum cariile, tartrul sau afecțiunile gingivale sunt provocate de bacterii. În cavitatea bucală există o floră bacteriană bogată, de care organismul are nevoie pentru procese funcționale precum producerea salivei și digestia.

Însă, atunci când în gură se produce un dezechilibru bacterian, apar problemele dentare. Mierea de Manuka atacă bacteriile periculoase din cavitatea orală, menținând în același timp nivelul bacteriilor folositoare. Administrarea regulată poate preveni astfel formarea plăcii dentare și sângerările gingivale.

Citeste si:
5 antibiotice naturale care se găsesc în bucătăria ta
5 antibiotice naturale care...

3. Calmează durerea în gât

Durerile în gât apar atunci când există o inflamație sau chiar o infecție la nivelul amigdalelor sau al laringelui. Datorită proprietăților antivirale și antibacteriene, mierea de Manuka luptă cu virusurile sau bacteriile care provoacă infecția și ajută la calmarea durerii în gât și la vindecarea mai rapidă. Mierea de Manuka acționează ca un înveliș protector pentru țesuturile din gât și împiedică astfel formarea unor noi infecții.

4. Previne apariția ulcerului gastric

Ulcerele gastrice sunt printre cele mai întâlnite afecțiuni ale timpurilor moderne și afectează milioane de persoane, inclusiv tineri activi. Ulcerul apare pe mucoasa intestinală și provoacă dureri de stomac, greață și balonare.

În general, ulcerele sunt provocate de bacteria numită Helicobacter Pylori. Cu proprietățile sale antibacteriene, mierea de Manuka reprezintă un tratament eficient împotriva H. pylori și a ulcerelor gastrice cauzate de aceasta.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre optimizarea bugetului personal și care...
Ce trebuie să știi despre...

5. Tratează acneea

Acneea poate fi provocată de dereglările hormonale, dar și de infecțiile bacteriene. Atunci când porii sunt blocați, pot apărea infecții cu diferite bacterii care provoacă erupții acneice puternice. Mierea de Manuka este eficientă împotriva acneei, datorită efectelor sale antibacteriene și antiinflamatorii.

Există câteva categorii de persoane care ar trebui să discute cu medicul lor curant înainte de a include mierea de Manuka în regimul lor. Este vorba despre:


  • Persoanele care suferă de diabet, din cauza faptului că mierea de Manuka este bogată în zaharoză, la fel ca orice alt tip de miere. Consumul mierii poate afecta nivelul glicemiei.

  • Persoanele alergice la polen sau la albine. Este important să se testeze înainte de a folosi miere de Manuka, chiar și când este vorba despre aplicare locală, pe răni.

  • Bebelușii mai mici de un an. În cazul lor, nu este recomandat consumul niciunui tip de miere, din cauza riscului de apariție a botulismului.


Pentru restul persoanelor, mierea de Manuka este sigură și se poate consuma zilnic, fără probleme sau contraindicații.

Citeste si:
Importanța filtrului de apă şi beneficiile pentru sănătatea ta
Importanța filtrului de apă...

Despre autor:


Ultima actualizare: 4 Martie 2021 - 04 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.