Karpatia Horse Show vă aduce cele mai interesante informații despre istoria și universul hipic!

În acest weekend, pe Domeniul Cantacuzino de la Florești se întâmplă a VII-a ediție a Karpatia Horse Show, unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România. După doi ani de pandemie, evenimentul îmbracă haine de festival și are pregătite multe noutăți pentru vizitatori. Pe lângă Concursul Complet Internațional ce va aduce la start cai și călăreți din toată lumea, pe domeniul Cantacuzino de la Florești se anunță un final de septembrie de neuitat: 3 zile de festival, 3 seri dedicate concertelor în aer liber șI multe alte surprize, pentru toată familia.

Știați că:

  1. Echitația este practicată din cele mai vechi timpuri. În 365 î.H, Xenophon descrie antrenamentul cailor pe terenuri accidentate.

  2. Primele referiri concrete despre concursurile cu cai sunt despre alergări și datează din anul 1834, din Chișinău, actuală Republica Moldova. Acolo a luat naștere un comitet pentru alergări cu cai.

  3. Primul hipodrom din București a început să se construiască între 1880-1881 în Băneasa, după planurile arhitectului Ion Mincu, modernizat în 1905 după planurile lui Ioan Berindey, cel care a consruit Palatul Culturii din Iași și apoi, Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.

  4. Carol I este cel care a susținut ideea de a se înființa Jockey Club în București și a devenit din 1875, Președintele de Onoare al Jockey Club Român. Membrii Jockey-Club practicau scrima, jucau cărți și organizau baluri, ce atrăgeau elita vremii.

  5. Știai că, Regina Maria este poate cea mai celebră călăreața pe care a avut-o

    Citeste si:
    Concursul Complet Internațional de la Karpatia Horse Show,...
    Concursul Complet...

România?! Ea a cunoscut România și împrejurimile Bucureștiului din șaua calului! În anul 1896 Regele Carol I decide să o numească pe Principesa Maria comandant onorific al Regimentului

  1. Pe hipodromul din Floreasca se organizau curse de cai în nocturnă, apoi… curse de struți!

  2. Datorită lui Carol al II-lea România avut un armăsar-campion, Firdaussi Firdaussi care a aparținut celebrului Sultan Mahomed Shah, Aga Khan III și a avut rezultate internaționale remarcabile

8. Regele Mihai a călărit ponei la Mamaia, împreună cu Prințul Phillip, viitorul print Consort al Reginei Marii Britanii

9. Echitația este prezentă la Jocurile Olimpice încă de la 1900, cu excepția edițiilor din 1904 și 1908.

10. Elizabeth a II-a, fosta Regina a Marii Britanii a fost probabil cea mai faimoasă călăreață a tuturor timpurilor, iar că nepoata ei, Zara Phillips îi calcă pe urme, ea fiind medaliată olimpic la discipline ecvestre

Citeste si:
Echitatia: sport, stil, libertate
Echitatia: sport, stil,...

11. Regele Charles al III-lea are o relație specială cu caii, pasiune moștenită de la mama să. Timp de 40 de ani a fost un înfocat jucător de polo, dar din 1992 a jucat numai în meciuri caritabile. Pasiunea a fost moștenită și de fiii săi, Harry și William. În România nu avem o tradiție a acestui sport, dar a apărut un club de polo ecvestru, lângă București.

12. Concursul Complet este inspirat din pregătirea militară a cailor. Dacă îți pierdeai calul erai condamnat să te transformi într-un simplu soldat, ce trebuia să ia parte la luptă pe jos, așa că numeroși militari își antrenau caii pe timp de pace.

13. Concursul Complet este sport olimpic din 1912, iar că 1922 s-a introdus proba de Cross Country și li s-a dat dreptul femeilor și civililor să participe la concurs.

Citeste si:
Nepoata reginei Elisabeta a II-a participa la JO in proba de echitatie
Nepoata reginei Elisabeta a...

14. Concursul Complet este printre puținele sporturi în care femeile și bărbații participa

la aceleași întreceri: dresaj, sărituri peste obstacole fixe și în natură.

