Indiferent unde lucrați, trebuie să plătiți impozite în țara respectivă, indiferent de unde veniți. Adesea, atunci când plătiți impozite, se acumulează plăți excedentare, care pot fi recuperate. Puteți profita de această oportunitate atunci când vă întoarceți în țară după ce ați lucrat în străinătate. Să nu ratați ocazia, mai ales că diferite țări au reguli diferite pentru acest proces. Prin urmare, acest articol oferă o prezentare generală a ceea ce este recuperarea impozitului, cum funcționează și cine poate beneficia de aceasta.

Ce este o recuperare a taxelor și cum să o obțineți?

Cel mai important lucru este să aflați dacă țara din care călătoriți și țara în care lucrați au semnat un acord de evitare a dublei impuneri, deoarece acest acord oferă posibilitatea recuperării impozitului. Majoritatea țărilor europene, Statele Unite, China și multe alte țări au încheiat astfel de acorduri cu România. Puteți verifica lista țărilor cu care țara dumneavoastră a semnat acest acord și puteți afla unde veți avea ocazia să recuperați impozitele plătite în plus atunci când vă întoarceți acasă.

Pentru cei care au lucrat în străinătate sau încă se gândesc la cariera lor, poate fi important și plăcut să știe că o rambursare a impozitului la întoarcere este ca un cadou de ziua de naștere. Doar suma poate varia în funcție de durata muncii și de impozitele plătite.

Desigur, regulile fiscale din diferite țări nu sunt aceleași, iar procesul de recuperare a taxelor în sine variază și el. Prin urmare, există două căi de recuperare a impozitelor: fie să aprofundați complexitatea procesului și să îl gestionați independent, fie să solicitați asistență de la companii intermediare care se ocupă de toate grijile și responsabilitățile pe baza expertizei lor. Acestea sunt căi foarte diferite, deoarece, în primul caz, va trebui să aveți grijă de documentele necesare, de completarea și depunerea acestora, precum și de comunicarea cu autoritățile fiscale. În cel de-al doilea caz, toate aceste preocupări vor fi evitate și trebuie doar să așteptați finalizarea cu succes a procesului.

Cum funcționează procesul de recuperare a taxelor în Marea Britanie?

Pentru a înțelege mai bine procesul de recuperare a impozitelor, să aruncăm o privire mai atentă la exemplul Regatului Unit. Dacă ați lucrat în Marea Britanie în ultimii cinci ani, puteți recupera impozitele din acea perioadă. Cu toate acestea, dacă ați lucrat cu mai mult de cinci ani în urmă, banii pe care i-ați plătit nu vor mai fi accesibili, deoarece au fost alocați bugetului de stat.

Citeste si:
Cu ce lider se întâlnește Vladimir Putin în prima sa vizită în...
Cu ce lider se întâlnește...

Anglia are impozite progresive, care se bazează direct pe salariu - cu cât salariul este mai mare, cu atât impozitele sunt mai mari. Impozitele se plătesc lunar, iar la sfârșitul anului fiscal se recalculează. Adesea, impozitele plătite pe baza diferitelor criterii sau cheltuielile suportate la sfârșitul anului fiscal se dovedesc a fi excesive, ducând la o acumulare de impozite plătite în plus. Și chiar dacă ați lucrat în Regatul Unit doar câteva luni, tot a trebuit să plătiți impozite ca și cum ați planifica să lucrați întregul an, ceea ce a dus la plata unor impozite lunare mai mari care pot fi recuperate ca sumă recuperabilă.

Foto: pexels.com

Documente necesare

Pentru a solicita rambursări de taxe din Marea Britanie, nu veți avea nevoie de nimic deosebit sau diferit față de alte țări. Ca de obicei, va trebui să furnizați copii ale pașaportului sau cărții de identitate, copii ale formularelor P45 și / sau P60 de la toți angajatorii (care includ informații despre impozitele plătite și veniturile câștigate) sau cele mai recente fluturași de salariu de la toate locurile de muncă. Dacă le aveți, sunt necesare, de asemenea, copii ale numărului de asigurare națională (NIN) și ale înregistrării CIS - certificarea numărului UTR.

Citeste si:
Nou val de scumpiri în 2023 adus de modificările fiscale. Taxe de 7...
Nou val de scumpiri în 2023...

Dacă vă lipsesc documente, cum ar fi formularele P45 și/sau P60, le puteți obține contactând angajatorul. Cu toate acestea, dacă preferați să nu vă ocupați singur, puteți încredința acest proces specialiștilor care vor obține documentele necesare și vă vor recupera impozitele plătite în plus în termen de 4-6 luni. Suma medie de rambursare din taxele plătite în plus este de aproximativ 1017 GBP. Este important să rețineți că specialiștii se vor ocupa de colectarea tuturor informațiilor necesare și importante care vă pot ajuta să obțineți suma maximă de rambursare.

Ca o concluzie

Pentru a recupera impozitele, este important să analizați cu atenție regulile și acțiunile pe care trebuie să le întreprindeți. Dacă sunteți bine familiarizați cu complexitatea acestui proces, eforturile dvs. de a recupera impozitele vă vor îmbogăți experiența. Cu toate acestea, dacă nu aveți timp sau entuziasm să vă ocupați singur de această procedură, puteți apela la specialiști care vor revendica ceea ce vă aparține de drept. Amintiți-vă că, dacă întârziați mai mult de 5 ani, nu veți mai avea posibilitatea de a obține o recuperare a impozitului pentru munca efectuată în Marea Britanie, deci nu merită amânată.

Citeste si:
Cîțu: „Soluţia pentru inflaţie mică, dobânzi scăzute şi taxe mici...
Cîțu: „Soluţia pentru...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Iulie 2023 - 04 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.