Dacă ești antreprenor și activezi deja în domeniul Horeca sau vrei să începi o afacere de succes în această arie, ai toate șansele să dezvolți un business de la zero și să scoți profit în scurt timp. Deși ultima perioadă nu a fost una deloc ușoară pentru turism, lucrurile se vor așeza odată ce criza sanitară va fi soluționată. Chiar și în contextul actual, hotelierii și-au reluat activitatea, urmând exemplul vecinilor lor din Grecia, Bulgaria sau Ungaria, un motiv destul de bun pentru a nu-ți pierde din entuziasm și a concretiza planul tău.

Având în vedere că oamenii au început în ultimii ani să se întoarcă la valorile simple, tânjind după traiul bunicilor de altădată, o soluție ar fi – mai ales dacă ai o suprafață de teren într-un sat – să îți deschizi o pensiune sau să pui bazele unui „sat de vacanță”, un concept care a prins tot mai mult teren în țara noastră. Dacă deja locuiești în acel loc sau ai dorința de a te reloca dintr-un oraș mare, lucrurile se simplifică semnificativ. O soluție viabilă ar fi să accesezi fonduri europene, să pui la punct un proiect și să te înarmezi cu multă răbdare, crezând cu ardoare, în fiecare moment, în visul tău.

În articolul următor, vom alcătui un ghid despre cum să-ți deschizi o pensiune, mizând mai ales pe detalii care le scapă multora, dar care fac diferența:

Alegerea locației

Este prima decizie și cea care va face diferența: cum alegi locul perfect pentru o pensiune. Desigur, această dilemă apare în ecuație atunci când tu nu ai deja terenul. Dacă ai noroc, poate l-ai cumpărat în urmă cu câțiva ani sau ai moștenit de la părinți sau bunici. Ceea ce este sigur e că turiștii caută liniște, refugiu, evadarea din metropolă. Ultimele luni le-au arătat că izolarea, statul acasă timp îndelungat, limitarea libertății de mișcare au repercusiuni și asupra stării emoționale, în sens negativ.

Ține seama de acest aspect: turiștii nu vor veni la pensiunea ta pentru a se trezi la 8:00 și a se duce la culcare la 21:00, urmând o rutină cu care erau obișnuiți. Gândește-te serios să investești și să asiguri condiții și pe timpul nopții, în eventualitatea în care petrecerile vor continua și după miezul nopții sau pensiunea va deveni totodată și loc de desfășurare a unor petreceri (zile de naștere, nunți, botezuri). În acest sens, vei avea nevoie de corpuri de iluminat stradal, perfecte și pentru împrejurimile unei pensiuni, mai ales dacă până la clădirea propriu-zisă accesul se face printr-un drum special amenajat, o potecă de la drumul principal care se află pe teren.

Renovarea unei case

Dacă pe teren există o casă tradițională, ar fi păcat să fie demolată înainte de a-i evalua potențialul. Dacă un arhitect va considera că e viabilă pentru renovare și extindere, atunci nu spune „nu” din start. Gândește-te la exemplul familiei de tineri din Sarichioi care au cumpărat o casă lipovenească veche cu 15.000 de euro, au recondiționat-o, iar anul trecut a devenit preferata turiștilor din România și din străinătate tocmai datorită specificității sale.

Citeste si:
De la ce a pornit incendiul de la Ferma Dacilor. Anchetatorii:...
De la ce a pornit incendiul...

Cerințe de îndeplinit și obținerea autorizațiilor

Odată ce au fost alese destinația și tipul clădirii, e necesar să te familiarizezi cu partea birocratică, iar discuția cu un expert în domeniu, precum și o deplasare la Ministerul Turismului, ar trebui să te lămurească. De exemplu, știai că o cameră single trebuie să aibă o suprafață minimă de 6 metri pătrați? Că ai nevoie de utilități minime necesare – curent electric, apă rece și caldă –, precum și de o trusă de prim-ajutor și un stingător de incendiu? De asemenea, vei avea nevoie de foarte multe autorizații și licențe de funcționare, începând cu cele emise de consiliul local și, dacă este vorba despre o lucrare importantă, de Asociația Arhitecților, până la cele de la primărie și Agenția Fiscală.

Indiferent de cât de frumos și tentant ar fi rezultatul în viziunea ta, nu uita că degeaba oferi servicii de calitate într-un loc de poveste, dacă ceilalți nu au aflat încă despre tine. Tocmai de aceea, nu uita de importanța promovării, iar Instagram, Facebook îți pot fi de un real ajutor.

Citeste si:
Bojdeuca lui Ion Creangă, închisă pentru un an și jumătate. Va fi...
Bojdeuca lui Ion Creangă,...

Despre autor:


Ultima actualizare: 1 Iulie 2020 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.