Pereții zugrăviți cu vopsea albă sunt ceva foarte obișnuit în designul interior, fiind folosiți și considerați eleganți atât în stilurile clasice cât și în cele contemporane, stilul minimalist fiind doar un exemplu. Eleganța ușoară a unei încăperi albe face parte din atracția durabilă a acestui stil de decorare.

Ce înseamnă un interior alb

Deși albul are o bază neutră în designul interior, care ne ușurează alegerea mobilierului, a decorațiunilor și finisajelor, multă lume îl consideră demodat. Cu toate acestea, există puține modalități mai bune de a da o nouă înfățișare unui interior de casă decât acela de a zugrăvi pereții cu vopsea albă.

O vopsea albă este cea mai la îndemână vopsea, chiar dacă poate fi o soluție simplă și neinspirată, care poate face un interior plictisitor. Cu siguranță o cameră mică și întunecoasă poate fi transformată radical după ca a fost zugrăvită în alb. Dar asta ne poate duce în extrema în care obținem un spațiu rece, fără viață, aseptic și care cu siguranță va fi impersonal.

Chiar dacă ne-am hotărât să amenajăm pereții albi trebuie să alegem care va fi cel mai bun alb pentru casă. Albul rece cu subtonuri de albastru și gri pare curat și crocant, în timp ce albul cald cu tonuri inferioare de roșu și galben arată moale și relaxant. Dacă ai parte de lumină naturală pe tot parcursul anului, s-ar putea să optezi pentru o nuanță mai rece de alb, dar dacă ai parte de multă vreme rece și gri, s-ar putea să-ți placă o nuanță mai caldă.

Deși o vopsea albă denotă eleganță și rafinament, aparent fiind cea mai la îndemână, concluzia este imediată, și anume că o vopsea albă nu se potrivește oriunde și oricui. În general interioarele albe sunt catalogate aproape automat drept „pretențioase”.

Nu opta pentru un interior exclusiv în nuanțe și tonuri de alb dacă te definește casualul și sportul. Nuanța potrivită de alb, însă, îți poate transforma interiorul casei într-un spațiu liniștitor, relaxant, cu care poți obține un efect romantic neașteptat indiferent de zona estetică de care te apropii.

Foto: pexels.com

De ce să alegem pereții albi când zugrăvim casa


  1. Chiar dacă pare un clișeu, spunem mereu că zugrăvim o cameră mică cu vopsea albă pentru că „albul mărește” și luminează spațiul. Asta pentru că albul are capacitatea de a mări vizual spațiul, de a reflecta lumina și de a oferi prospețime unui interior. Acesta este motivul foarte la îndemână pentru care se folosește vopsea albă pentru redecorarea unui apartament mic.

    Citeste si:
    Sub lupă: Interiorul viitoarelor modele Audi
    Sub lupă: Interiorul...

  2. În încăperile cu lumină naturală abundentă, vopseaua albă poate apărea diferit pe parcursul zilei. Încearcă o mostră din culoare pe care o ai în vedere pentru a vedea cum arată dimineața, după-amiaza și în lumina târzie a zilei. Pentru a lumina spațiile cu lumină scăzută, ia în considerare o nuanță mai rece de alb, care va reflecta lumina ambientală de la lămpi și corpuri de iluminat aeriene.


  3. Atunci când alegi vopsea albă pentru o cameră, ia în considerare cu atenție corpurile permanente care urmează să se găsească în interior, cum ar fi podele sau dulapuri. Trebuie să te asiguri că umbra de pe pereți este o culoare unificatoare care face ca toate celelalte elemente din cameră să pară coezive, să pară împreună.

    Citeste si:
    Ce trebuie să știi despre optimizarea bugetului personal și care...
    Ce trebuie să știi despre...

  4. Dacă ai o colecție mare de artă de afișat, alege o vopsea albă pentru a permite artei să ocupe un loc central. Există un motiv bine întemeiat pentru care galeriile de artă optează pentru vopsirea pereților în alb și își împodobesc în aceeași culoare strălucitoare toate ornamentele, pentru că scot în evidență detaliile arhitectonice și concentrează atenția asupra lucrărilor de artă. Aceeași metodă funcționează și pentru case. Indiferent de ramele folosite și de culorile acestora albul evidențiază lucrările în sine.


  5. Succesul unui interior alb depinde, deci, de folosirea corectă a non culorii, de tonul și nuanțele celorlalte finisaje, de texturile existente sau alese în completare. O pardoseală de lemn, caldă, o plantă de interior cu frunze mari, verzi, o draperie bogată, toate acestea pot veni să completeze cu succes pereții albi.

    Citeste si:
    Importanța filtrului de apă şi beneficiile pentru sănătatea ta
    Importanța filtrului de apă...

  6. Foarte des este folosit în designul interior peretele accent, adică un singur perete cu o culoare mai tare într-un spațiu cu culori pale. Dacă acest lucru este ceva ce ai în vedere, un aranjament de reținut este cel cu un perete de culoare într-un spațiu alb, dar albul trebuie să completeze culoarea accentului. Se poate considera că un accent strălucitor se potrivește cu un super alb, un alb cald cu tonuri de gri și un alb satinat pentru spațiile largi.


  7. Trebuie să existe straturi. Decorarea cu o singură culoare poate deveni plictisitoare. Pentru a preveni acest lucru este bine să utilizezi o varietate de texturi diferite în mobilier, perne, țesături, covoare și accesorii. Găsește o culoare favorită. Odată ce ai identificat o nuanță de alb care îți place, fă ceea ce mulți designeri de interior fac, apelează la această culoare ori de câte ori este posibil pentru o varietate de setări.

    Citeste si:
    Beneficiile și contraindicațiile mustului, delicioasa băutură a...
    Beneficiile și...

  8. Albul mat reflectă foarte bine stilul romantic. Cu un aspect antic, albul mat cere nuațe din alb, linii organice, mobilier masiv. Albul strălucitor însă, este mult mai rece și reprezintă o variantă ultramodernă a stilului de amenajare. Tonurile lucioase din materiale precum MDF, porțelan sau oțel constituie ingrediente pentru un decor în trend, alcătuind o atmosferă pretențioasă și ușor impersonală. Poți opta să zugrăvești pereții cu vopsea albă, de alb pur, însă ține cont că poți avea la dispoziție zeci de tonuri și nuanțe care se duc spre alb, acele multe nuanțe de „alb colorat” care vor da casei rafinament și eleganță.



Despre autor:


Ultima actualizare: 25 Noiembrie 2022 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.