Buna Vestire este celebrată astăzi în toate colțurile țării de credincioși. Din bătrâni se spune că în această zi nu trebuie să ne certăm și că ziua este aducătoare de vești bune. Totodată, cei care au ținut postul până acum azi au dezlegare la pește.

Superstiții și tradiții de Buna Vestire

Sărbătoarea Bunei Vestiri, în greacă, Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, în prezent solemnitatea Bunei Vestiri, numită și Ziua Doamnei, Sărbătoarea Întrupării sau Conceptio Christi, comemorează vizita arhanghelului Gavriil la Fecioara Maria, pe care a informat-o că va fi mama lui Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Conform evangheliei după Luca 1:26, Buna Vestire a avut loc „în a șasea lună” a sarcinii Elisabetei, mama lui Ioan Botezătorul.

Atât tradiția catolică cât și cea ortodoxă localizează Buna Vestire în Nazaret, dar locul exact diferă. În tradiția catolică punctul de referință este marcat de Bazilica Bunei Vestiri, iar în tradiția ortodoxă de biserica ortodoxă grecească a Bunei Vestiri.

Buna Vestire reprezintă o temă fundamentală în arta creștină în general, mai ales în arta mariană a bisericii catolice, în mod special în timpul Evului Mediu și al Renașterii.

La început, creștinii au sărbătorit în zile diferite Buna Vestire. Dacă unii o celebrau în ajunul Bobotezei, în data de 5 ianuarie, alții, mai ales în unele Biserici din Apus precum cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie.

E ziua în care se aude cucul cântând

Cât despre tradiții, cucul are și el o semnificație aparte privind acest eveniment biblic. Se spune că atunci când pasărea îți cântă în spate, când ai stomacul gol, este semn rău. Alții obișnuiesc să numere de câte ori își cântă cucul numele, așa încât să descopere câți ani vor mai avea de trăit.

Citeste si:
Vineri 13. De ce este considerată o zi cu ghinion
Vineri 13. De ce este...

Tot din bătrâni e lăsat că flăcăii și fetele îl puteau întreba pe cuc când se vor căsători, iar în funcție de cântecul lui puteau afla anii de așteptare. Totodată, cu ocazia acestei sărbători, cu toții știm că trebuie să mâncăm pește. În Postul Mare există două astfel de dezlegări: de Buna Vestire și de Florii.

Fiind dezlegare la peşte, se spune că acela care gustă peşte astăzi se va simţi tot anul ca peştele în apă. În popor se mai spune că de Buna Vestire pescarii nu au voie să arunce mămăliga în apă, pentru ca mor peştii.În plus, este ziua în care e bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor şi pentru a avea spor în casă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Martie 2022 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.