Ministerul Sănătății a avut o primă reacție în cazul medicului ieșean Dan Tesloianu, suspectat că monta dispozitive cardiace de la cadavre. Organul central al administrației de stat a subliniat că legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea aparatelor și materialelor de unică folosință, din care fac parte și dispozitive implantabile.

Reacția Ministerului Sănătății în cazul medicului Dan Tesloianu, suspectat că monta dispozitive cardiace de la cadavre

Ministerul Sănătății a făcut clarificări, duminică, referitoare la legalitatea reimplantării dispozitivelor medicale din categoria stimulatoare/defribilatoare cardiace.

„Legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menționate, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 şi a Regulamentului (CE) nr. 1.223/2009 şi de abrogare a Directivelor 90/385/CEE şi 93/42/CEE ale Consiliului. Art. 4 - (1) Este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă. (2) Este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate”, a transmis Ministerul Sănătății.

Reprezentanții instituției au mai transmis că, în urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, unde lucra dr. Dan Tesloianu, s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din această categorie aveau înscris în mod clar în instrucțiunile de utilizare și pe ambalaj indicația producătorilor că sunt de unică folosință și nu se reutilizează/resterilizează.

Cazul medicului Tesloianu. Informații de la procurori

Tribunalul București a hotărât, sâmbătă seară, arestarea preventivă a medicului cardiolog Dan Tesloianu, acuzat că implanta bolnavilor dispozitive recoltate de la morți. La scurt timp, s-au descoperit încă aproape 60 de cazuri. Acum sunt 238. Medicul este cercetat și pentru felul în care a obținut și gestionat bani din sponsorizări. Însă cinci doctori au fost audiați, iar singurul care a refuzat să discute cu anchetatorii a fost Dan Tesloianu.

Citeste si:
Epidemie de rujeolă la nivel național! Măsurile impuse pentru...
Epidemie de rujeolă la nivel...

„Suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”, au aratat procurorii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Februarie 2023 - 07 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.