Să fim sinceri: a bea alcool poate fi distractiv. Dar prea mult alcool poate duce la accidente și probleme de sănătate pe termen lung. Chiar și consumul de cantități mici de alcool poate crește riscul anumitor boli.

Indiferent dacă preferați să beți câte un Aperol Spritz din când în când sau câte un pahar de vin la fiecare sfârșit de săptămână, urmați aceste sfaturi pentru a consuma alcool în siguranță.

1. Înțelegeți atât cantitatea de alcool pe care o beți, cât și cât ar trebui să beți

Consumul de alcool poate face parte dintr-un stil de viață sănătos, atâta timp cât învățați cât de mult puteți despre efectele alcoolului asupra corpului.

Specialiștii recomandă adulților sănătoși să nu bea mai mult de 10 băuturi pe săptămână și nu mai mult de 4 băuturi într-o singură zi, pentru a reduce riscul pe tot parcursul vieții de a provoca vătămări sau leziuni cauzate de alcool.

O băutură conține aproximativ 10 grame de etanol (alcool), care este cantitatea pe care corpul dvs. o poate procesa în 1 oră. Cât de mult alcool puteți bea depinde de vârstă, greutate, sex și cum vă simțiți în acel moment.

A bea mai mult decât doza zilnică recomandată vă poate crește riscul de accidente, vătămare sau mahmureală. Dacă beți prea mult în mod regulat, crește și riscul de a dezvolta o afecțiune cronică pe termen lung, cum ar fi boli de inimă, cancer, boli de ficat, boli mintale sau leziuni cerebrale.

2. Mâncați înainte (și în timpul) sesiunilor de băut

Alcoolul pătrunde în fluxul sanguin prin stomac și intestinul subțire. Dacă stomacul dvs. este gol când începeți să beți, alcoolul va intra mai rapid în sânge. Așadar, este o idee bună să mâncați înainte de a consuma prima băutură și în timp ce beți. Pentru a profita la maximum de amestecul de alimente și alcool:

3. Numărați-vă băuturile

Este ușor să beți mai mult decât vă dați seama. O băutură este o cutie sau o sticlă de bere cu tărie medie, 100 ml de vin sau un shot de 30 ml de băuturi spirtoase. Băuturile servite în baruri sau restaurante conțin adesea mai mult de o băutură standard.

Stabiliți-vă o limită de băuturi și respectați-o. Evitați să beți în runde (mai ales cu prietenii care beau prea mult). Încercați să vă terminați băutura înainte de a începe alta, mai degrabă decât să reumpleți paharul.

4. Încetiniți-vă aportul cu băuturi fără alcool

Cantitatea de alcool din sânge (concentrația de alcool din sânge sau BAC) influențează modul în care alcoolul vă afectează. Cu cât BAC este mai mare, cu atât sunteți mai expus riscului de vătămare sau supradozaj.

Corpul dumneavoastră poate procesa doar 1 băutură pe oră. Cu cât beți mai repede, cu atât este mai mare BAC-ul. Pentru a vă menține în siguranță, încetiniți consumul de alcool la 1 băutură pe oră. Puteți face acest lucru prin:

Citeste si:
Tavi Clonda, declarații după ce Gabriela Cristea a fost acuzată că...
Tavi Clonda, declarații după...

  • consumul de băuturi nealcoolice


  • a bea apă pentru a vă potoli setea, înainte de a începe să beți alcool


  • a opta pentru băuturi cu conținut scăzut de alcool


  • a sorbi, mai degrabă decât a înghiți


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 August 2021 - 05 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.