Dacă te numeri printre cei ce dețin un garaj în care depozitează constant o mulțime de obiecte și din când în când mașina, probabil te-ai gândit la un moment dat că ți-ar prinde bine o reorganizare pentru a putea maximiza potențialul spațiului.

Iată câteva idei de organizare a garajului pentru a-l păstra organizat și curat.


  1. Rezervă-ți o zi pentru a sorta lucrurile


Sortează obiectele în trei categorii: lucruri pe care le păstrezi, pe care le donezi sau le vinzi și lucruri de aruncat sau reciclat. În această ultimă categorie ar trebui să se regăsească jucării vechi, obiecte stricate ce nu mai pot fi reparate și orice lucru pe care nu l-ai mai folosit în ultimii ani. Dacă îți este greu să renunți la lucrurile cu valoare sentimentală, poți face câteva poze ca amintire.

Sortează și obiectele de păstrat în categorii, de exemplu: echipament sportiv, unelte de mână, decorațiuni, Depozitează-le în cutii stivuibile de plastic transparent și aplică etichete pe acestea, pentru a le accesa rapid atunci când ai nevoie.

Poți face din curățarea garajului un proiect de familie în care îi implici chiar și pe cei mici. De exemplu, ei pot sorta echipamentele de joacă depozitate în garaj. Astfel, curățenia va dura mai puțin, iar copiii vor avea ocazia să învețe o lecție importantă despre ordine și chiar despre generozitate.


  1. Stabilește reguli de aranjare a obiectelor


Obiectele ce au un numitor comun, cum ar fi uneltele de grădinărit și produsele pentru întreținerea gazonului, ar trebui depozitate aproape unele de altele.

Așază echipamentele voluminoase, cum ar fi mașina de tuns iarba, în colțuri, unde nu vor fi lovite sau răsturnate.

De asemenea, așază obiectele folosite frecvent, cum ar fi bicicletele, aproape de ușa garajului. Ascunde obiectele sezoniere sau rar folosite în locurile mai greu accesibile.

Citeste si:
5 alternative mai sănătoase la alimente pe care le consumi zilnic
5 alternative mai sănătoase...


  1. Ține lucrurile departe de podea


Păstrează obiectele departe de podea ori de câte ori este posibil. Vei elibera mai mult spațiu și vei evita teancurile de obiecte imposibil de sortat.


  1. Achiziționează produse de depozitare


Recipientele stivuibile din plastic transparent și borcanele transparente de diferite dimensiuni pentru sortarea feroneriei și a obiectelor mici sunt utile pentru organizarea și depozitarea lucrurilor din garaj.

Un dulap cu încuietoare pentru depozitarea produselor pentru gazon și a altor lucruri la care nu dorești să aibă acces copiii este, de asemenea, necesar în garaj.


  1. Optează pentru rafturi deschise


Rafturile sunt mai puțin costisitoare, mai ușor de accesat decât dulapurile închise și îți permit să scanezi cu ușurință ceea ce ai depozitat.

Citeste si:
Sfaturi practice și simple pentru organizarea bibliotecii personale
Sfaturi practice și simple...

În plus, dulapurile cu uși îți oferă o scuză pentru a rămâne dezorganizat, deoarece poți depozita obiecte constant, astfel încât acestea pot deveni rapid dezordonate.


  1. Montează sisteme de organizare pe verticală


Tabla perforată este ușor de instalat, poate fi tăiată la dimensiune și chiar vopsită pentru a-i personaliza aspectul. Pentru depozitare există o mare varietate de cârlige și rafturi compatibile.

Dezavantajul ar fi că nu este suficient de robustă pentru a susține obiecte grele, cum ar fi bicicletele. Însă, pentru obiectele mai grele, poți monta suporturi reglabile tip șină, care susțin cârlige și rafturi, astfel încât fiecare centimetru de perete să poată fi folosit.


  1. Folosește suprafața tavanului


Tavanul garajului este un loc excelent pentru agățarea lucrurilor lungi și plate pe care nu le folosești în fiecare zi, cum ar fi scările și echipamentele sportive de sezon.

Citeste si:
Organizați-vă eficient locuința și viața de zi cu zi vi se va...
Organizați-vă eficient...

Asigură-te că sistemele pe care le agăți de tavan nu interferează cu funcționarea ușii de la garaj și că nu există șanse să zgârii cupola mașinii.


  1. Amenajează un banc de lucru


Pentru meșterul ocazional, un model rabatabil de perete oferă o suprafață robustă și se pliază rapid atunci când nu este utilizat. În plus, un set de roți îl vor transforma într-o stație de lucru mobilă.


  1. Aplică un strat de vopsea epoxidică pe podea


Pentru a menține curățenia în garaj, ia în considerare aplicarea unui strat de vopsea epoxidică antiderapantă. Aceasta se curăță la fel de ușor precum blatul de bucătărie, deci petele de ulei nu vor mai reprezenta o problemă.


  1. Sigilează pragul


Apa, frunzele, gândacii și șoarecii își pot croi drum spre garaj dacă partea inferioară a ușii nu este montată la același nivel cu podeaua. Pentru a asigura o potrivire perfectă, atașează o bandă cauciucată pe podea, sub ușă.

Citeste si:
Guvernul va aproba în şedinţa de miercuri un proiect de lege...
Guvernul va aproba în şedinţa...

În concluzie, pentru utilizarea eficientă a spațiului din garaj sunt necesare câteva etape, printre care sortarea, montarea sistemelor de prindere sau mentenanța spațiului. Este important să treci prin toate pentru a vedea rezultate și a-ți transforma garajul dintr-o încăpere unde obișnuiai să depozitezi haotic lucruri într-un spațiu aerisit și bine organizat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Martie 2023 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.