Lentilele de contact cu dioptrii (de corecție optică) sunt o alternativă eficientă la ochelarii de vedere. Pe lângă faptul că acestea corectează viciile de refracție, lentilele de contact au și alte avantaje. Spre deosebire de ochelari, acestea nu te incomodează în timpul exercițiilor fizice și, în plus, sunt estetice – practic, nimeni nu va ști că ai o problemă de vedere. 

Lentilele de contact sunt de mai multe tipuri. Este important să ceri sfatul medicului oftalmolog sau optometristului, pentru a alege o pereche potrivită. Descoperă ce sunt lentilele de contact torice și când ai nevoie de ele.

Ce sunt lentilele de contact torice?

Lentilele de contact torice au o formă particulară. Spre deosebire de cele standard, care sunt sferice și au o suprafață uniformă, cele torice sunt asemănătoare unei felii de gogoașă. Acestea au atât zone mai subțiri, cât și zone mai groase și sunt trunchiate în partea inferioară („Toric Contact Lenses: What to Know”, CooperVision).

Lentilele torice sunt proiectate în așa fel încât să rămână în poziția corectă pe ochi, deoarece prezintă o axă de mijloc care permite vederea clară. În cazul în care acestea nu se potrivesc și alunecă, claritatea vederii scade. Forma acestor lentile creează, de asemenea, puteri de refracție diferite pe axele verticale și orizontale („Toric Contact Lenses: What to Know”, CooperVision).

În general, lentilele de contact torice sunt moi (soft), fabricate din hidrogel sau silicon hidrogel. Datorită texturii lor, acestea sunt mai permeabile la oxigen decât cele rigide, fiind potrivite pentru purtare pe termen lung („Toric Contact Lenses: Are They Right for You? (Pros & Cons)”, NVISION). Totuși, au apărut și modele noi de lentile torice rigide, fabricate dintr-un material gaz permeabil (GP). Acestea sunt mai puțin mobile pe suprafața ochiului, însă se usucă mai repede. De asemenea, cele moi sunt mai confortabile și mai ușor de întreținut („Toric Contact Lenses: What to Know”, CooperVision).

Când ai nevoie de ele?

Lentilele torice sunt destinate corecției astigmatismului. Acesta reprezintă un viciu de refracție comun, caracterizat de o structură anormală a corneei (partea din față a ochiului) sau cristalinului (lentila naturală a ochiului). Astigmatismul apare atunci când corneea sau cristalinul prezintă o formă modificată, având o curbură alungită. Acest lucru modifică felul în care imaginea se proiectează pe retină, astfel încât vederea devine încețoșată („Toric Contact Lenses: Are They Right for You? (Pros & Cons)”, NVISION).

Citeste si:
Cum să alegi culoarea potrivită când vrei să cumperi lentile de...
Cum să alegi culoarea...

De asemenea, lentilele de contact pentru astigmatism pot fi utilizate și pentru corectarea altor vicii de refracție, cum ar fi miopia sau hipermetropia, atunci când coexistă cu astigmatismul. Majoritatea persoanelor care prezintă această tulburare sunt diagnosticate și cu alte vicii de refracție. Deși lentilele de contact standard le corectează, acestea nu tratează și astigmatismul în același timp („Toric Contact Lenses: Are They Right for You? (Pros & Cons)”, NVISION).

Pentru că fiecare ochi cu astigmatism este unic, este important consultul de specialitate pentru o prescripție corectă de lentile torice.

Alte tipuri de lentile torice

Lentilele de contact torice pot fi simple (transparente) sau colorate. Astfel, acestea pot avea și scop cosmetic, dacă îți dorești modificarea culorii irisului.

Citeste si:
10 lucruri pe care nu trebuie sa le faci atunci cand zbori cu avionul
10 lucruri pe care nu trebuie...

De asemenea, acestea diferă în funcție de modul în care pot fi purtate. Poți alege lentile de contact torice cu purtare zilnică, continuă (ziua și noaptea) sau de unică folosință (pot fi purtate doar o zi). Cele de unică folosință pot fi purtate la ocazii speciale, alternativ cu ochelarii de vedere.

Prin urmare, lentilele de contact torice sunt recomandate pacienților cu astigmatism care vor să renunțe la ochelari. Discută cu medicul oftalmolog sau optometristul pentru a primi o prescripție potrivită de lentile.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Mai 2023 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.