15. Concursul Complet a avut loc chiar și în cadrul controversatei Olimpiade de la Berlin pe vremea naziștilor.

16. România este în top 10 modial la disciplina atelaje trase de doi şi patru cai!

17. În Bistriţa-Năsăud este singurul loc din lume unde se creşte în mod sistematic lipiţanul colorat cu robă neagră şi murgă. Un astfel de exemplar a cucerit recent medalia de aur la Campionatul Mondial de Cai Tineri pentru Atelaje, organizat de Federaţia Ecvestră Internaţională.

18. România are campioni balcanici la disciplina ecvestră dresaj. La categoria copii: Alexandrescu Irina cu calul Donabella Zodiac Casino, la categoria tineret, Caba Iulia cu calul Csillogo; la proba de seniori: Paliciuc Daria Maria cu calul Everton (locul II); la echipe seniori, locul I și echipe juniori, locul III.

Citeste si:
Top 5 locuri unde poti sa faci echitatie in Romania
Top 5 locuri unde poti sa...

19. Romania se poate mândri cu o rasă autohtonă: Hutulul, un cal origininar din Munții Carpati. Mai sunt și alte rase de cai: Semigreu Românesc, Lipiţanul Românesc, Calul de Sport Românesc, Trapaşul românesc.

20. Sunt multe discipline ecvestre cu care românii nu sunt familiarizați?

  • Voltijă -acrobații călare

  • Doma Vaquerra -un exercițiu de călărie tradițional din Spania, apărut cu secole în urmă la fermierii spanioli, care au trebuit să-și dreseze caii pentru a putea controla turmele de vite

  • Working Equitation - spectaculoasele probe ale Concursului Complet (dresaj, sărituri peste obstacole, cross-country)

Atelajele trase de doi și patru cai cu probele maraton și conuri, concursuri de Working Equitation cu probele (dresaj, stil, viteza) demostratii ecvestre de mare îndemânare, precum și demosntratii de voltijă și Doma Vaquerra puteți vedea live pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova, între 23-25 septembrie, unde va avea loc Karpatia Horse Show.

În afara concursului ecvestru, evenimentul invită la o evadare completă din cotidian pentru prieteni și întreaga familie, la doar o oră distanță de București și Brașov.

Adulțîi și copiii se vor putea implica în activități numeroase: ateliere creative, zone de agrement ecvestru, Aventura Park, tiroliană, tras cu arcul, plimbări cu biciclete electrice, vizite pe Domeniul Cantacuzino, shopping inspirat de lumea echitației, Food&Drinks cu o zona Gourmet. Ca noutate exclusivă, anul acesta iubitorii de natură și evadări din cotidian pot campa chiar pe Domeniul Cantacuzino, chiar lângă liziera pădurii și lac.

Biletele și abonamentele achiziționate în avans de pe site-ul evenimentului: Bilete - Karpatia Horse

Show și de la punctele de vânzare bilete.ro beneficiază de discounturi de până la 50%. Copiii între 3 și 14 ani beneficiază de prețuri preferențiale, iar accesul le este permis doar însoțiți de părinți. Copiii cu vârste de până la 2 ani au acces gratuit.

Până aspe 21 Septembrie inclusiv:

prețul unui abonament pentru cele 3 zile de show costă 90 de lei pentru adulți, 130 de lei pentru un adult + 1 copil și 170

de lei pentru un adult + 2 copii.

prețurile biletelor valabile o singură zi: 23, 24 sau 25 Septembrie sunt: 60 de lei pentru adulți, 90 de lei pentru un adult + 1

copil și 115 lei pentru un adult + 2 copii.

Oferta specială – Pachet grup prieteni: Cumpără 5 bilete/abonamente adult și plăteșți doar 4.

Oferta este valabilă doar pentru achizițiile presale (până pe 21 Septembrie) și doar pentru biletele

non-VIP

În zilele de desfășurare ale evenimentului, bilete valabile pentru o singură zi se pot achiziționa și la punctele de acces din incinta Domeniului Cantacuzino – Floreșți, Prahova la prețul de 75 lei pentru un adult și 40 lei pentru un copil.

Mai multe detalii eveniment:

Website: Karpatia Horse Show
Facebook: Karpatia Horse Show
Instagram: Karpatia Horse Show (@karpatiahorseshow)
YouTube: Karpatia Horse Show


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Septembrie 2022 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.