Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, moment în care oamenii rămân fără protecție divină, este ultima zi de vineri înaintea Paștelui, deci ultima vineri din Postul Mare, cea în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. Este denumită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră. Cea din urmă denumire este determinată de faptul că unii creștin aleg să țină post sever, adică post negru. Motivele pentru care este bine să păstrăm acest obicei.

De ce e bine să ținem post negru în Vinerea Mare a Paștelui

Se numește Vinerea Paștilor pentru că este ultima vineri dinaintea Paștelui, Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos și Vinerea Seacă dat fiind că mulți români au obiceiul de a ține post. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină, etapă numită „Triduum Sacrum”, din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sămbăta Mare.

După credința creștină, în această zi a avut loc moartea creatorului, care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc. În această zi, unii enoriași țin post negru.

Preoții recomandă această abstinență, deoarece este jertfa pe care noi, oamenii, i-o aducem lui Iisus Hristos pentru că ne-a mântuit. Un post adevărat nu constă doar în intedicții alimentare, ci și în unele profunde, care implică gânduri și acțiuni negative. Când postim, ne curățăm trupul prin dietă și sufletul prin ușurarea de păcate.

Ce înseamnă post negru?

Postul negru reprezintă acea zi în care nu ai voie să mănânci nimic, nu ai voie să intri în conflict cu cei din jur și, chiar dacă ești provocat, trebuie să te stăpânești. Un creștin adevărat nu se mânie, nu face rău, nu bârfește, nu minte, nu lingușește și nu se răzbună în Postul Paștelui, dar mai cu seamă atunci când ține post negru.

În Vinerea Mare, dacă ții post negru, nu ai voie să adormi pentru a-ți ușura perioada de înfrânare, iar mâncarea pe care doreai să o mănânci trebuie să o împarți celor nevoiași. De reținut este că nu ai voie nici să o păstrezi și să o pregătești în următoarea zi.

Preoții și medicii recomandă ca postul negru să nu fie ținut de către persoanele care au probleme de sănătate. Din partea părinților mai vine un sfat și pentru cei care pot, din punct de vedere medical, să bifeze acest proces: cei care simt că nu pot rezista fără mâncare, să consume o bucată de anafură sau o masă de post, fără a mânca pe săturate.

Citeste si:
Postul Paștelui a început! Ce alimente trebuie să evite creștinii
Postul Paștelui a început! Ce...

Ce este postul?

Exista 4 posturi peste an, cele mai importante fiind Postul Pastelui și Postul Crăciunului, apoi Postul Adormirii Maicii Domnului și Postul Sfintilor Apostoli Petru și Pavel, cu datele de începere stabilite în Calendarul Ortodox.

Postul se mai practica miercurea și vinerea, iar în unele cazuri și lunea. Este un obicei la fel de străvechi precum Adam și Eva. Dumnezeu i-a îndemnat pe cei doi la post prin înfrânarea dorinței de a gusta din Pomul Cunoașterii. Și Iisus Hristos a postit 40 de zile și nopți, înainte de a începe propovăduirea Evangheliei.

În tradiția ortodoxa, postul se practica în scopul curățării sufletești de patimi în vederea apropierii de Dumnezeu și, dacă duhovnicul (preotul), prin Sfânta Spovedanie incuviinteaza, postul poate permite dobândirea Sfintei Impărtășanii cu Tainele lui Hristos.

Citeste si:
Zile libere de Paște 2023. Cât durează minivacanța românilor și...
Zile libere de Paște în 2023....

În primul rand, postul constă în abținerea de la vicii, pocăință pentru greșelile proprii, rugăciune mai multa, vorba mai putina, fapte bune, frecventarea slujbelor și un regim alimentar din care omul sănătos va exclude carnea, ouăle și produsele lactate. Postul adevărat presupune și excluderea uleiului si ajunarea.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.