Ai multe de iubit la România. Peisaje de basm, păduri, cascade, biserici fertificate, mănăstiri pictate, galerii de artă, muzee, baruri/restaurante și, nu în ultimul rând, oameni. România, puternică, dar misterioasă, este o țară plină de contraste, cu orașe și sate vibrante, păduri dense primitive, munți spectaculoși și mâncăruri delicioase. Deși ar fi multe indicații de drum de dat, ne oprit doar la 5. Așadar, iată 5 orașe de vizitat în România.

5 orașe de vizitat din România

Brașov

Brașov este municipiul de reședință al județului cu același nume, Transilvania, România, format din localitățile componente Brașov și Poiana Brașov. De aici nu poți rata vârful Tâmpa și punctul de belvedere Brașov, unde poți ajunge pe jos sau cu telecabina.

Nu departe sunt și satele Peștera și Măgura, pe care, cu siguranță, trebuie să le pui pe listă. Acestea se află la aproape 1.200 de metri altitudine și sunt poziționate unul lângă altul, exact la poalele munților Piatra Craiului, cu vedere și spre fața vestică a Munților Bucegi.

Foto: Pixabay.com

Dacă mai ai timp de relaxare, prăpastiile Zărneștiului trebuie să urmeze. Prăpăstiile Zărneștiului reprezintă un canion îngust, de unde se poate ajunge la Platoul Măgura sau la Cabana Curmătura. Accesul este permis prin chei doar pe jos sau cu bicicleta. O altă opțiune este amfiteatrul Transilvania, care se află într-unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere, oferind o panoramă de 360 de grade spre Munții Bucegi și Piatra Craiului.

Locația se află la 8 kilometri de Moieciu de Jos, este total izolată de aglomerația orașului ori de alte pensiuni. Drumul până acolo nu este asfaltat, dar e accesibil. Desigur, în calcul trebuie să iei și castelul Bran, unul dintre cele mai populare castele din România, vizitat atât de turștii români, dar mai ales de cei străini. Legenda lui Dracula face din castelul Bran unul dintre cele mai căutate obiective turistice din județul Brașov, dar și de la noi din țară.

Sighișoara

Sighișoara este un municipiu în județul Mureș, Transilvania, România, format din localitățile componente Angofa, Aurel Vlaicu, Rora, Sighișoara, Șoromiclea, Venchi și Viilor, și din satul Hetiur.

În Sighișoara, turul e neapărat să înceapă cu Piața Cetății, loc în care în trecut se judecau procesele și se făcea comerț. Astăzi, este punctul central în care turiștii se strâng pentru a admira un spectacol stradal, pentru a lua un TukTuk sau pentru a mânca ceva delicios. Continuarea poartă numele de „Turnul cu Ceas”, cel mai emblematic obiectiv turistic al Sighișoarei.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Foto: Pixabay.com

Acesta are o înălțime de 64 m, partea inferioara a turnului datează din secolul al XIV-lea, iar nivelurile superioare sunt adăugate ulterior. Acoperișul, distrus de incendiul orașului din anul 1676, a fost refacut de meșteri austrieci anul următor, forma de bulb a acestuia fiind cea mai veche mărturie păstrată despre pătrunderea barocului austriac în Transilvania.

Lângă Turnul cu Ceas se află ceva, din nou, de neratat, anume Biserica Mănăstirii. Ea a fost atestată în anul 1298 și a apărținut călugărilor dominicani până la alungarea acestora și trecerea sașilor la lutheranism. Apoi găsești și Turnul Bărbierilor, care a ars în 1676, dar a fost renovat rapid. Nu trebuie uitată nici catedrala romano-catolică Sfântul Iosif, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cojocarilor sau al Măcelarilor.

Citeste si:
Catinca Roman, primele declarații după ce sora sa i-a adus acuzații...
Catinca Roman, primele...

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca, numit doar Cluj până în 1974 și în limbajul cotidian, este municipiul de reședință al județului Cluj, Transilvania, România. Clujul este al doilea oraș ca populație din țară.

Întâi de toate, în Cluj trebuie vizitat canalul Morii. Acesta se întinde pe o lungime totală de 7,2 kilometri și reprezintă, în prezent, o zonă cu un potențial turistic imens. Și strada în Oglindă este un simbol al orașului. Pe numele său oficial strada Iuliu Maniu, este un obiectiv unic în zona Transilvaniei. Fiind la capătul vestic al străzii, cel dinspre Piața Unirii, strada în Oglindă impresionează prin cele două clădiri care sunt simetrice aproape în întregime, de unde și denumirea.

Foto: Shutterstock.com.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Nici plaja Grigorescu nu trebuie uitată. Ea ilustrează dorința comunității clujene de a-și apropia Someșul. De când a fost amenajată cu nisip, iar spațiul verde a prins și el viață, plaja a devenit una dintre cele mai neconvenționale scene urbane.

Pădurea Hoia-Baciu se află, de asemenea, printre atracțiile turistice de pe lista multor oameni care aleg ca destinație de vacanță Clujul. Pădurea Hoia-Baciu este unul dintre cele mai faimoase locuri din lume în care se înregistrează fenomene paranormale. Fie că te impresionează legendele și misterele care au guvernat acest loc sau, dimpotrivă, crezi că e o pădure ca oricare alta, locul merită să fie „călcat”.

