Îți dorești cele mai frumoase bijuterii din aur? Nu este de mirare, pentru că acest metal arată minunat și poți găsi accesorii care durează toată viața. Totuși, cum îți dai seama dacă inelul sau cerceii aleși sunt realizați din aur veritabil?

Pentru că există și bijuterii doar suflate cu acest metal prețios, îți oferim câteva metode prin care îți poți da seama de autenticitatea lor. Iată care sunt, din rândurile de mai jos!

Metoda paharului cu apă

Pare un test banal, dar un simplu pahar cu apă te face să-ți dai seama dacă bijuteriile tale sunt sau nu din aur. Potrivit majorității standardelor internaționale, orice bijuterie care are mai puțin de 41% sau 10 karate de aur este considerat fals.

Așadar, ia un pahar suficient de mare și umple-l cu apă călduță. Pentru că aurul adevărat este un metal dens, trebuie să se ducă direct pe fundul paharului. În cazul în care bijuteriile tale din aur vor pluti, înseamnă că ai obiecte suflate cu aur.

Mai mult, trebuie să știi că aurul nu ruginește și nici nu se decolorează atunci când este umed. Ai observat mici pete pe accesoriile tale? Atunci probabil ai bijuterii placate cu aur.

Metoda oțetului

A doua metodă de verificare a bijuteriilor din aur implică un aliment pe care în mod sigur îl ai pe acasă: oțetul. Așează bijuteria din aur pe o suprafață netedă și adaugă pe ea câteva picături de oțet. Lasă accesoriul așa aproximativ 15 minute. Dacă bijuteria este din aur veritabil, nu își va schimba culoarea.

În caz contrar, poți observa pete sau decolorări. Ai nevoie de accesorii noi? Alege bijuterii pentru femei din aur și bucură-te de inele, cercei sau brățări din metal prețios, pe care să le porți cu încredere ani la rând.

Metoda magnetului

O altă modalitate prin care poți să verifici dacă bijuteriile tale sunt sau nu din aur? Folosește testul magnetului. Ai nevoie de un magnet pe care să-l plasezi deasupra bijuteriei în cauză. Dacă aceasta este atrasă numaidecât de magnet, înseamnă că este falsă sau doar placată cu aur.

Citeste si:
3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
3 metode prin care poți să...

Chiar dacă multe dintre bijuteriile false sunt realizate folosind fierul, ca să fie mai grele, o să-ți dai seama rapid dacă ai de-a face cu aur sau cu o imitație.

Ține cont de marcajul bijuteriilor

Să spunem că mergi într-un magazin să cauți bijuterii din aur sau te uiți pe un site. În primul rând, aurul este metal moale, așa că se folosește în realizarea bijuteriilor alături de alte metale. De pildă, aliajele cu mai puține karate, au o cantitate mai mare de cupru sau alte metale.

Puritatea acestui metal prețios este dată de karate. Cu cât bijuteriile au mai multe carate, cu atât conțin mai mult aur pur. De aceea, merită să verifici și marcajul bijuteriilor. Poți ține cont de această listă:


  • Marcaj 375 aur de 9 karate ( 9k)


  • Marcaj 417 aur de 10 karate (10k)


  • Marcaj 500 aur de 12 karate (12k)

    Citeste si:
    Parlamentul se întrunește pentru învestirea Guvernului Ciolacu....
    Parlamentul se întrunește...

  • Marcaj 585 aur de 14 karate (14k)


  • Marcaj 750 aur de 18 karate (18k)


  • Marcaj 833 aur de 20 karate (20k)


  • Marcaj 916 aur de 22 karate (22k)


  • Marcaj 999 aur de 24 karate (12k)


Marcajul sau numărul de karate trebuie neapărat să existe, incluse într-o elipsă.

Verifică aspectul bijuteriilor din aur

După ce verifici marca sau numărul de karate, este bine să te uiți atent și la modul în care arată bijuteriile. De exemplu, la o brățară, nu trebuie să existe semne de uzură sau diferențe de culoare. Dacă observi decolorari în anumite zone, cel mai probabil ai în față un fals sau doar un metal placat cu aur.

Fii atent la orice zgârietură. De obicei, sub orice imperfecțiune vei vedea cu ușurință și metalul de dedesubt, mai ales dacă bijuteria este placată cu aur.

Ai în vedere aceste sugestii și îți poți da seama dacă bijuteriile tale sunt sau nu din aur!

Citeste si:
„Marşul Unirii” la Iași organizat de AUR cu ocazia Zilei Unirii...
„Marşul Unirii” la Iași...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Ianuarie 2023 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.