Există soluții care îți pot asigura confort termic în casă în zilele caniculare de vară, fără investiții mari și fără să faci modificări majore în locuință. Sunt multe metode care pot regla temperatura din interior, fără ca acestea să presupună un consum ridicat de energie.

Ventilația aerului

Se poate asigura o temperatură interioară confortabilă folosind metode la îndemână. După ce ai aerisit corect, folosește un ventilator pentru camera, ce contribuie la circulația aerului în interior. Foarte eficient și silențios, acesta nu are nevoie de montaj, îl poți muta ușor în orice loc din casă și costă puțin, astfel că ai putea avea unul pentru fiecare încăpere. În felul acesta, ventilatorul te va ajuta să menții o temperatură uniformă în casă mobilizând aerul rece, care este mereu mai greu decât cel cald.

Un mediu neplăcut în interior este cauzat de doi factori: umezeala și căldura. Ventilația corectă și la orele potrivite poate elimina o bună parte din problemă.

Aerisirea eficientă a casei nu înseamnă doar deschiderea ferestrelor, ci crearea unor curenți de aer în interior care să mobilizeze cu adevărat aerul și să-l primească. Asta se poate face doar producând ceea ce numim „curent” – prin deschiderea tuturor ușilor și ferestrelor din casă pentru cel puțin 30 de minute, la ora la care temperatura exterioară este cea mai scăzută. Puțini știu asta, dar valoarea minimă nu este înregistrată noaptea, ci exact înainte de răsăritul soarelui.

Aport natural de aer rece

Poți alimenta aerul din casă cu aer mai rece din zonele umbrite ale casei, din baie sau de pe hol, iar ventilatorul poate face asta mai eficient, creând curenți de aer. Ia în calcul că podelele sunt mereu mai reci, în mod natural, iar zonele din casă acoperite cu gresie, piatră naturală sau pachet pot răci aerul, pe care fluxul de aer mobilizat de ventilator (eventual de genul celor montate în tavan) îl duc în toată casa. Același efect îl au și pereții interiori sau cei exteriori care sunt orientați spre nord.

Daca ai terasă, udă podeaua acesteia. Prin evaporarea apei căldura este disipată, iar aerul se răcorește. Exact același efect îl vei obține și dacă vei șterge gresia cu un mop curat, cu apă simplă. Un astfel de tratament poate scădea temperatura din casă cu 2-3 grade. Nu este nicio minune, pur și simplu nu faci decât să aplici legi elementare din termodinamică.

Citeste si:
Vrei să achiziționezi o locuință? Iată cum te asiguri că plătești...
Vrei să achiziționezi o...

Umezeala este cea care face temperatura crescută greu de suportat. O poți reduce simplu punând în funcțiune pentru zece minute hota din bucătărie, la viteză maximă. Combinate, cele două strategii – puse în practică de două-trei ori pe zi – pot menține temperatura interioară la un nivel confortabil și cu un consum extrem de redus de energie.

Un truc genial poate fi acela de a așeza în dreptul fluxului de aer al ventilatorului un bol cu gheață. Aerul se va primeni și se va răcori considerabil!

Acoperă ferestrele, dar nu oricum

Temperatura în interior nu crește din cauza luminii exterioare, ci din cauza radiațiilor UV și infraroșii. Acoperă sticla ferestrelor, inclusiv a celor duble, cu folie care respinge radiațiile. Aceasta trebuie aplicată pe partea exterioară a ferestrelor. Folia de aluminiu pusă pe interior reflectă doar o mică parte a radiațiilor cu efect termic, dar se încinge foarte tare și degajă căldură în interior. În plus, blochează complet lumina și te obligă să folosești sursele artificiale în interior.

Citeste si:
Prognoza meteo pentru ziua de marți, 21 septembrie. Răcirea vremii...
Prognoza meteo pentru ziua de...

Chiar și cele mai eficiente becuri produc căldură, deci efectul de răcorire dispare. În schimb, foliile lasă lumina să treacă, blocând complet transportul de căldură.

Plantele de interior, un aliat

Cele mai utile în reglarea temperaturii interioare sunt plantele cu frunze late. Acestea nu reduc temperatura, dar au o capacitate excepțională în a regla nivelul de vapori de apă din interior, iar prin aceasta controlează extrem de eficient umezeala și contribuie la realizarea confortului termic.

În plus, plantele au capacitatea de a purifica aerul, de a produce ioni negativi și de a elimina noxele și factorii poluanți (praf, particule fine, vapori chimici).

Este dovedit că o cameră de dimensiuni medii în care se află o plantă ale cărei frunze, puse împreună, formează o suprafață de circa un metru pătrat va avea un aer la fel de curat ca o încăpere în care funcționează un purificator de aer electric. Circa 15 de frunze de ficus fac acest metru pătrat ideal, pentru că acestea sunt la fel de active pe ambele lor fețe.

Citeste si:
Sfaturi pentru a crea senzația de răcoare în zilele caniculare de...
Sfaturi pentru a crea...

Poți amplifica acest beneficiu curățând periodic frunzele plantelor de apartament.

Ia în calcul că organismul uman percepe diferențe de temperatură de 1,5 grade Celsius, iar de cele mai multe ori confortul și inconfortul termic depind de această foarte mică diferență, care poate fi realizată simplu, ușor și fără costuri.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Iulie 2021 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.