Drumeţiile de o zi sunt prilejuri perfecte pentru sfârşitul de săptămână. Laşi în urmă agitaţia oraşului din zilele săptămânii, te urci în maşină şi te îndrepţi către munte. Din fericire, relieful ţării noastre îţi pune la dispoziţie o mulţime de opţiuni. Acolo sus, însă, peisajul superb vine cu un preţ: condiţiile sunt mai grele decât cele cotidiene. Iată de ce chiar şi în bagajul pentru o zi trebuie să ai câteva lucruri esenţiale pentru a te întoarce cu bine.

 

Rucsac

Rucsacul este obiectul care te ajută să transporţi toate cele necesare pentru drumeţie. Întrucât vorbim de o excursie de o zi, acesta trebuie adaptat la dimensiunile potrivite, cu un volum aproximativ între 20 şi 35 de litri, deoarece condiţiile de mers nu pot fi întotdeauna cele mai bune. Foarte important este însă să fie un model ergonomic, uşor de purtat, confortabil, care să distribuie uniform sarcina pentru a nu pune o presiune suplimentară pe anumite zone ale coloanei tale vertebrale. Cureaua de şold ajută la eliberarea tensiunii de pe umeri. Materialul ar trebui să fie impermeabil sau să dispună de o husă de acest tip. Cu cât are mai multe buzunare, cu atât este mai practic, nu doar la interior ci şi în exterior.

Vestimentaţie

Indiferent de hainele pe care le porţi pe drum, urcatul pe munte impune o disciplină aparte cu privire la vestimentaţie. Pornind de la bază, oricât de comozi ar fi pantofii tăi sport preferaţi, alegerea corectă este un model de încălţăminte de trekking. Acestea sunt gândite să îţi ofere stabilitate indiferent de suprafaţa pe care calci, de condiţiile de vreme şi de temperatură. Când vine vorba de haine, criteriul esenţial pentru orice articol de suprafaţă este windproof. Pantalonii, hanoracele şi gecile rezistente la vânt te ajută să treci cu bine peste traseele uşoare până la medii. Şi în acest caz materialele impermeabile îţi aduc un plus de linişte în caz că te prinde o ploaie spontană în vârf de munte. Îmbrăcămintea termică nu trebuie să lipsească din bagaj, indiferent de sezon, deoarece diferenţa de temperaturi dintre baza şi vârful muntelui este considerabilă.

Hidratare

Cu cât depui mai mult efort, cu atât pierzi mai mult din rezerva de apă a organismului. Deshidratarea este unul dintre cele mai mari pericole la care te poţi expune pe munte. Ca să nu ajungi în această situaţie, asigură-te că ai o rezervă suficientă de apă de băut la dispoziţie. Apa de izvor este cea mai bună soluţie – evită alcoolul şi sucurile care nu doar că nu potolesc setea, dar grăbesc procesul de deshidratare.

Alimentaţie

Energia pe care o pierzi prin efort poate fi recuperată prin hrană. În funcţie de durata şi dificultatea traseului vei putea alege alimentele potrivite. Dacă simţi nevoia de proteină, un sandviş cu carne este suficient. Batoanele energizante sau amestecul de nuci şi fructe deshidratate sunt soluţii la îndemână în orice condiţii. Muntele este unul dintre puţinele locuri în care dulciurile nu sunt doar tolerate, ci chiar recomandate. Alege un desert care să-ţi refacă glicemia şi să-ţi dea o doză de energie instant, cum sunt delicioasele perniţe umplute cu cremă de cacao.

Citeste si:
De ce a plecat Mara Bănică în vacanță fără soț. Fanii nu se...
De ce a plecat Mara Bănică în...

Accesorii

Am lăsat accesoriile pentru final. La capitolul vestimentaţie am amintit doar articolele care te ajută să treci cu bine peste vremea rea. La munte însă nici vremea bună nu este inofensivă. Gândeşte-te doar că eşti mai aproape de razele soarelui cu câteva sute bune de metri faţă de litoral. Aşadar, dacă nu concepi să stai la plajă fără ochelari de soare cu protecţie UV dovedită, acelaşi lucru trebuie să te preocupe şi la munte. Şapca şi ochelarii te protejează de exploziile solare şi nu trebuie să lipsească din bagajul tău de o zi.

Dacă ai bagajul potrivit, singura preocupare în drumeţie este să te bucuri de frumuseţea muntelui. Îmbracă-te corespunzător şi asigură-ţi necesarul de alimente şi hidratare pentru a te bucura de excursia ta de o zi.

Citeste si:
Munți de gunoaie lăsate de elevi în autocar, după o excursie de o zi
”Munți” de gunoaie lăsate de...

Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Ianuarie 2022 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.