Procurorii au ajuns la o concluzie după ce au pus cap la cap toate probele ridicate de la Ferma Dacilor din Tohani și au audiat martorii: incendiul a pornit de la un televizor instalat la mansarda complexului turistic, pe care copiii l-ar fi folosit până spre dimineață pentru jocuri video. Ancheta arată că patronul ar fi montat de șapte ori mai multe panouri fotovoltaice decât trecuse în acte și s-ar fi acoperit cu documente false. Cornel Dinicu rămâne după gratii.

Incendiu în care au murit opt oameni, printre care și trei copii, a pornit de la un televizor, conform expertizelor din dosar. Aparatul era în priză în sufrageria din mansardă.

Aproape de ora 05.00, după multe ore în care a fost folosit încontinuu, televizorul a scos fum și s-a aprins, au spus martorii. Alte aparate electrice, lăsate nesupravegheate, au contribuit la declanșarea deflagrației. Unul dintre supraviețuitori, fiul bodyguardului Lucian Ene, le-a spus anchetatorilor.

„Dacă este vorba de un produs de slabă calitate, care nu respectă anumite norme, este posibil ca orice element din placa electronică să genereze o flacără şi ceva din apropierea televizorului să se aprindă”, a explicat Sorin Popa, electrician autorizat, pentru Observator.

Scânteia a fost însă neglijenţa criminală a administratorilor pensiunii, spun anchetatorii. Totul s-a putut întâmpla cu ajutorul funcționarilor din primăria Gura Vadului, care știau de „bomba cu ceas”, dar au închis ochii, arată procurorii.

Șirul de nereguli nu s-a oprit, însă, aici. Chiar dacă se plângea că firma de electricitate nu îi mărește instalația electrică potrivit nevoilor pe care le are pensiunea, Cornel Dinicu a încercat să devină prosumator.

Procurorii spun că patronul de la Ferma Dacilor ar fi montat de şapte ori mai multe panouri fotovoltaice decât trecuse în acte. Instalația îi permitea maximum 23 de dispozitive, iar Cornel Dinicu a pus 150. Ar fi cumpărat panourile de la un amic din Suedia și ar fi plătit în jur de 15.000 de euro.

Citeste si:
Amalia Bellantoni, live pe TikTok în timpul unui incediu. A sunat...
Amalia Bellantoni, live pe...

O firmă din Bucureşti a montat panourile la pensiune şi le-a trecut în acte pe toate cele 150. Când furnizorul de electricitate i-a pus în vedere că instalaţia de la fermă nu suportă atâtea dispozitive cifrele au fost modificate.

Pentru a acoperi urmele, în procesele verbale au fost trecute datele unei firme din Timiș, care, spun procurorii, nu au legătură cu Ferma Dacilor. Cornel Dinicu susţine în continuare că la mijloc este vorba de o mână criminală şi a cerut inclusiv testarea poligraf a mai multor martori din dosar. Patronul Fermei Dacilor şi cei doi administratori au ajuns astăzi din nou în fața instanței.

Cornel Dinicu ramane in continuare dupa gratii, iar administratori în arest la domiciliu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Ianuarie 2024 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.