Timpul petrecut în facultate de către studenți se poate dovedi esențial pentru procesul de formare, dar unul dintre aspectele cele mai importante la care aceștia trebuie să fie atenți este formarea unei experiențe, în piața muncii, încă din adolescență. Din acest motiv, internshipurile sunt extrem de importante pentru dezvoltarea studenților.

Conform datelor din Statele Unite, 60% dintre studenți participă la un internship în timpul facultății. Chiar dacă acea perioadă e una intensă, cu multe cursuri și seminarii, cu descoperirea de prieteni noi, e important ca studenții să-și facă timp și pentru a acumula experiență pe piața muncii. Dincolo de cunoștințele teoretice pe care ți le poate da facultatea, e important ca foarte devreme să-ți dai seama cum arată mediul de lucru, care sunt cerințele managerilor și cum te adaptezi la acestea.

Câți tineri care fac internship se angajează

Dincolo de acumularea de experiență, ceea ce poate duce la un parcurs mai sigur după absolvire, domenii importante din economie au o tradiție în a angaja internii pe care-i au. Chiar dacă, în calitate de student, faci un stagiu de 3 luni sau 6 luni, trebuie să te gândești dacă vrei pe mai departe să muncești la acea companie. De exemplu, în lumea consultanței financiare, cele mai mari companii, precum EY, KPMG, PwC sau Deloitte preferă să angajeze tinerii care au măcar o experiență de internship. Astfel, 80% din angajații acestor firme au fost interni înainte de a primi un job permanent. De asemenea, în domeniul tehnologiei există o preferință spre acest parcurs.

Un internship permite tinerilor să capete experiență, să poată să facă greșeli într-un mediu competitiv, iar angajatorilor le oferă mai multă flexibilitate și capacitatea de a face training mai ușor. 80% din angajații Facebook au avut un internship, la fel ca și 78% din cei care sunt la Google. Majoritatea companiilor privesc programele de internship ca o metodă de recruitment foarte bună, pentru că poți să identifici oameni fără experiență, care încă nu sunt căutați de alte firme și să-i formezi de la început.

În România, companii precum Banca Transilvania, Coca-Cola sau NTT DATA Romania sunt cunoscute pentru faptul că oferă locuri de practică pentru studenți. Daniel Metz, Președinte al Consiliului de Administrație NTT DATA, spune, vorbind despre colaborarea dintre universități și companie, că: „În toți acești ani, pe lângă faptul că am angajat mulți absolvenți, am oferit și o sumedenie de locuri de practică pentru studenți. Nu în ultimul rând, deși banii ce vin dinspre Uniunea Europeană sunt mai puțini, avem programe de cercetare sprijinite de noi, în care analizăm exact felul în care ar trebui integrați absolvenții în piața muncii. Și toate astea reprezintă eforturi pe care noi le facem, pentru că eu cred în principiul care spune că nu poți să iei resurse de pe piață și să generezi valoare adăugată fără a oferi ceva înapoi”.

Citeste si:
De ce a renunțat Anisia Gafton la facultate: „Când vii în clasă...
De ce a renunțat Anisia...

În plus, orice student care are ocazia să facă un internship trebuie să ia acel rol în serios. Jay Samit, antreprenor în serie din Statele Unite, spunea despre acest lucru faptul că „primul lucru pe care-l spun internilor în prima lor zi e că internshipul e doar în CV-ul lor. Din punctul meu de vedere ei sunt membri cu normă întreagă ai echipei mele. E uimitor să vezi cât de mult muncesc și cât de mult cred în contribuția lor”.

Ce poți învăța la un internship

Brent McCready, marketing specialist la Cisco, a scris despre 4 lucruri pe care le înveți în timpul internshipului, care te pot diferenția în viață. În primul rând, el menționează faptul că un internship te poate învăța să ieși din mulțime. Dacă în clasă, în liceu sau la facultate, te poți evidenția mai ușor, la locul de muncă înveți să pui întrebări, să asculți, să primești feedback constructiv și să fii responsabil pentru acțiunile tale. Cei mai buni studenți pun multe întrebări în timpul unui internship pentru a absorbi maximul de potențial din acea experiență, indiferent dacă la final se va oferi un loc de muncă sau nu.

Citeste si:
Universitatea din Craiova revine la cursurile online pentru a...
Universitatea din Craiova...

Un al doilea argument în favoarea unui internship e că acesta reușește să schimbe mentalitatea. Dacă în școală suntem învățați să aflăm mai întâi despre „Ce” e un subiect, la locul de muncă de multe ori problemele încep cu „De ce?”. Astfel, capacitatea de gândire critică și analiză crește și se schimbă mentalitatea de învățare pe care o ai în facultate.

Nu în ultimul rând, un internship te învață să comunici. Dacă la facultate ești într-un mediu protector, unde te duci către profesori dacă ai întrebări, iar aceștia au cumva în fișa postului să-ți răspundă, la locul de muncă trebuie să navighezi printre oameni ocupați, oameni care nu sunt neapărat dispuși să te învețe sau, mai ales, să identifici oamenii alături de care să stai. Astfel, orice student își poate îmbunătăți capacitățile de comunicare pentru că navighează acest mediu matur și fără aparentă plasă de siguranță la locul de muncă.

Citeste si:
Studenții solicită majorarea burselor din cauza costurilor de trai
Studenții solicită majorarea...

Alegerea internshipului ține de fiecare persoană în parte, dar e foarte important ca acesta să nu fie făcut doar de dragul de a-l bifa în CV. E esențial ca un internship să fie făcut la o companie în care crezi, despre care te-ai documentat, iar în timpul acelei perioade să ai un scop anume, să simți că faci parte din ceva mai mare și să dai totul.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Septembrie 2021 - 04 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.