Ziua de 1 ianuarie 2021 a venit la pachet cu liberalizarea pieței de energie electrică. Practic, consumatorii pot renunța la marile companii (Enel, CEZ, Electrica sau E-On) și pot opta pentru alți furnizori de energie electrică în București sau în țară, din oferta pieței libere.

O astfel de decizie vine la pachet cu o serie de avantaje, cel mai mare fiind prețul mai mic plătit pe factura de energie electrică.

Ce trebuie să faci pentru a-ți schimba furnizorul de energie electrică?

În primul rând, trebuie să găsești un furnizor care să se muleze pe cerințele tale de preț și să asigure o flexibilitate maximă în comunicare.

Poți găsi toți furnizorii pe site-ul celor de la ANRE, unde poți compara și prețurile oferite de fiecare furnizor în parte. Este bine de știut faptul că nu toți furnizorii oferă un preț fix, așadar, trebuie să acorzi mare atenție fiecărui detaliu.

După ce ai găsit furnizorul care pare a fi potrivit, trebuie să treci printr-o serie de pași:


  • Denunți contractul de furnizare actual. Acest lucru poate fi făcut prin intermediul noului furnizor, care poate să trimită o notificare în acest sens;

  • Completezi o cerere prin care închei un nou contract cu furnizorul ales. Alături de contract trebuie să trimiți pe adresa de email a furnizorului și copii ale documentelor de proprietate, ale actului de identitate și alte documente solicitate;

  • Aștepți ca noul contract să intre în vigoare. Acesta va fi valabil după ce se încheie contractul cu vechiul furnizor.

Ce trebuie să știi atunci când schimbi furnizorul de energie electrică?

Atunci când alegi un furnizor nou trebuie să știi că ai o serie de drepturi și trebuie să fii foarte bine informat. Pe site-ul acestuia trebuie să fie explicate în detaliu tarifele, să se precizeze toate condițiile impuse pentru furnizarea energiei și să se asigure o comunicare foarte bună.

Este bine ca înainte de a semna un contract cu un nou furnizor să te documentezi în ceea ce îl privește. Pe forumurile de profil poți găsi o mulțime de informații relevante despre experiențele altor consumatori.

Schimbarea furnizorului poate să vină la pachet și cu o serie de riscuri, însă acestea sunt destul de mici. În principiu, riscul este acela de a nu primi serviciile promise în contract și de a da peste un furnizor cu practici abuzive. Partea bună este că toate riscurile sunt minimizate de ANRE, care verifică atent furnizorii înainte de a le acorda licența.

Citeste si:
Se scumpește factura la curent. Cât vor plăti românii pentru...
Se scumpește factura la...

Liberalizarea pieței de energie electrică reprezintă un pas important către o piață concurențială și indiferent de furnizorul ales, te poți aștepta la servicii din ce în ce mai bune și la prețuri atractive.


Despre autor:


Ultima actualizare: 27 Ianuarie 2021 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.