Cafeaua este cea mai populară băutură din lume, un elixir pentru cei care încă sunt somnoroși. Însă cafeaua băută îndată după trezirea dintr-un somn insuficient afectează metabolismul și nivelul zahărului din sânge, susțin cercetătorii de la University of Bath.

Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că abținerea de la cafea până după micul dejun ameliorează semnificativ capacitatea organismului de a prelucra hrana în mod sănătos. Examinând efectul somnului fragmentat și al cafelei matinale, aceștia au descoperit că, în timp ce o noapte dormită prost are un impact limitat asupra organismului, cafeaua are efect negativ asupra controlului glucozei din sânge.

Pentri că este importantă menținerea nivelului zahărului în sânge în limite normale pentru reducerea riscului de diabet și boli de inimă, cercetătorii cred că rezultatele lor pot avea implicații „extinse” privind sănătatea. În studiul lor, 29 de persoane sănătoase, bărbați și femei, au fost participanți a trei studii nocturne diferite în ordine aleatorie.

În primele două scenarii, voluntarii au primit o băutură îndulcită după trezire – primul grup după un somn normal, apoi după un somn fragmentat, din care au fost treziți câte cinci minute în fiecare oră. În al treilea, somnul a fost similar fragmentat, dar li s-a dat o cafea tare cu 30 de minute înainte de băutura îndulcită. În fiecare experiment, participanților li s-au prelevat probe de sânge după băutura îndulcită care avea caloriile unui mic dejun obișnuit.

Cafeaua servită pe stomacul gol mărește nivelul glucozei cu 50%

Rezultatele au arătat că o noapte de somn întrerupt nu a înrăutățit nivelul glucozei din sânge după micul dejun, în comparație cu o noapte cu somn normal. Dar o cafea neagră tare băută înainte de micul dejun a mărit rezultatul la glucoză cu 50%.

„Știm că aproape jumătate dintre noi ne trezim dimineața și înainte de orice altceva bem cafea – cu cât ne simțim mai obosiți, cu atât mai tare este cafeaua”, spune profesorul James Betts, co-director la Centrul pentru Nutriție, Exerciții și Metabolism la University of Bath.

„Studiul este important și are implicații extinse, întrucât până acum aveam cunoștințe limitate despre ce se întâmplă în organism, în special privind controlul metabolic și al nivelului zahărului. Pe scurt, controlul zahărului este afectat când primul lucru cu care organismul vine în contact este cafeaua, în special după o noapte de somn întrerupt. Putem îmbunătăți aceasta mâncând întâi și bănd cafeaua după aceea, dacă simțim că avem nevoie. Această informație ne poate aduce tuturor beneficii importante pentru sănătate”, adaugă profesorul.

Citeste si:
Ce băuturi preferă românii să consume de sărbători
Ce băuturi preferă românii să...

Cercetătorul principal, Harry Smith, doctorand la Departamentul de Sănătate de la Bath spune că poate fi „încurajator pentru mulți” că o singură noapte de somn fragmentat nu pare a înrăutăți răspunsul metabolic în comparație cu o noapte de somn normal, informează hotnews.ro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Octombrie 2020 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.