Atunci când procurați medicamente, întotdeauna trebuie să fiți atenți la termenul de valabilitate al acestora. Acest termen nu este altceva decât perioada în care acel preparat este eficient și sigur pentru a fi administrat. Specialiștii spun însă că trebuie să fim atenți și la alte criterii pentru a nu arunca mai apoi medicamentele și nici să folosim preparate expirate.

Cum se interpretează termenul de valabilitate de pe ambalajul medicamentelor

Medicamentele sunt nelipsite din casa fiecărui om. Începând de la cele mai inofensive vitamine și suplimente, până la antibiotice și analgezice. Cu preparatele medicamentoase nu este de glumă, de aceea trebuie să fim foarte atenți la toate indicațiile de păstrare, de administrare și termenul de valabilitate.

Pe majoritatea medicamentelor este indicat un termen de valabilitate. Ceea ce uită să indice producătorii este că acea dată de valabilitate inscripționată pe ambalaj face referire la medicamentul neînceput, nedeschis. Mai exact, un medicament sigilat al cărui termen de valabilitate este de 1 an nu va mai avea aceeși durată de administrare din momentul în care este deschis.

Condițiile de păstrare sunt la fel de importante. Acestea sunt indicate în prospectul medicamentelor. În cazul în care nu sunt păstrare conform condițiilor, substanțele din medicamente se pot degrada și pot apărea reacții adverse, uneori destul de grave.

În mare parte, medicamentele sunt valabile între 2 și 3 ani din momentul în care au fost fabricate. Există unele preparate medicamentoase care nu expiră neapărat după termenul indicat pe ambalaj, însă efectul și calitatea acestora nu mai este la fel.

Există cazuri în care din rațiuni comerciale și materiale, prospectele medicamentelor sunt foarte greu de citit, în special pentru persoanele cu probleme de vedere. De aceea, cel mai bine este că căutăm prospectul online, introducând în motorul de căutare denumirea comercială.

Citeste si:
PRIMER: „România se confruntă cu una dintre cele mai grave situații...
PRIMER: „România se confruntă...

Medicamentele expirate şi cele neutilizate au fost declarate deşeuri periculoase

România se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană la consumul abuziv de antibiotice. În capul listei se află Grecia și Cipru, potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților modifică şi completează Legea nr. 95/2006 care prevede reforma în domeniul sănătăţii. Potrivit acesteia, persoanele care procură produse farmaceutice vor fi atenţionaţi despre necesitatea returnării şi a eliminării medicamentelor expirate în farmacii, acestea din urmă fiind considerate deşeuri periculoase.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Noiembrie 2022 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.