Vremurile moderne pe care le trăim astăzi, în care avem la dispoziție cele mai performante tehnologii pe care omul le-a cunoscut vreodată, sunt încărcate și de nostalgie pentru acele timpuri când produsele aveau și o încărcătură artistică. În această categorie se încadrează și discurile de vinil, care se bucură de vânzări tot mai mari și care, după mulți ani, au reușit să detroneze în preferințe CD-urile, forma de înregistrare a muzicii care contribuise la înlocuirea acestora.

Odată cu creșterea vânzărilor privind discurile de vinil, și oferta a devenit mult mai vastă, astfel că în prezent sunt tot mai multe magazine de unde poți achiziționa discuri de vinil second-hand. Pentru a evita unele neplăceri, atunci când cumperi discuri de vinil vechi, îți prezentăm câteva detalii de care să ții cont astfel încât să fii informat înainte de a plăti:

1. Verifică atent suprafața discului de vinil

Starea discurilor de vinil second-hand poate varia: foarte bună, bună sau acceptabilă. Când vrei să cumperi viniluri vechi, trebuie să ții cont și de data la care respectivul disc a fost lansat, pentru că starea acestuia va fi deseori reflectată de acest detaliu. Indiferent că preferi să cumperi discuri de pick-up online, sau îți place să le achiziționezi dintr-un anticariat, întotdeauna trebuie să verifici atent suprafața discului. Aceasta nu trebuie să prezinte zgârieturi profunde și nici denivelări sau deformări întrucât pe acele porțiuni muzica nu poate fi redată. Desigur, vinilurile vechi care au urme de praf sau zgârieturi insesizabile nu vor prezenta probleme la redare.

2. Unde găsești discuri de vinil la reducere?

Deși de-a lungul istoriei unele discuri de vinil s-au vândut cu sume impresionante de bani, tu nu va trebui să faci o asemenea investiție, mai ales pentru că în anticariat găsești mereu prețuri avantajoase și reduceri substanțiale de până la 90%, astfel că poți cumpăra discurile artiștilor tăi preferați cu un buget minim. Printre artiștii care se bucură de reduceri la anticariatul Târgul Cărții, vei găsi nume precum: James Brown, un îndrăgit cântăreț de soul și R&B, Elvis Presley, cunoscut ca Regele Rock 'n' Roll-ului, Prince, dar și cei mai mari compozitori ai muzicii clasice. Acum ai posibilitatea să achiziționezi toate discurile de vinil de care ai nevoie pentru a-ți mări colecția și pentru a te relaxa oricând le vei asculta. În plus, discurile de vinil reprezintă un cadou ideal pe care să îl faci și altor iubitori de muzică din viața ta.

Citeste si:
Primele albume ale trupei Black Sabbath, reeditate pe vinil
Primele albume ale trupei...

3. Viteza de redare

Cea mai des întâlnită viteză de redare este de 33 1/3 rotații pe minut și trebuie să ții cont de aceste specificații atunci când cumperi discuri de vinil, întrucât îți poate afecta experiența de ascultare și poate fi necesar să faci alte setări pe aparatul pe care le vei asculta. Au mai fost lansate discuri de vinil care aveau 48 rotații pe minut dar și unele care erau în culori diferite față de forma actuală. La o analiză, experții au concluzionat că acestea nu aveau aceeași calitate precum discurile de vinil negre, și astfel s-a renunțat la discurile colorate, pe care însă le mai poți găsi în anticariate sau târguri. Prețul poate fi diferit pentru un disc de vinil într-o altă culoare.

4. Informează-te de condițiile returilor

Atunci când achiziționezi viniluri online, există posibilitatea ca la deschiderea coletului sau la prima ascultare să constați că discul de vinil prezintă unele defecte, cum ar fi redarea sunetului, care poate să nu fie pe placul tău, de aceea este important să te informezi despre condițiile practicate de către magazin pentru a face un retur. Dacă în schimb achiziționezi viniluri direct din anticariat, vei avea la dispoziție și un pick-up pentru a testa discurile de vinil înainte de a le achita, astfel încât să te asiguri că se aude așa cum îți dorești. În plus, poți merge și cu cei mici pentru a le prezenta o importantă parte a istoriei muzicale din România.

Citeste si:
[Video] Catalogul muzical al trupei Joy Division, reeditat pe vinil
Video  Catalogul muzical al...

5. Îngrijirea colecției tale de viniluri

Pentru că sunt destul de fragile, trebuie să acorzi o deosebită atenție modului în care manevrezi discurile de vinil dar și condițiilor de depozitare. Este necesar ca discurile să fie așezate în rafturi special concepute pentru acest format, în poziție verticală, departe de umezeală și sursele de căldură. Pentru a te bucura cât mai mult de colecția ta, îți recomandăm să ștergi regulat suprafața vinilurilor de praf și, dacă ai posibilitatea, să le protejezi cu o husă de plastic.

Discurile de vinil sunt o frumoasă parte din istoria muzicală și acestea sunt apreciate de la an la an de tot mai mulți pasionați de muzică. Oferta de discuri pe care magazinele ți-o pun la dispoziție este mereu în creștere, ca tu să îți extinzi colecția de viniluri și să te relaxezi alături de artiștii tăi preferați.

Citeste si:
A apus epoca CD-urilor
A apus epoca CD-urilor

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.