Grija pentru prezent și pentru viitor merită să fie preocuparea tuturor: atât a persoanelor obișnuite, cât și a companiilor și autorităților. Fiecare poate contribui la schimbare și la crearea unui loc mai sănătos pentru a trăi. De aceea, dacă te gândești să investești într-o proprietate imobiliară, ține cont și de caracterul sustenabil al clădirii.

De ce este important acest lucru și cum poate adăuga valoare proprietății tale? Iată câteva răspunsuri în rândurile următoare.

Sustenabilitatea va deveni prioritate în viitor

Așa cum probabil știi deja, în ultimii ani s-au luat la nivel global diferite decizii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Astfel că sustenabilitatea poate deveni o necesitate în următorii ani.

În România există deja companii care se aliniază din timp noilor decizii și cerințe și își asumă obiectivele de reducere a emisiilor de carbon, aprobat de Science Based Targets initiative (SBTi).

Ce este SBTi? Este un parteneriat între câteva dintre cele mai bune organizații de mediu din lume, printre care și World Wide Fund for Nature (WWF). Astfel, compania și-a luat angajamentul de a reduce, în prima etapă, emisiile din Domeniile 1 și 2 cu minimum 46% până în 2030 (față de anul 2019).

Proprietățile sustenabile încurajează tendințele viitorului

Având în vedere că tot mai multe persoane sunt preocupate de mediul înconjurător, este de înțeles faptul că proprietățile sustenabile au adesea o reputație mai bună. Acest lucru este confirmat și de un studiu al Forbes: 6 din 10 consumatori sunt dispuși să își schimbe obiceiurile de cumpărare pentru a reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător.

Ce implică aceste schimbări? Pe lângă alegerea unor produse sustenabile, schimbările sunt legate și de alegerea locului de muncă. Astfel, acești consumatori vor decide să lucreze pentru companii sustenabile și care au grijă de comunitatea în care își desfășoară activitatea.

Clădirile sustenabile înseamnă eficientizarea resurselor

După cum probabil știi deja, resursele planetei sunt limitate, iar prelucrarea lor, și chiar și reciclarea, presupune un anumit grad de poluare. De aceea, este important ca noile clădiri construite sau îmbunătățirea celor deja existente să poată fi concepute pentru a eficientiza resursele.

Citeste si:
CSR GROWING RESPONSIBLE, ediția a VI-a. Cum să construim comunități...
CSR GROWING RESPONSIBLE,...

Cum se poate face acest lucru? Spre exemplu, prin folosirea unor materiale realizate din alte materiale reciclate. În acest exemplu pot fi incluse unele piese de mobilier sau decorațiuni.

De asemenea, este important să menționăm inclusiv resursele de apă pot fi gestionate eficient. Spre exemplu, rezervoare de toaletă pot fi acționate în funcție de cantitatea de apă necesară. Există baterii de lavoar cu senzori, care să distribuie cantitatea necesară de apă pentru o spălare.

Integrarea panourilor fotovoltaice în arhitectura clădirilor este o altă soluție prezentă des în clădirile sustenabile. Panourile fotovoltaice pot fi utilizate în special pe acoperișurile clădirilor sau în locurile de agrement din jurul spațiilor de birouri.

În plus, angajații apreciază companiile implicate în protecția mediului. Un studiu realizat în anul trecut de Genesis Property, compania fondată de Liviu Tudor, arăta că pentru 51% dintre angajați contează ca angajatorul să fie implicat în protecția mediului, iar 48% ar prioritiza lucrul într-o companie activă în acțiuni pentru comunitate

Citeste si:
Implementarea de soluții sustenabile în business: un truc care te...
Implementarea de soluții...

Clădirile sustenabile sunt adesea echipate cu tehnologii inteligente

Nu în ultimul rând, o clădire sustenabilă va fi mai atrăgătoare pentru investitori dacă se folosesc sisteme de gestionare a energiei și sisteme de automatizare. Astfel de tehnologii permit folosirea resurselor în cel mai bun mod, fără a periclita confortul și siguranța oamenilor și reprezintă viitorul în construcții.

Așadar, o clădire sustenabilă nu este doar folositoare mediului înconjurător și comunității, ci poate adăuga și un plus de valoare prețului acesteia.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Ianuarie 2024 - 08 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.