Stabilirea unui obiectiv presupune să știm ce vrem și să căutăm modalitatea optimă de-a ne atinge scopul. Se întâmplă, însă, ca gândul să ne joace feste și să ne dorim victoria fără prea mult efort sau dificultăți. Ne concentrăm astfel atenția asupra rezultatelor, neglijând progresul zilnic și evitând micile obstacole de pe traseu. Soluția este simplă: să ne înfruntăm temerile și să înaintăm în direcția dorită!

Reușita la examene reprezintă destinația supremă a obiectivelor de studiu. Demersul presupune atât acumularea abilităților și a informațiilor necesare, cât și organizarea temeinică pentru obținerea succesului. Examinările reprezintă probe importante în viața oricărui student, iar dacă ai deschis acest articol probabil chestiunea te privește îndeaproape. Așadar, găsești mai jos 3 tehnici practice și eficiente pentru a te pregăti la următorul examen.

Stabilește-ți planul de studii

Înainte de-a demara orice activitate, este esențial să cunoști elementele care-ți vor permite să atingi obiectivul vizat:


  • materia necesară examinării;

  • reperele de studiu impuse de autoritatea examinatoare;

  • calendarul de respectat.


În funcție de perioada disponibilă pentru pregătire, stabilește-ți un program clar în care să citești, să pregătești notițe și să revizuiești informațiile acumulate. Parcurgerea cu atenție a materialelor de lucru și implicarea în ore suplimentare de pregătire – sau chiar de practică, acolo unde este cazul – îți vor susține în mod cert demersul.

Dacă ai în vedere certificări autorizate din străinătate, precum cazul unui calendar de examene Cambridge, de exemplu, ține cont de datele anunțate pentru a te asigura că te pregătești în timp util.

Urmărește-ți progresul

Informațiile și abilitățile de care trebuie să te folosești pentru a reuși la examen se pot dobândi doar prin exerciții susținute. Învățarea prin sistematizare și repetare funcționează de fiecare dată, mai ales când îți planifici etapele și le respecți întocmai. Ai nevoie de o monitorizare atent a studiului, pentru a te asigura că parcursul este conform programei urmărite. Acesta este modelul de lucru valabil atât în colaborarea cu un pedagog sau specialist în domeniul aferent examinării, cât și atunci când trebuie să te pregătești individual. Practic, ai nevoie să-ți urmărești progresul, astfel încât să știi clar unde te afli în raport cu solicitările.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Alternativa este să participi la simulări de examen unde un trainer certificat îți va oferi feedback personalizat. Un astfel de modul constă în general în 12 ore de training intensiv unde te familiarizezi cu formatul testului și exersezi încadrarea în timp și gestionarea emoțiilor.

Premiază-te după fiecare etapă

Implicarea și perseverența sunt două componente fundamentale în pregătirea oricărui examen, iar intensitatea acestora este direct proporțională cu șansele de reușită. Cunoști modelul de lucru „1% inspirație, 99% transpirație”? Cu alte cuvinte, pe lângă acel ceva care te atrage către proba pentru care te pregătești, este imperios necesar efortul pentru o pregătire intensă.

Alături de toate acestea însă, trebuie să mai ții minte un aspect ce poate fi trecut ușor cu vederea, dar are un impact fantastic: componenta psihologică de autosusținere. Desigur, poți adopta o atitudine pozitivă, în care să te încurajezi că vei ajunge la rezultatul urmărit – este varianta optimă, indiferent de natura proiectelor pe care le ai de soluționat.

Citeste si:
Jador, dezvăluire șocantă pe Internet! La ce materie a fost olimpic...
Jador, dezvăluire șocantă pe...

Secretul suplimentar la care te sfătuim să apelezi este acela de a-ți recunoaște meritele – nu este placebo, ci un instrument de lucru eficient. Practic, după fiecare etapă de pregătire, acordă-ți un mic premiu: un film bun, o gustare specială, un suvenir cu mesaj de încurajare, orice te inspiră poate fi de ajutor în acest sens. Motivația de-a reuși va fi, așadar, cu atât mai puternică cu cât îți vei asigura și resorturile stimei de sine.

Ca ultimă recomandare, ai grijă să respecți pauzele și perioadele de odihnă, astfel încât să eviți suprasolicitarea, care dăunează grav studiului! În definitiv, o minte bine pregătită, relaxată și atentă poate face față încercărilor și va avea mai multe șanse de a obține rezultatul mult visat. Îți dorim mult succes!


Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Octombrie 2020 - 05 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.