Când ne referim la cereale, vorbim de cea mai numeroasă familie de plante, ce include aproximativ 6.000 de specii. Totodată, cerealele reprezintă cele mai răspândite culturi din domeniul agricol, putând fi întâlnite în exploatații din întreaga lume. Cele mai cunoscute plante din familia cerealelor sunt grâul, porumbul, orzul, ovăzul, secară și multe altele, toate având un rol esențial în alimentația oamenilor dar și a animalelor.

România se numără printre cei mai importanți producători de cereale la nivel mondial, majoritatea terenurilor agricole fiind cultivate cu plante din această categorie. Ținând cont de aceasta, ne-am gândit că ți-ar fi utile câteva sfaturi esențiale referitoare la cultivarea cerealelor.

Pregătirea terenului

Înființarea unei culturi începe cu pregătirea terenului, care se face cât mai timpuriu, astfel încât lucrările să fie finalizate la începutul perioadei optime de semănat. Dacă terenul nu a mai fost folosit până atunci pentru culturi agricole, acesta se curăță de vegetație și se nivelează. Vor fi defrișați arborii și tufișurile, se vor îndepărta buturugile și se vor înlătura buruienile și celelalte plante. Apoi, terenul se sapă pentru îndepărtarea stratului vegetal, după care se nivelează. În cazul terenurilor care au fost cultivate în sezonul precedent, lucrările vor începe prin curățarea resturilor vegetale rămase în urma recoltării.

Următoarea etapă a pregătirii solului este aratul, care are rolul de a asigura o mai bună absorbție a apei în sol și o mai bună aerare. După arat, se trece la discuirea terenului, operațiune ce are ca scop mărunțirea bulgărilor de pământ și omogenizarea solului, iar la final se face pregătirea patului germinativ.

Administrarea îngrășămintelor

Încă din faza germinativă, plantele au nevoie de substanțe nutritive pe care și le extrag din pământ, astfel că solul trebuie să conțină cantitățile optime de nutrienți. Pentru aceasta, este necesară administrarea de îngrășăminte, operațiune denumită „fertilizare”. Tipurile și cantitatea de îngrășăminte diferă în funcție de culturi și de proprietățile solului, acestea substanțe putând fi administrate atât înainte de semănat, cât și pe parcursul perioadei de vegetație.

Citeste si:
Patru paşi importanţi pentru o calitate mai bună a vieţii
Patru paşi importanţi pentru...

Pe lângă îngrășămintele de bază, se recomandă și administrarea de îngrășăminte foliare, care vin în completarea acestora, aducând un plus de microelemente ce ajută la creșterea și dezvoltarea plantelor. Un exemplu elocvent în acest sens este îngrășământul foliar Plonvit Active pentru cereale, disponibil în mai multe variante, adaptate diferitelor soiuri cultivate.

Alegerea semințelor

Alegerea semințelor este un alt pas important, întrucât evoluția culturii și productivitatea depind într-o bună măsură de calitatea acestora. Este recomandat să folosești semințe din soiuri superioare, cu o rezistență mai mare la boli și dăunători, un ritm de creștere accelerat și o productivitate mare. De asemenea, este important ca semințele să fie tratate înainte de a fi plantate, pentru a avea o culturi mai rezistentă și mai sănătoasă.

Citeste si:
Criza cerealelor crește tensiunea în Parlament. Discursul lui Petre...
Criza cerealelor crește...

Poți achiziționa semințe deja tratate sau le poți trata tu, prin aplicarea unor soluții speciale. Semințele trebuie tratare cât mai aproape de perioada de însămânțare, pentru ca efectul substanțelor administrate să fie maxim. Aceste substanțe fac semințele mai rezistente în perioada de germinare și stimulează creșterea plantelor, astfel încât acestea să treacă mai ușor de perioada în care sunt mai vulnerabile în fața atacurilor bolilor și dăunătorilor.

Semănatul

În funcție de perioada optimă pentru semănat, cerealele se împart în două categorii, mai precis cerealele de toamnă și cele de primăvară. Plantele din prima categorie se însămânțează la sfârșitul verii sau în primele zile de toamnă, putându-se dezvolta la temperaturi mai scăzute, de până la 10 grade Celsius. Cerealele de toamnă sunt mai productive, întrucât utilizează mai eficient substanțele nutritive din sol și rezervele de apă, având la dispoziție o perioadă mai îndelungată pentru a se dezvolta.

Citeste si:
Biden califică drept scandaloasă decizia Rusiei de a suspenda...
Biden califică drept...

De cealaltă parte, cerealele de primăvară se însămânțează de timpuriu, la debutul sezonului agricol. Perioada optimă de însămânțare este cuprinsă între jumătatea lunii februarie și jumătatea lui martie, astfel încât culturile să aibă timpul necesar să se dezvolte până spre sfârșitul verii și începutul toamnei.

Urmând acești pași, poți spera la o recoltă bogată, însă pentru a ajunge la acest rezultat nu trebuie să neglijezi nici celelalte lucrări necesare pe tot parcursul perioadei de dezvoltare.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Aprilie 2022 - 05 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.