Și pe la Turnul Croitorilor trebuie trecut. În urmă cu 500 de ani, Turnul Croitorilor din Cluj era unul dintre cele mai puternice puncte de apărare al Cetății, fiind situat în zona cea mai expusă pericolelor. Purtând numele breslei responsabilă, inițial, cu întreținerea și apărarea sa, Turnul Croitorilor a fost distrus și reconstruit în mai multe rânduri.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Afectat de o răzmeriță și de mai multe asedii, de o explozie cauzată de un fulger care a lovit magazia de muniții și de războaie, Turnul Croitorilor din Cluj a fost reconstruit în forma actuală tocmai în anul 1718, de către generalul austriac Kriegsbaum.

Sibiu

Sibiu este municipiul de reședință al județului cu același nume, Transilvania, România, format din localitățile componente Păltiniș și Sibiu. Orașul este un important centru cultural și economic din sudul Transilvaniei.

Turul Sibiul trebuie să înceapă din centru, din Piața Mare. Inițial concepută ca piața de cereale, a devenit ulterior un loc al întâlnirilor și al execuțiilor publice. De-a lungul pieței acum pot fi admirate case renovate, din sexolele XV-XVII, cu acoperișuri curioase și geamuri diverse sau cafenele ori restaurante cu mâncăruri savuroase.

Foto: Shutterstock.com

Pe lista de obiective din Sibiu se regăsește și Muzeul Brukenthal, inițial un imobil ce a aparținut baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul austriac al Transilvaniei in perioada 177-1787. Palatul are două curți interioare, iar pe fațada sa de piatră este sculptat simbolul heraldic al familiei Brukenthal. Muzeul Brukenthal este cel mai vechi muzeu din țara noastră.

Nu poate lipsi din sejur Turnul Sfatului, care datează de la începutul secolului al XIII-lea și leagă Piața Mică de Piața Mare. Acesta servea inițial ca poartă de intrare spre a doua centură de fortificații și a primit acest nume deoarece în apropiere, chiar alături, era primăria Sibiului. Turnul Sfatului s-a păbușit parțial la cutremurul din anul 1586, dar a fost reconstruit doi ani mai târziu. De-a lungul timpului, a fost închisoare, foișor de foc sau muzeu.

Și Muzeul Farmaciei trebuie vizitat. Deschis în 1600, Muzeul Farmaciei ocupă locul uneia dintre primele farmacii din Sibiu și deține o colecție de obiecte din farmaciile din România, Austria și Germania. De asemenea, clădirea reprezintă un omagiu adus doctorului Samuel Hahnemann, fondatorul homeopatiei, care a trăit în Sibiu în perioada 1777 - 1779.

Podul Minciunilor este și el un obiectiv plăcut de mulți turiști. Pentru a ajunge acolo trebuie să mergi din Piața Mică spre Piața Huet, printr-un pasaj care leagă orașul de sus cu cel de jos. Podul Minciunilor a fost construit în 1859 și este prima structură de fontă din România. Legenda spune că podul se prăbușește sub cel care spune o minciună când se află sub pod.

București

București, capitala României, este cel mai populat oraș și cel mai important centru industrial și comercial al țării, numărându-se și printre marile orașe din Uniunea Europeană.

Turul în București poate începe cu Grădina Botanică „Dimitrie Brandza”, care gestionează colecții de plante, vii sau conservate, pe o suprafață de 18,2 ha. Ea este organizată în sectoare exterioare specifice (exemple: Decorativ, Plante rare, Flora Dobrogei, Rosarium Iridarium, Taxonomic, Flora Asiei, Plante utile) şi sectoare interioare (Serele, Herbarium, Biblioteca, Centrul de educaţie ecologică).

Foto: Shutterstock.com

Plimbarea poate continua la Muzeul Cotroceni, situat în Palatul Cotroceni. Aici pot fi vizitate spații din fosta mănăstire de la Cotroceni și fostul palat regal de la Cotroceni, unde au locuit regele Ferdinand și regina Maria, cât și colecții de artă veche decorativă europeană.

Prin București nu poți trece dacă nu te oprești și la Palatul Parlamentului, cunoscut înainte de Revoluția din 1989 sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului. Aceasta este a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume. Palatul Parlamentului este deschis vizitării de către turiști și oferă și programe de vizitare în mai multe limbi de circulație internațională.

În București există opțiuni și pentru o simplă plimbare: Calea Victoriei. Una dintre cele mai importante artere din centrul Capitalei, Calea Victoriei se întinde de la Piața Națiunilor Unite până la Piața Victoriei. A fost locul de promenadă preferat de elita țării din vremurile apuse. Aici își dădeau întâlnire oamenii din clasa aristocrată, fiind cunoscute pe atunci balurile ținute la Palatul Cantacuzino, unde artiști, scriitori, gazetari, politicieni sau sportivi își beau cafeaua.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Iulie 2022 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.