Arta exprimării recunoștinței și a aprecierii prin intermediul unui bilet sau al unei scrisori de mulțumire nu ar trebui să fie subestimată de nimeni. Un bilet de mulțumire bine scris nu doar că arată gratitudinea, ci transmite şi căldura și respectul față de persoana căreia îi este adresat.

Indiferent dacă vrei să mulțumești pentru un cadou, pentru sprijinul primit într-un moment dificil sau pentru orice alt gest amabil, iată câteva sfaturi și observaţii pentru a scrie un bilet de mulțumire elegant.

Începe cu o formulă de adresare potrivită

Atunci când scrii un bilet de mulțumire, începe prin a saluta persoana căreia îi scrii. Poți folosi formulări clasice precum „Dragă” sau „Stimate”, urmate de numele destinatarului. Dacă relația cu persoana este mai formală, poți folosi „Domnule” sau „Doamnă”.

Este important să te asiguri că folosești formula de adresare potrivită în funcție de relația pe care o ai cu destinatarul, mai ales dacă ai de scris multe astfel bilete şi scrisori de mulţumire, cum se întâmplă pentru a-ţi arăta gratitudinea pentru cadouri nunta sau pentru cele primite cu ocazia botezului copilului.

Exprimă-ți în mod sincer recunoștința

Orice persoană se bucură întotdeauna să afle că gesturile sale au avut un impact pozitiv asupra altora. În biletul de mulțumire, exprimă-ți gratitudinea în mod sincer și specifică motivele pentru care ești recunoscător. Fii descriptiv și chiar detaliat în ceea ce privește gestul sau cadoul primit și arată cât de mult apreciezi eforturile și gândurile persoanei respective.

De exemplu, în loc să spui doar „Mulțumesc pentru cadou”, poți scrie ceva mai personal, cum ar fi: „Îți mulțumesc foarte mult pentru minunata pereche de cercei pe care mi-ai oferit-o. M-a impresionat foarte mult atenția ta la detalii și gustul impecabil. O voi purta cu mare drag.”.

Fii autentic

Pentru a face biletul de mulțumire mai personal, adaugă o notă de autenticitate în exprimarea ta. Folosește-ți propria voce și stilul caracteristic pentru a-ți transmite recunoștința. Evită să folosești formulări prea generice sau clişee și încearcă să te concentrezi pe experiența ta personală.

Citeste si:
România schimbă PET-ul cu biletul
România schimbă PET-ul cu...

Gândește-te la detalii specifice despre persoana căreia îi scrii sau despre momentul special pentru care vrei mulțumești și integrează-le în scris. Fii sincer și transmite emoţii autentice destinatarului biletului tău prin cuvintele tale frumoase.

Menționează impactul gestului

Pentru ca un bilet de mulţumire să fie cu adevărat elegant, nu ezita să descrii felul în care gestul de prietenie, cadoul sau ajutorul primit a avut un impact pozitiv în viața ta. Poți menționa cum te-a făcut să te simți sau cum te-a ajutat să treci peste o situație dificilă.

De exemplu, poți scrie o frază precum: „Gestul tău colegial m-a făcut să zâmbesc într-o zi în care aveam nevoie de susţinere. Aprecierea și sprijinul tău m-au motivat să trec peste obstacole și să-mi regăsesc motivaţia.”.

Citeste si:
Cum poți câștiga un bilet la ecomTEAM 2022 sau cum te poți înscrie...
Cum poți câștiga un bilet la...

Încheie cu o formulă adecvată

Finalul biletului sau scrisorii de mulţumire ar trebui să fie într-o notă pozitivă. Folosește o formulare adecvată şi elegantă, cum ar fi „Cu sinceritate” sau „Cu recunoştinţă”, urmată de semnătura ta. Înainte de a semna, asigură-te că mesajul tău are, în general, un ton cald și prietenos.

Atenţie la gramatică

Reciteşte întotdeauna biletul sau scrisoarea de mulțumire înainte de expediere. Verifică gramatica, ortografia și punctuația pentru a te asigura că mesajul tău este coerent și fără greşeli care ar putea să strice o impresie bună.

De asemenea, dacă e vorba de un bilet scris de mână, verifică aspectul general al foii. Hârtia ar trebui să fie de bună calitate, să nu existe pete şi scrisul să fie cât se poate de lizibil. Dacă dorești, poți chiar să adaugi o notă personală sau să decorezi biletul cu un mic desen sau o floare uscată pentru un plus de eleganță.

Citeste si:
Reacția patronului agenției de turism care le-a dat țeapă românilor...
Vacanță cu bilet doar dus....

În ceea ce priveşte e-mailurile, asigură-te că punerea în pagină este elegantă şi că ai ales un font uşor de citit şi elegant.

Ţinând cont de aceste sfaturi, poți scrie un bilet de mulțumire elegant și personalizat, care să transmită aprecierea ta sinceră. Indiferent de ocazie, un bilet de mulțumire bine scris este un gest frumos și plin de eleganță, care va fi apreciat de destinatar și va consolida relaţiile dintre voi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Iunie 2023 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.