Realitate: Există o pereche de adidași de alergare care te vor motiva să alergi. Un adidas care te va însoți pe sute de kilometri, având grijă de picioarele tale și îmbunătățind fiecare antrenament. 

Cum poți găsi acești adidași magici? „Ar trebui să alegeți un pantof care să vă protejeze și să vă susțină anatomia unică”, spune Ian Klein, fiziolog de exerciții specializat în antrenament încrucișat și prevenirea rănilor la Universitatea Ohio. Asta înseamnă că nu trebuie să alegem adidașii pe baza designului (deși, sincer, este important) sau a comentariilor. Pune-ți tot efortul și conștiința pentru a găsi stilul potrivit.

1. Limitează-ți opțiunile

Acest lucru este ușor și destul de evident: dacă ai de gând să alergi, cauți să te echipezi cu adidași conceputi pentru alergare, nu pentru antrenament (sau pentru plimbare, pentru zi cu zi etc.).

Adidași Nike bărbați

Adidașii de alergare sunt ideali pentru mișcarea liniară și ar trebui să fie confortabili pentru a vă oferi sprijin în timp ce lucrați printr-un model de mișcare, potrivit lui Emily Hutchins, antrenor al clubului Nike Run. Pantofii de antrenament, pe de alta parte, ofera stabilitate miscarilor multidirectionale, cum ar fi genuflexiuni, fandari sau pasi laterali.

2. Concentrează-te pe senzații

Doar adidașii de alergare potriviți ar trebui să arate ca o extensie naturală a corpului. „Dacă un adidas este inconfortabil, vei observa disconfortul înainte de fiecare pas”, spune Chris Bennett, director senior Nike Global Running, cunoscut și sub numele de Coach Bennet. Asta obligă corpul să compenseze postura, care vă poate afecta mersul natural și poate duce, de asemenea, la răni, adaugă el.

Adidași Nike bărbați

Adidașii care oferă stabilitate pot fi adecvați în funcție de pronație, dar poate că cei pe care i-ai încercat îți provoacă disconfort sau frecare la spatele gleznei, spune Lee Welch, un terapeut fizic specializat în leziuni ale extremităților inferioare și coproprietar al The Running PTs. Încearcă să te plimbi puțin cu adidașii atunci când îi încalți prima dată (dacă îi poți încerca pe o bandă de alergare, mult mai bine) sau verifică dacă magazinul are o politică flexibilă de schimb și retur care să-ți permită să-i încerci mai bine acasă.

Citeste si:
În jur de 100 de mărci și companii globale s-au retras de pe piața...
În jur de 100 de mărci și...

3. Găsește-ți mărimea

Când vine vorba de adidași, dimensiunea este importantă.

Dacă porți mărimi prea mici, s-ar putea să apară vezicule sau să ajungi cu unghiile negre. Alergarea cu un număr prea mare va face ca picioarele să-ți alunece înăuntru sau să nu poată absorbi bine șocul.

Și cum este o mărime bună? „Ar trebui să existe un spațiu între degetele de la picioare și vârful adidașilor”, spune Lee Welch. „Acest lucru se datorează faptului că pantofii sunt proiectați să se plieze sub degetele picioarelor, nu mai în spate.” De asemenea, trebuie să poți mișca degetele de la picioare. Dacă nu poți, sunt prea mici, așa cum susține Welch.

Sfat profesionist: Indiferent dacă te afli într-un magazin sau comanzi online, cel mai bine este să încerci adidașii după o sesiune de alergare sau noaptea. În timpul zilei, picioarele tale se umflă la fel ca în timpul alergării, spune Welch. Dacă îi încerci înainte de alergare sau la prima oră dimineața, perechea de adidași poate ajunge să fie prea strâmtă.

Citeste si:
Ce să știi înainte de a te apuca de alergat
Ce să știi înainte de a te...

4. Fii conștient de posibilele probleme ale picioarelor

Anatomia piciorului și felul în care alergi pot face diferența atunci când vine vorba de alegerea adidasului perfect. Vă explicăm cum să faceți față unor probleme comune:

Suprapronația sau subpronația

Toată lumea are nevoie de un grad sau altul de pronație. Când alergi, piciorul se mișcă în mod natural dintr-o poziție culcat (înăuntru) când atinge pământul într-o poziție supinată (în exterior) când stai în picioare. Welch spune că această schimbare naturală ne face abili și capabili să alergăm pe terenuri denivelate și, mai presus de toate, „este o modalitate prin care organismul poate absorbi forța și evita rănirea”.

Problemele apar atunci când pronația este excesivă. Potrivit lui Welch, dacă piciorul tinde la suprapronație (se înclină excesiv prin înclinarea spre interior), crește riscul de a suferi de fasciită plantară, frecarea benzii iliotibiale, sindrom piriform, dureri de genunchi sau dureri la tibie. Pe de altă parte, specialistul avertizează că dacă piciorul supinează excesiv, articulațiile nu se mișcă pentru a absorbi impactul și cea mai mare parte a greutății cade pe marginea exterioară a piciorului, ceea ce ar putea provoca mici fracturi. Oricare dintre aceste leziuni ne poate lasa fara activitate saptamani sau luni, asa ca trebuie evitate cu orice pret.

Citeste si:
Adidașii cu platformă, alegerea elegantă și comodă a acestui sezon
Adidașii cu platformă,...

Adidași Nike bărbați – idei & reviews

Suprapronatorii preferă adesea pantofi de stabilitate cu o talpă intermediară fermă, care ajută la prevenirea aplecarea piciorului prea mult spre interior. Profilurile în care predomină supinația preferă de obicei adidașii neutri, care oferă mai multă amortizare (dar mai puțin suport) și absorbție a șocurilor.

Picioare plate sau punți înalte

Dacă aveți picioare plate, Welch recomandă să purtați pantofi cu puțin mai mult sprijin. Pe de altă parte, oamenii cu arcade înalte „pot purta de obicei orice doresc și se vor simți confortabil în pantofi neutri”.


Despre autor:


Ultima actualizare: 6 Decembrie 2021 - 04 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.