Într-o casă nouă, la a cărei construcție participi, ai posibilitatea de a face alegeri pentru fiecare detaliu în parte, după gustul și nevoile familiei. Evident, un amănunt care trebuie luat în calcul este bugetul. Sunt situații, cum este cea a alegerii tipului de pardoseala, când ai posibilitatea de a stabili ce opțiuni ai, în primul rând, în funcție de destinația încăperii.

Dacă baia și bucătăria, dar și alte zone din casă, cum sunt holurile, cămara sau zona scarilor interioare se potrivesc perfect pentru a fi acoperite cu gresie, în camere ai de ales între parchet, mochetă sau gresie. Din motive care țin de tradiție, de confortul pe care îl oferă, de aerul cald și intim pe care îl conferă încăperilor, cea mai des întâlnită alegere este aceea a parchetului. Iar dintre toate tipurile de parchet, cel laminat are cele mai multe avantaje. Este foarte rezistent la trafic și presiune, nu se zgârie, se montează ușor, are nenumărate nuanțe și, nu în ultimul rând, este accesibil ca preț. Detaliem fiecare dintre aceste beneficii ale parchetului laminat.

Ce este parchetul laminat

Este un produs de pardoseală sintetică, multistrat realizată printr-un proces de industrial. Parchetul laminat imită lemnul cu fotografie de înaltă fidelitate, care este protejată de un strat protector transparent. Stratul intern este compus din amestecuri de rășină, fibre de lemn, întărite cu oxid de aluminiu și fibre de sticlă.

Ce criterii sunt importante când îl alegi

Unul dintre elementele care variază și de care trebuie să ții seama când alegi un tip sau altul de parchet laminat este grosimea acestuia. Criteriul de bază în funcție de care se alege grosimea plăcilor de parchet este destinația încăperii și, în funcție de asta, traficul din respectiva zonă a casei. Este o mare diferență între traficul din camera de zi și dormitoare, de exemplu. Pentru zonele cu trafic este ideal un parchet laminat cu grosimea de 8-10 milimetri sau chiar mai mult, pentru un plus de rezistență.

Culoarea este și ea foarte importantă, pentru că trebuie să existe o armonie cromatică între podele și pereți. Regula unei amenajări interioare reușite și echilibrate spune că între culoarea dușumelelor și cea a pereților trebuie să existe un contrast. Mai mult, un parchet de culoare deschisă este aproape obligatoriu într-o cameră întunecată, pentru că va lumina încăperea. Nu trebuie uitat că este ideal ca ușile și ferestrele să aibă o nuanță cât mai apropiată de cea a podelelor. Toate aceste elemente trebuie luate în calcul când se alege nuanța pentru parchet. Pardoselile laminate oferă o varietate de stiluri și culori care sunt practic nelimitate. Aceasta permite alegerea variantei ideale pentru stilul fiecărei camere, indiferent de stil.

Citeste si:
Patru țări din UE vor mai multe controale la culoarele de...
Patru țări din UE vor mai...

Nu în ultimul rând, trebuie să alegi între variantele de parchet strălucitoare și cele mate. Fiecare în parte este potrivită cu un stil de amenajare. Primul merge pentru un decor modern, minimalist, iar cel de-al doilea se armonizează cu un decor clasic.

Detalii mai puțin știute despre parchetul laminat

Acest tip de parchet este o alegere practică, care își dovedește eficiența în timp. Parchetul laminat este, probabil, cel mai bun pachet pentru locuințe pentru câteva din avantajele certe pe care acesta le are. Astfel:


  • pardoseala laminată este extrem de durabilă, fiind protejată de un strat extern foarte rezistent, iar o podea laminată este mult mai rezistentă la zgârieturi, impact și presiuni comparativ cu orice alt tip de podele;

  • este rezistent la pete, decolorare și umiditate;

  • se întreține foarte ușor, practic, nu se pătează și poate fi curățat rapid și foarte bine cu metodele obișnuite de curățare și nu are nevoie de o întreținere specială, cum este cazul parchetului clasic, care trebuie dar cu ceară și, din când în când, rașchetat;

  • poate fi ușor împrospătat și își redobândește strălucirea inițială, dacă este curățat periodic cu soluții special destinate;

  • este neutru la variațiile de temperatură și umiditate și foarte stabil, iar asta înseamnă că nu se deformează și nu scârțâie și nu se decolorează sub acțiunea razelor soarelui.


De departe, cel mai mare avantaj este diversitatea de modele și nuanțe în care este disponibil, iar aspectul final face insesizabilă diferența dintre acest tip de parchet și unul din lemn masiv. Nu trebuie omis nici faptul că se montează extrem de simplu, acesta fiind un alt avantaj deloc neglijabil.

Citeste si:
O ursoaică cu trei pui a intrat într-o bucătărie dintr-o casă din...
O ursoaică cu trei pui a...

Despre autor:


Ultima actualizare: 2 Septembrie 2020 - 02 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.