Sezonul de toamnă vine la pachet cu viroze, gripe și alte infecții respiratorii. În cazul în care suferiți de o astfel de afecțiune, este recomandat să nu administrați antibiotice fără prescripția medicului deoarece acestea pot duce la complicații. Totuși, nu ar trebui să luăm pastile fără a ne consulta cu medicul de familie înainte.

România, printre primele țări din Europa unde se face abuz de antibiotice

România se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană la consumul abuziv de antibiotice. În capul listei se află Grecia și Cipru, potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Acum că ne află în cel mai sensibil sezon, cel al virozelor și al afecțiunilor respiratorii, antibioticele luate fără recomandarea medicului pot face mai mult rău decât bine. Românii preferă să se informeze de pe net, din auzite sau din afecțiunile anterioare și să administreze independent preparate medicale. Efectul secundar nu este observat imediat, însă după un timp, în corp se dezvoltă așa numitele tulpini de microbi, care devin foarte rezistente la multe tipuri de antibiotice.

„Ajungem să constatăm că nu-și mai fac rolul, nu-și mai fac efectul acolo unde avem nevoie”, spune Nicoleta Bertici, medic primar pneumolog Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

A făcut abces cerebral din cauza unui tratament antibiotic prescris telefonic

Este bine cunoscut cazul unei fetițe în vârstă de 10 ani care a ajuns la spital după ce medicul de familie i-a recomandat un tratament cu antibiotice prin telefon. Copilul a ajuns să facă abces cerebral.

„În cazul ei era vorba despre meningită, care nu a fost diagnosticată la timp. A primit un tratament antibiotic inadecvat și a ajuns să facă abces cerebral. O pungă cu puroi la creier. A trebuit intervenit neochirurgical.”, a declarat Maria Cerbu, medic primar boli infecțioase Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Citeste si:
Farmaciile vor vinde antibiotice fără rețetă
Farmaciile vor vinde...

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică, România se poziționează pe locul trei în Europa la consumul abuziv de antibiotice, deoarece românii de cele mai multe ori aleg să o facă în mod independent pe doctorii și să se trateze acasă, de capul lor sau potrivit indicațiilor de pe internet.

Zilnic, oamenii încearcă să procure antibiotice de la farmacii fără rețetă din motive mai serioase sau mai puțin. Cu toate acestea, este bine cunoscut faptul că preparatele antibiotice nu se eliberează fără rețeta de la medic. Și la nivel mondial antibioticele au ajuns a fi o problemă și un pericol. Pe parcursul a două decenii, consumul antibioticelor a crescut cu aproape 50%.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.