Amenajarea locuinței, ulterior realizării construcției conform proiectului tehnic, aduce în atenție nevoia autorizării lucrărilor. Orice lucrare ce necesită autorizare are în vedere caracteristicile de siguranță pe care trebuie să le îndeplinească o construcție, așa că respectarea pașilor de autorizare ar trebui să nu fie trecută cu vederea. Iată care sunt situațiile în care ai nevoie de autorizație și ce ar trebui să ai în vedere.

1. Modificări sau extinderi la nivelul acoperișului

Dacă vrei să modifici ceva la structura acoperișului sau să extinzi suprafața, atunci ar trebui să obții și autorizația. Aceasta este necesară indiferent de materialele folosite sau de alte considerente, pentru că de fapt ea vizează încărcarea suplimentară atribuită construcției. Pentru a fi sigur că acoperișul tău se încadrează în normele impuse pentru autorizare, ar trebui să te orientezi spre gama de acoperișuri ușoare, cum ar fi țigla metalică. Acest material este destul de comun, drept pentru care vei vedea că Mathaus are si tigla metalica, dar și alte materiale care să îți ofere confortul utilizării și pe cel al punerii în operă. Ar trebui, de asemenea, să iei în calcul toate materialele care fac parte din structura acoperiș, inclusiv izolația, și să le integrezi într-un calcul structural realizat de un proiectant, astfel încât să vezi cât de mari sunt schimbările pe care vrei să le faci la nivelul construcției existente, iar mai apoi să soliciți autorizarea cu tot cu soluțiile constructive propuse.

2. Modificări la nivelul pereților interiori

Dacă este vorba despre construirea unor pereți noi, de compartimentare, nu vei avea nevoie de autorizație, deoarece aceste structuri sunt ușoare și nu contribuie la sporirea greutății proprii a construcției. Aceștia sunt realizați în general din rigips și sunt construiți strict pentru a delimita spațiile, fără a prelua sau gestiona încărcări.

Problemele cu autorizarea apar însă la nivelul pereților interiori de susținere care, prin natura lor, trebuie să existe așa cum au fost ei calculați în proiect. Din acest motiv nu este permisă dărâmarea pereților structurali, pentru că ei trebuie să existe tocmai pentru a prelua încărcări și pentru a le distribui la rândul lor zidurilor și fundațiilor. Chiar și pentru construirea unor astfel de pereți este necesară autorizația, deoarece ei pot încărca suplimentar o construcție, fiind structuri cu o oarecare masivitate.

Citeste si:
Subprefectul Sălajului a murit strivit de acoperișul unui foișor
Subprefectul Sălajului a...

3. Modificări la nivelul sistemelor de încălzire

Ca și în cazul racordării inițiale la utilități, înainte de construirea efectivă a casei, va fi nevoie de același lucru chiar și pentru montarea unor elemente care să îmbunătățească caracteristicile locuinței. Confortul termic este unul dintre aceste aspecte, drept pentru care vei avea nevoie de autorizație pentru montajul unei centrale termice sau a unui boiler, pentru a te bucura de confortul dorit.

Pentru a face acest lucru va fi nevoie să realizezi o anumită documentație, pe care să o depui la autoritățile abilitate, pentru a se stabili în ce măsură este de sigură soluția pe care dorești să o implementezi.

4. Construirea unor facilități noi

Chiar dacă pe terenul deja construit există o casă, în ipoteza în care vei dori să construiești dependințe sau alte facilități acestea vor avea nevoie de o autorizare suplimentară. În cadrul acestei etape se va clarifica de fapt dacă terenul este suficient de stabil pentru a putea rezista construirii, deoarece în cele mai multe dintre cazuri tasarea solului și forfecarea sunt eforturi pe care terenul nu le poate suporta.

Citeste si:
VIDEO Incendiu la acoperişul clădirii Palatului Administrativ din...
VIDEO Incendiu la acoperişul...

Autorizarea poate fi dificilă și greoaie însă este una dintre etapele peste care nu se poate trece, mai ales dacă vrei să beneficiezi de o construcție durabilă și sigură. Ia în calcul aceste detalii și valorifică informațiile, fiind pregătit în permanență pentru cerințele ce derivă din schimbările pe care vrei să le implementezi.


Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Aprilie 2021 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.