Chinezii au fost primii oameni care au ridicat echitatia la nivel de arta.

Nu se poate spune exact cand omul a reusit sa imblanzeasca primul cal, dar se stie sigur ca odata cu acest demers lumea s-a schimbat. Printre primele teorii aparute, se spune ca brahmanii indieni au fost primii oameni care au folosit calul. Nu numai brahmanii au practicat echitatia. Cu circa 3.000 de ani i.Hr. si asirienii erau calareti foarte agili si foloseau caii pentru a se deplasa.

Chinezii au fost primii oameni care au ridicat echitatia la nivel de arta. Fara doar si poate, acest popor a reusit pentru prima data sa combine mai multe rase de cai pentru a scoate specimene noi, mai puternice si mai apte pentru muncile pe care doreau sa le faca. Chinezii aveau cate o specie de cal pentru fiecare dintre ocupatiile lor.

Calul a patruns si in Europa devenind in primul rand o unealta pentru munca si in al doilea rand pentru deplasare. Si egiptenii foloseau caii, dar niciodata pentru a-i calarii, ci pentru a trage carele in care se aflau.

Caii au intrat in cultura vestica la fel ca multe alte fenomene, prin intermediul mitologiei. Grecii credeau ca aceste animale veneau din mare, fiind o creatie a zeului marii, Poseidon. Este posibil ca aceasta legenda sa se fondeze pe faptul ca cei mai multi cai erau adusi la tarm de navele care transformau cavaleria care a cucerit Creta in jurul anului 2.000 a.Ch.

De exemplu, hititii spuneau ca un cal are nevoie de echivalentul a 100 de mile de galop inainte de a ajunge la viteza sa reala. Majoritarea dresorilor sunt de acord ca rasa moderna de Toroughbred necesita parcurgerea a 100 de mile in galop inainte de a alerga la adevarata lor capacitate. Sirienii au reprezentat prima dintre culturile din estul Mediteraneenei care a folosit un obiect asemanator cu o sa. Tot ce le lipsea era hatul, dar la acel moment, nimeni nu folosea asa ceva.

Citeste si:
Ce accesorii îți trebuie pentru jogging: top 5 accesorii pentru...
Ce accesorii îți trebuie...

Poate centaurul, jumatate om, jumatate cal, sa fie reprezentarea unul cavaler calare, vazut pentru prima data? Calul inaripat, Pegasus, apare si el in mitologia greaca, reprezentand un mod prin care Poseidon a incercat sa le indice oamenilor sursele de apa proaspata. Se stie ca toti caii salbatici bat cu copita in pamantul arid, acolo unde simt ei, instinctiv, ca exista o sursa de apa.

Calul, in mitologia greaca este destul de bine cunoscut, dar nu este si singurul exemplu. Chinezi au avut propria versiune a centaurului, Thing-Ling, cea mai inteleapta dintre fiinte si, desigur, era jumatate om, jumatate cal. Calul a impumutat multe dintre caracteristicile omului, o data ce au devenit parteneri. In timpul parteneriatului de inceput al calului cu omul, calul a fost intotdeauna asociat cu intelepciunea, puterea si utilitatea.

Citeste si:
VIDEO Imagini virale în Timiș. Un bărbat și-a răcorit calul la...
VIDEO Imagini virale în...

In zilele noastre echitatia imbraca mai multe forme - de la sport pana la relaxare. Calul a fost inlocuit de la munca de camp, nu se mai foloste nici pentru deplasare, dar reprezinta un "domeniu" foarte exploatat si urmarit de impatimitii si iubitorii de aceste animale. Concursurile de frumusete si cele pentru demonstrarea calitatiilor cailor se vand pe bani grei si reprezinta deliciul publicului de toate varstele. Echitatia are o imagine nobila in intreaga lume si este considerata unul dintre sporturile oameniilor instariti.

Autor: Alexandru Todoran


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.