Salmonella este una dintre cele mai frecvente forme de intoxicație alimentară. Oricine poate contracta Salmonella.

Ce sunt infecțiile cu Salmonela?

Salmonella este cauzată de un grup de bacterii care poate provoca diaree la om. Există mai multe tipuri diferite de bacterii Salmonella. Când te îmbolnăvești de Salmonella, înseamnă că suficient de multe bacterii au trecut de acidul gastric și de sistemul imunitar pentru a te îmbolnăvi. Bacteria Salmonella invadează și distruge celulele care căptușesc intestinele. Acest lucru face ca organismul să absoarbă greu apa, ceea ce poate da crampe la stomac. Apa neutilizată părăsește corpul sub formă de diaree.

Cine prezintă un risc mai mare de Salmonella?

Salmonella este una dintre cele mai frecvente forme de intoxicație alimentară. Oricine poate contracta Salmonella. Există un risc mai mare de a contracta Salmonella în cazul persoanelor care:


  • trăiesc sau lucrează în preajma animalelor cu risc ridicat: găini, rațe, broaște țestoase și șopârle.

  • iau antiacide sau au luat recent antibiotice: aceste medicamente scad apărarea împotriva Salmonellei.

  • au o boală inflamatorie intestinală: aceasta predispune la o infecție.

  • au mai puțin de 5 ani sau mai mult de 65 de ani.

  • au un sistem imunitar compromis (din cauza HIV, chimioterapiei sau a altor boli sau medicamente).

  • au o boală a celulelor secerătoare. Boala celulelor seceră expune organismul la risc de osteomielită, o complicație rară a Salmonellei.

Care sunt unele dintre cauzele comune ale focarelor de Salmonella?

Bacteria este transmisă de la fecalele oamenilor sau animalelor la alți oameni sau animale. Alimentele contaminate sunt adesea de origine animală. Acestea includ:

Citeste si:
Ministerul Sănătății, reacție în cazul medicului Dan Tesloianu,...
Ministerul Sănătății, reacție...


  • carnea de vită;

  • carnea de pasăre;

  • fructele de mare;

  • laptele;

  • ouăle.

Cu toate acestea, toate alimentele, inclusiv unele fructe și legume nespălate, pot fi contaminate.

Simptomele infecțiilor cu Salmonella

Iată cum recunoști infecția cu Salmonella:


  • diaree;

  • febră;

  • crampe abdominale;

  • frisoane;

  • dureri de cap;

  • greață sau vărsături.

Simptomele infecțiilor cu Salmonella pot semăna cu alte afecțiuni sau probleme medicale. Fiecare persoană poate experimenta simptomele în mod diferit. Simptomele apar la 12 până la 72 de ore după infectare.

Diagnosticarea și tratarea infecțiilor cu Salmonella

Deoarece multe boli diferite au simptome asemănătoare cu Salmonella, diagnosticul depinde de testele de laborator care identifică bacteria în scaun.

Tratarea infecției cu Salmonella

În caz de infecție cu Salmonella, medicul va stabili cel mai bun tratament în funcție de:

Citeste si:
96 de colegi țin spatele medicului-șpăgar Anca Dumitrovici în cazul...
96 de colegi țin spatele...


  • vârsta pacientului;

  • starea generală de sănătate;

  • istoricul medical;

  • severitatea simptomelor.

Infecția cu Salmonella își urmează în general cursul în 4 până la 7 zile. Adesea nu este necesar niciun tratament. Cu toate acestea, în caz de diaree severă, este posibil să fie nevoie de rehidratare cu lichide intravenoase. De asemenea, dacă infecția se răspândește din intestine în fluxul sanguin, este necesar un tratament cu antibiotice.

Complicațiile infecțiilor cu Salmonella

Majoritatea oamenilor se recuperează complet în urma unei infecții cu Salmonella. Unii oameni pot dezvolta o afecțiune numită artrită reactivă, cunoscută și sub numele de sindromul Reiter, câteva săptămâni sau chiar luni mai târziu. Aceasta provoacă dureri articulare, iritații oculare și urinare dureroasă. Bebelușii sau copiii mici sunt mai predispuși la probleme grave de sănătate cauzate de Salmonela. De asemenea, sunt șanse mai mari de complicații în cazul persoanelor care:

Citeste si:
Proba cu electroșocuri le-a dat mari bătăi de cap concurenților de...
Proba cu electroșocuri le-a...


  • au probleme imunitare din cauza unei boli (cum ar fi HIV);

  • iau medicamente care afectează sistemul imunitar;

  • au boala celulelor secerătoare;

  • iau medicamente pentru a gestiona acidul gastric;

  • au probleme cu splina.

În astfel de situații, medicul poate recomanda antibiotice, pentru a ajuta la prevenirea celor mai grave complicații.

Cum se poate preveni infecția cu Salmonella?

Deoarece alimentele de origine animală reprezintă cea mai mare amenințare de contaminare cu Salmonella, este recomandat să:


  • prepari corect alimentele (carne, fructe de mare, ouă).

  • nu consumi lapte crud sau nepasteurizat sau alte produse lactate.

  • nu consumi ouă crude sau insuficient gătite. Aruncă ouăle sparte. Păstrează ouăle la frigider.

  • speli bine produsele alimentare înainte de a le consuma.

  • eviți contaminarea încrucișată a alimentelor. Păstrează carnea crudă separat de alte produsele alimentare, de alimentele gătite și de alimentele gata de consum.

  • speli temeinic toate ustensilele folosite în bucătărie după ce ai manipulat alimente nefierte.

  • te speli bine pe mâini înainte de a prepara hrana.

  • te speli bine pe mâini după ce ai folosit toaleta.

Citeste si:
Medicul care l-a operat pe Cătălin Măruță, primele declarații după...
Medicul care l-a operat pe...

Când trebuie consultat medicul?

Dacă simptomele se agravează sau dacă apar simptome noi, mergi la medic. Dacă diareea continuă mai mult de câteva zile sau se agravează, este posibil să fie vorba despre deshidratare și în acest caz este nevoie de lichide intravenoase.

Puncte cheie despre infecțiile cu Salmonella


  • Infecțiile cu Salmonella sunt infecții diareice cauzate de bacteria Salmonella.

  • Simptomele unei infecții cu Salmonella pot include diaree, febră, crampe abdominale 12 până la 72 de ore după infecție, frisoane, dureri de cap, greață sau vărsături.

  • Tratamentul poate să nu fie necesar decât dacă apare deshidratarea sau dacă infecția se răspândește în fluxul sanguin.

  • Prevenirea infecției include gătirea corespunzătoare a alimentelor, evitarea laptelui crud și a ouălor, spălarea corespunzătoare a alimentelor, a ustensilelor, a mâinilor și a suprafețelor din bucătărie.


Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Martie 2024 - 06 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.