Când vine vorba de copii lor, cei mai mulţi părinţi îţi doresc că aceştia să aibă o viaţă lipsită de griji, mai ales din punct de vedere financiar. Dacă te gândeşti să economiseşti, fie pentru achiziţia unei viitoare locuinţe (atunci când cel mic va ajunge la vârsta la care îşi va dori să locuiască singur), fie pentru educaţie, ori că o măsură de siguranţă, trebuie să ştii că cu cât începi mai repede, chiar şi cu contribuţii mici, poţi economisi o sumă importantă de bani până atunci când cel mic va ajunge la majorat, spre exemplu.

Însă, întocmirea unui plan de acţiune nu este tocmai o chestiune uşoară, mai ales dacă este pentru prima dată când iei această posibilitate în considerare. Iată în continuare câteva aspecte pe care să le ai în vedere atunci când îţi doreşti să economiseşti pe termen lung.

1. Stabileşte perioada pentru care doreşti să economiseşti

Forma potrivită pentru o investiție depinde, în primul rând, de perioada în care se va economisi. Spre exemplu:
• pe termen lung poţi obţine un profit semnificativ numai cu participarea pe piaţa bursieră, alegând să investeşti într-un fond. Perioadă este foarte importantă, căci doar pe termen lung poţi compensa fluctuaţiile pieţei.
• Pe termen scurt poţi opta pentru un depozit cu dobândă pe o perioadă stabilită, poţi achiziţiona acțiuni la bursă, poţi învesti în imobiliare şi aşa mai departe.
Însă, dacă îţi doreşti ca bănuţii să fie folosiţi de copil atunci când împlineşte o anumită vârstă, atunci poţi opta pentru o investiţie pe termen lung. Însă, nu uita că atunci când cel mic va intra în posesia bănuţilor, el trebuie să înveţe cum să îi administreze.

2. Obiectivul de economisire

După ce ai stabilit perioadă, este important să stabileşti şi obiectivul economisirii. Vrei să economiseşti pentru a achiziţiona o locuinţă ori o maşină? Sau vrei să economiseşti pentru a-i oferi şansa celui mic să îşi administreze singur banii şi să aleagă în ce să investească?

3. Suma şi Frecvenţa

Este important să iei în considerare atât suma pe care o poţi economisi în fiecare lună, cât şi cât de des poţi face asta. Poţi opta pentru contribuţii mici lunare sau poţi plăti sume mai mari la o perioadă mai lungă de timp. Bineînţeles, poţi opta şi pentru o combinaţie între cele două.

4. Opţiuni de investiţii pentru copii

Una din cele mai des întâlnite întrebări atunci când este vorba despre economisirea pentru cei mici este legată de opţiunile pe care părinţii le au la dispoziţie.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Soluţiile sunt multe, iar de ele depind în primul rând de suma pe care doreşti să o investeşti şi riscurile pe care eşti dispus să ţi le asumi. Iată în continuare câteva idei.

• Depozitele bancare la termen

Specialiştii OVB Romania susţin că econimisirea într-un depozit bancar la termen este cea mai sigură vaiantă.
Dacă îţi doreşti să economiseşti în mod sigur, fără să îţi asumi niciun risc, atunci poţi opta pentru un depozit bancar la termen. Aceasta este cea mai sigură soluţie, însă trebuie să ştii că profitul pe care îl vei obţine nu este unul mare. În acest caz vei primi doar o dobândă minimă. Această opţiune este potrivită pentru depozitele pe termen mediu şi lung. Adică să depui bănuţii în cont şi să nu îi scoţi pe o perioadă îndelungată de timp

Citeste si:
Unde se duc banii Oanei Roman. Vedeta a recunoscut pe ce își...
Unde se duc banii Oanei...

• Imobiliare

Poţi opta pentru investirea bănuţilor într-un imobil. Bineînţeles, în acest caz trebuie să ai la dispoziţie o sumă de bani pe care o investeşti şi pe care să o poţi recupera în timp din chirii, spre exemplu.

• Plan de economii cu investiții în acțiuni

Dacă începi să economiseşti încă de când cel mic are doar câteva luni sau chiar de dinainte ca el să se nască, merită să ai în vedere un plan de economii cu investiţi în acţiuni. Această opţiune implică deschiderea unui cont de depozit la o bancă şi mai apoi sa economiseşti în fonduri, ETF-uri sau acţiuni individuale. Aici poţi învesti cadourile în bani pe care cel mic le primeşte, dar poţi efectua şi plăţi regulate. Este important să ştii că foarte multe instituţii bancare oferă conturi de depozite junior cu condiţii extrem de favorabile.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Un aspect deloc de ignorat atunci când discutăm de investiţia în acţiuni individuale este reprezentat de faptul că această variantă necesită o foarte bună cunoaştere a pieţei bursiere şi implică mai multe riscuri.

• Cont de economii pentru copii

Este important să ştii că foarte multe instituţii bancare pun la dispoziţia clienţilor săi conturi de economii pentru copii. Bănuţii depozitaţi în acest cont pot fi utilizaţi de cei mici atunci când împlinesc o anumită vârstă. De asemenea, în acest cont pot fi transferaţi bani atât de părinţi, cât şi de alte rude care doresc să contribuie la creşterea sumei, spre exemplu: bunicii.

Trebuie să ştii că suma pe care alegi să o economiseşti sau investeşti în fiecare lună depinde doar de tine. Dacă nu poţi economisi sume mari, este important să ştii că chiar şi contribuţiile mici poate face diferenţa pe termen lung. Astfel, chiar dacă alegi să investeşti 50 sau 100 lei lunar, pe termen lung contează căci se acumulează în timp la depozit şi alături de dobândă oferită de bancă, vor continua să crească.

Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

De asemenea, nu trebuie să te gândeşti doar la banii pe care voi ca părinţi îi puteţi economisi, ci şi la bănuţii ce pot investiţi ca sume unice. Aici ne referim la banii primiţi în dar de la bunici, mătuşi, unchi şi aşa mai departe, bănuţii primiţi la botez şi aşa mai departe.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Noiembrie 2022 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.